El cinema és molt més que l’anomenat “setè art”. Pot esser un bon instrument de comunicació, difusió i divulgació de la cultura científica, a més de despertar la curiositat i obrir el debat.
Per això, en el marc del nostre projecte TenTIC de divulgació de les tendències tecnològiques d’avantguarda de la Fundació Bit hem decidit organitzar un cicle de 4 sessions amb la col·laboració de Cine Ciutat i de reconeguts experts que explicaran com s’aplica la tecnologia protagonista de cada pel·lícula en el seu camp de feina i/o recerca amb una debat- col·loqui de 30 min en acabar cadascuna de les 4 pel·lícules (en V.O.S.E).
- Dimarts 18 d’octubre a les 19:30
Títol: Un amic per Frank (2012)
Resum: En un futur no gaire llunyà, la integració dels robots en la vida humana farà possible que sorgeixin androides programats per cuidar persones majors. Aquesta és la solució que troben Hunter i Madison per al seu ancià pare Frank, les pèrdues del qual de memòria són cada vegada més freqüents.
Ponente: Gabriel Oliver Codina és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. És Professor Titular d’Universitat de l’Àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UIB des de 1991 on és el responsable del grup de recerca Sistemes, Robòtica i Visió.
Aspectes tecnològics tractats: Pensau que la robòtica pot arribar a suplir els humans a en l’assistència personal o en l’acompanyament contra la solitud? Quines aplicacions de la robòtica se us ocorren en la vostra vida personal/negoci?Acabaran els robots amb el mercat laboral dels humans o es crearan nous mercats laborals?
-
Dimarts 25 d’octubre a les 11:00
Títol: Moneyball (2011)
Resum: Al 2001, Billy Beane (Brad Pitt), director general dels Atlètics d’Oakland (beisbol), es va fer famós en aconseguir grans èxits per mitjà del mètode “Moneyball”, programa que consisteix a construir un equip competitiu amb menys recursos econòmics que la majoria dels equips de les Grans Lligues i emprant mètodes estadístics per ordinador per coordinar als jugadors.
Ponent: Juan Gabriel Gomila Sans és Llicenciat en Matemátiques per la UIB, on és Professor Associat del Departament de Ciències Matemátiques i Informàtica. Data Scientist, Game Designer & Game Producer a l’empresa espanyola PlaySpace des del 2012 fins el 2015 i creador de més de 40 apps i vídeojocs a Frogames. Instructor a un curs online en la creació d’apps mòbils.
Aspectes tecnològics tractats: Pensau que el Big Data tindrà cada vegada més aplicació al món esportiu? I en un altre tipus de negocis per ser més eficients i poder gestionar millor?
-
Dimarts 15 de Novembre a les 19:30
Títol: HER (2013)
Resum: En un futur proper, Theodore, un home solitari a punt de divorciar-se que treballa en una empresa com a escriptor de cartes per a terceres persones, compra un dia un nou sistema operatiu basat en el model d’Intel·ligència Artificial, dissenyat per satisfer totes les necessitats de l’usuari. Per a la seva sorpresa, es crea una relació romàntica entre ell i Samantha, la veu femenina d’aquest sistema operatiu.
Ponent: Benjamí Villoslada, Director General de Desenvolupament Tecnològic del GOIB. És desenvolupador de Programari lliure, l’any 2005 va fundar www.meneame.net juntament amb Ricardo Galli. També es dedica a la divulgació tecnològica col·laborant amb diferents mitjans de comunicació.
Aspectes tecnològics tractats: Realment pensau que la intel·ligència artificial pot substituir les relacions personals? Quines són les aplicacions de la Intel·ligència artificial en la nostra vida diària? De quina manera l’Internet de les coses i la digitalització estan canviant l’administració pública?
-
Dimarts 22 de Novembre a les 11:00
Títol: EX-MACHINA (2015)
Resum: Nathan, un programador multimilionari amb fama de reclusiu, selecciona Caleb, un jove empleat de la seva empresa, perquè passi una setmana amb ell en un lloc remot a les muntanyes amb l’objectiu que participi en un test en què està involucrada la seva última creació: Ava , un robot-dona en el qual la intel·ligència artificial ho és tot.
Ponent: Nico Falanti, Escriptor i guionista (amb un proper llibre de contes, el Cuentacuentos de Khalab Dul, pendent de publicació), creador dels blogs El Cuentacuentos de Khalab Dul (2012- 2013) i en associació amb Weird Sci Fi Show, (2014-) egressat de l’Escola de Cinema i Arts Audiovisuals CEF amb seu a Palma de Mallorca, director del curtmetratge “Preferiria estar mort”, exponent de xerrades sobre pel·lícules dels 80 al costat de Weird Sci Fi Show en el “Palma 80s- Restaurant” i actualment, a més d’en “La garida del Friki“, creador d’una línia de llibres amb temàtiques ochenteras propera a publicar-se. Membre actiu de l’Associació d’Amics de la Ciència Ficció (AACF)
Aspectes tecnològics tractats: Realment pensau que la intel·ligència artificial pot arribar a superar la intel·ligència humana? Arribarà un punt en què els robots estaran tan desenvolupats que deixaran de ser només màquines sense drets ni llibertats i ja no estaran supeditats al seu creador sinó que tindran “consciència”? Acabaran els robots amb el mercat laboral dels humans o es crearan nous mercats laborals com veiem en aquest llibre?
Ens veiem al CineCiutat!
Totes les sessions són gratuïtes amb invitació en formalitzar la inscripció. Aforament limitat.