El passat dillus 21 de maig a les 14:30, l’IFISC organitzà una petita xerrada informal de 30 minuts sobre Blockchain, amb la presentació de Matteo Toto, co-fundador de Vulpem Venture Tech. Aquest enginyer informàtic porta més d’un any treballant en Blockchain, la qual cosa el va portar a crear una consultora per aplicar el blockchain a qualsevol sector i com tots els camins porten a l’IFISC, es va oferir per donar una presentació ja que un amic italià està actualment estudiant de Màster allà.
Resulta molt difícil resumir la presentació realitzada pel Sr. Toto, ja que va començar amb definicions bàsiques de Blockchain i Bitcoin i després es va anar endinsant en el funcionament de la xarxa, els seus actors, limitacions que s’estan resolent i el seu potencial.
Els punts presentats i que tenim pendents d’indagar més sobre ells són:
Vulpem Venture Tech és una consultoria de creació de programari per a tecnologies per a diferents sectors. Té la seva seu a Letònia, ja que és un dels primers països europeus a acceptar el Bitcoin com a moneda.
Singularity NET és un protocol que obre el mercat d’IA a tothom ja que permet crear productes i comprar conjunts de dades o capacitats analítiques o per monetitzar els seus propis actius. L’equip del projecte preveu que evolucionarà com un organisme viu. Només la descentralització d’aquest procés evitarà que aquesta tecnologia es concentri en un sol parell de mans. Personalment ens va recordar molt a Transcendance con Johnny Depp y Morgan Freeman.
Els principals avantatges del Bitcoin: el fet que sigui una xarxa P2P descentralitzada que permet l’intercanvi de valors, no té fronteres ni jurisdicció, no es requereix cap permís, no hi ha contracte ni registre, les transaccions són públiques però no connectades a una identitat, tot i que els blocs permeten 7 transaccions per segon, la qual cosa no la fa àgil per realitzar pagament (VISA està en els 47000 / segon). Però és important ressaltar que Bitcoin no va ser creat per emular a un banc, sinó per lluitar contra el que fan els bancs i el que ens va portar a la darrera crisi econòmica del 2008.
També pot resultar molt fàcil perdre diners a part de la volatididad del valor, els diners poden desaparèixer, ja sigui amb un error d’un sol dígit en codi en el moment de la transacció, o per perdre el mòbil o l’ordinador, per això cada dia es estan creant solucions a aquests problemes. L’expert ens va recomanar l’ús de Ledger, ja que ofereix diverses claus i es comunica directament amb la cadena de blocs. Una altra opció és el Bitcoin Paper Wallet pel Bitcoin Cash.
El Hash-256 és una funció criptogràfica d’operacions matemàtiques executades en dades digitals i dissenyades per l’Agència de Seguretat dels EE.UU.
El satoshi és actualment la unitat més petita de la moneda bitcoin registrada a la cadena de blocs. Equival a cent milions d’un sol bitcoin (0.00000001 BTC). La unitat es diu així en homenatge col·lectiu al creador original de Bitcoin, Satoshi Nakamoto.
Lightning Network és un protocol de pagament de “segona capa” que opera sobre una cadena de blocs (comunment Bitcoin). Permet transaccions instantànies entre nodes participants i es promociona com una solució al problema d’escalabilitat de bitcoin, encara que aquest primer semestre de 2018 ha estat víctima d’atacs.
Smart contract tambén és un terme que sempre s’anomena, mésfent referència a Ethereum que a Bitcoin, que va ser creat per a aquest efecte. Mateu Toto, el defineix com un simple troç de codi, però que lligat a l’IOT podria tenir un potencial increïble amb properes aplicacions en les ciutats intel·ligents com: la monetització de l’estacionament, la gestió de les escombraries, la detecció ambiental, la il·luminació i la seguretat (per exemple, vídeo-vigilància).
L’economia del’ Open Source, o com Linux o Viquipèdia encarnen un nou tipus d’organització humana que es podrà aplicar a molts més sectors amb el Blockchain. Aquest video es de 2015.