Quan parlam d’administració electrònica un dels aspectes a tenir en compte és el de la bretxa digital. Generalment s’entén com el conjunt d’usuaris els quals difícilment podran utilitzar els serveis digitals que es posen a disposició dels ciutadans degut a que no saben utilitzar les eines TIC. Aquest aspecte, evidentment no s’ha deixat de banda, i a la Fundació iBit hi ha diverses iniciatives per tal de reduir la bretxa digital. A l’enllaç anterior n’hi ha una però si trescau una mica per a dins aquest blog en trobareu d’altres.
De totes maneres, hi ha moltes bretxes i no és d’aquesta de la que volia parlar avui, sinó d’una altra que no és tan evident i que ens preocupa. M’estic referint a la bretxa digital que hi ha en els responsables de les administracions. Cal tenir en compte que les TIC són unes eines relativament noves i amb una evolució molt ràpida que fa que sigui complicat administrar i coordinar la complexitat tecnològica que impliquen.I és que quan un servei d’una administració vol digitalitzar qualque part del seu procés ja sigui intern o extern necessita uns coneixaments tècnics que no sempre té i aleshores és quan si no s’assessora convenientment té entre mans un projecte candidat a fracassar.
El que ens preocupa és que des de les administracions es puguin iniciar projectes d’implantació TIC, per part de personal amb una certa bretxa digital i que no es tenguin en compte aspectes que s’han de preveure inicialment en qualsevol projecte d’implantació TIC:
- Manteniment futur dels productes.
- Grau de dependència amb l’empresa subministradora.
- Gestió del canvi.
- Revisió de processos interns.
- Alineació amb l’estratègia TIC de la pròpia administració.
- Etc.
La nostra proposta passa per la incorporació als projectes de personal especialitzat que pugui desenvolupar tasques de inclusió i dinamització digital per tal de reduir aquesta bretxa digital, així com la gestió i el seguiment del projecte. D’aquesta manera ajudam a les administracions de Balears a minvar la bretxa digital, cercant sempre la perfecte alineació amb els responsables TIC de les administracions a qui donam servei perseguim que els projectes iniciats arribin a bon port. Tot això des del sector públic, per tant, des de la independència tecnològica i empresarial.