Emprenbit ha obert el seu espai en aquesta ocasió a Álvaro Zamácola, director d’operacions per Espanya i Portugal de l’empresa multinacional Blablacar, la qual va començar com una start-up. Aquesta xerrada inspiradora oberta a tots va ser una altra ocasió de compartir el poder de les idees dins el cicle Tramuntana Tech Talks 18.
Álvaro va començar comentant la seva història personal, ja que com molts treballadors de Blablacar, ell també va fundar una start-up, i encarna aquest perfil de jove que se’n va anar a estudiar a l’estranger quan la crisi va arribar Espanya el 2008. Com una fugida cap a un futur millor , Álvaro va tenir com a primer destí Berkeley i després les plantes més altes dels gratacels de Wall Street, Manhattan, l’estil de vida infernal del qual el van portar a tornar a Espanya per muntar ell també la seva pròpia empresa, Floqq, que després va vendre.
Tornant al cas que avui se’ns presenta, Blablacar va començar amb una idea senzilla, compartir cotxes per reduir les despeses de benzina i peatges. Ara mirant enrere podem afirmar que el seu impacte ha estat molt més gran d’allò somniat, ja que està revolucionant el món de la mobilitat. Partint d’una base ineficient, milers de cotxes transitant amb una persona al seu interior, passa a crear un servei gairebé de porta a porta amb una comunitat solidària, que a la vegade té un impacte ambiental bestial en estalvi d’emissions de CO2, veient la quantitat de trajectes realitzats diàriament.
Aquí a Balears també tenim els mateixos reptes que s´han transformat en iniciatives digitals, com aquests 3 exemples concrets d’iniciatives locals:
- eCotxe: La cooperativa de cotxes elèctrics ja té 2 vehicles a Palma a disposició dels seus socis.
- Fes-Edit una plataforma per compartir cotxe de la UIB i el Parc Bit.
- Fleetme, és un sistema de «carsharing» que s’implantarà a Menorca en breu. Els cotxes són elèctrics i a través d’una app els usuaris podran contractar minuts d’ús. És una tecnologia multimarca, a la qual s’hi poden afegir nous partners, i és una forma de transformar les empreses de lloguer de cotxe tradicionals.
A dia d’avui, Blablacar està present a 22 països i gestiona una comunitat de 65 milions d’usuaris. Han pogut arribar a aquest punt de reconeixement internacional únicament sent fidels a la seva idea original i amb molta perseverança, ja que com totes les comunitats, només cobren vida amb un nombre mínim d’usuaris perquè siguin rellevants. Aquest punt va ser el més complicat, ja que van trigar 5 anys en aconseguir el seu primer milió d’usuaris. Però a partir d’aquesta massa crítica, va ser cada vegada més fàcil trobar trajectes disponibles i la corba de creixement ha anat cobrant cada vegada més velocitat. Aquesta palanca va ser fonamental pel creixement de l’empresa.
Els factors per escollir el pròxim país a desenvolupar són molt simples: tenen a veure amb el preu de la benzina, els conductors, el preu del transport públic, la demografia, les infraestructures i la penetració d’Internet amb l’ús d’apps.
L’estructura de l’empresa està molt centralitzada: d’una banda la part global, tecnologia, atenció al client i facturació, té la seva seu a París; i a nivell local de cada país es porta la part de màrqueting i comunicació, enfocada a l’usuari final segons el tipus de mercat.
Per exemple a Espanya per 5 milions d’usuari, hi ha 8 persones treballant.
La seu a París compta amb 300 persones, sobretot dedicades a les àrees de tecnologia i atenció al client.
Els diferents camins cap a la internacionalització han estat: Acqui-hiring, fusió amb un local que s’està desenvolupant o es comença a desenvolupar una oficina local amb algú de la seu, però el cas màs freqüent és fitxar una persona a nivell local que anirà a França a rebre un parell de setmanes de formació per després implantar-ho al seu país, tenint cura de les relacions institucionals i amb el suport d’agència de màrqueting local, etc …
Fa 15 dies, Blablacar va anunciar la compra d’una flota d’autobusos en col·laboració amb la SNCF, (la Renfe francesa), ja que durant els mesos de vaga de trens que va patir França de febrer a juny de 2018, Blablacar va veure el seu nombre d’usuaris disparar-se per compaginar-se amb un servei de busos que va oferir SNCF amb Webus de forma temporal. I ambós han vist que hi ha realment una oportunitat de mercat en aquest segment, ja que ¡la mobilitat d’avui en dia és la multimodalitat! Tot i que la problemàtica del commuting (viatges diaris entre casa i feina) no és el viatge típic de Blablacar, el viatge mitjà del qual és de 100 km.
A part d’ això Blablacar està desenvolupant altres projectes mitjançant intel·ligència artificial per poder afegir passatgers a mig camí.
Ara mateix l’amenaça màs gran d’aquesta app són les empreses de transport privat d’autobusos, aquest negoci s’ha liberalitzat a tot Europa deixant molta quota de mercat als autobusos LowCost, des d’Alemanya en particular.
Si la temàtica de la mobilitat us interessa, podeu seguir llegint el nostre article Mobilitat és llibertat?