La pel·lícula de Lion és la versió cinematogràfica del llibre “A long way home- Un llarg camí de casa” (2016 – Saroo Brierley), basat en la història real de com Saroo, de 5 anys d’edat, es va separar tràgicament de la seva família a l’Índia, va acabar adoptat per una parella australiana en un continent completament diferent, i va aconseguir trobar la seva mare biològica 25 anys més tard amb Google Earth. Per aquest motiu, per l’ús de les tecnologies disponibles per una finalitat concreta, ens ha semblat interessant incorporar-lo a la nostra secció de CineTIC.
FITXA TÈCNICA
- Títol original: Lion
- Any: 2016
- Durada: 120 min.
- País: Austràlia
- Direcció: Garth Davis
- Guió: Luke Davies (Novel·la: Saroo Brierley)
- Música: Volker Bertelmann, Dustin O’Halloran
- Fotografia: Greig Fraser
- Actors: Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman, Rooney Mara, David Wenham, Nawazuddin Siddiqui, Tannishtha Chatterjee, Deepti Naval, Priyanka Bose, Divian Ladwa
- Productora: Coproducció Austràlia-GB-USA; See-Saw Films / Screen Austràlia / Sunstar Entertainment / Weinstein Company
- Gènere: Drama
- Sinopsi: Una nit, Saroo se separa del seu germà gran i es dorm en un tren desmantellat, que viatja uns 1.600 quilòmetres abans de deixar-ho a Calcuta. Allà, tothom parla bengalí, en lloc del dialecte hindi, el que és encara més intimidatori per a un nen tan allunyat de la seva família. Garth Davis, el director, ens transmet molt bé la crueltat d’aquest nou entorn – dormint en cartró, només per ser despertat per una multitud de nens, o bé convidat a casa per una dona vestida de sari, l’audiència percep molt bé el difícil que és ser un sense-sostre a l’Índia, presentant-nos un pas fúnebre i imatges d’abocadors d’escombraries buscant qualsevol cosa de menjar. Quan un estrany porta a Saroo a la comissaria local, el nen demana per la seva mare, però no sap ni el seu nom, ni el del llogaret d’on ve – per trobar el seu camí a casa. Lliurat a un orfenat, poc després, va ser enviat a Tasmània, on va ser adoptat per John i Sue Brierley (interpretat per David Wenham i Nicole Kidman). En aquest punt, la pel·lícula salta endavant 20 anys, a Melbourne, on Saroo planeja estudiar Hostaleria, però es troba distret amb “carrerons sense sortida” sobre la seva identitat. Obté el suport emocional de la seva nuvia Lucy (Rooney Mara), però quan es tracta de respondre a preguntes aparentment impossibles, excepte per Google. Saroo comença a rastrejar la web a la recerca de pistes del seu passat.
Font: www.filmaffinity.com
És una història simple però prou convincent per fer una fitxa en aquesta secció de CineTIC, ja que ens convida a reflexionar sobre la nostra manera de comunicar i d’accedir a la informació gràcies a les eines de Google encara que a dia d’avui, després de 10 anys en funcionament ja no són una innovació tecnològica sinó que les hem integrat totalment a la nostra forma de vida. Aquesta pel·lícula mostra el costat més humà que han aportat a la nostra vida les xarxes socials i cercadors contenta la increïble història de la pèrdua d’un nen en 1986, quan avui en dia ens sembla normal que les famílies separades poden mantenir el contacte de forma instantània.
Tendències TIC que apareixen a la pel·lícula
- Cerca universal de Google:
Videoclips, blocs, diaris, mapes, extractes de llibres i per descomptat pàgines web, resultats basats en la ubicació i preferències amb el teu correu electrònic, calendari i repositori de documents: tots aquests mitjans d’informació estan reunits, emmagatzemats i classificats per Google, que ofereix així l’instrument de recerca d’informació més complet construït fins ara i el més usat a nivell mundial amb un 80% de les cerques per mòbil i escriptori a nivell mundial.
- Google Maps, Google Earth i Street View:
Les imatges satèl·lits, gratuïtes i a l’abast de tots. Google ha aconseguit crear una eina tan intuïtiva que és realment un joc de nen poder trobar un camí, o per a ubicar un negoci però també realitzar investigacions històriques. Segons explica ZDNet a “Google Earth in 4D”, l’aplicació ofereix ara la possibilitat de veure mapes històrics, com el Londres de 1843, el París de 1716 o un mapamundi de 1790, entre d’altres, superposats als actuals en forma de layers o capes. A partir d’aquestes dades moltes App han pogut desenvolupar-se, com per senderisme, restaurants, immobiliàries, crear mapes personalitzats.
- Xarxes Socials i la regla dels 3 graus d’influència:
Segons la Regla dels Tres Graus de Influència de Christakis i Fowler demostraria que el grau d’influència en la xarxes socials arriba només tres graus de distància: al nostre amics (grau 1), als amics dels nostres amics (grau 2) i als amics dels amics dels nostres amics (grau 3); i a partir del quart grau comencen a dissipar-ne els efectes.
Aquesta regla “es pot aplicar a un ampli ventall d’actituds, sentiments i conductes i a fenòmens tan diversos com les opinions polítiques, l’obesitat i la felicitat”. I aquesta regla es manté com a vàlida, tot i que gràcies a Internet sigui molt més fàcil establir connexions (links) amb moltes més persones que abans. Així i tot, els efectes de les nostres accions i les d’altres sobre nosaltres seguirien estant limitats a tres graus de separació, sense que els potencials efectes dins d’aquest rang deixin de ser extraordinaris.
Aquest fenomen és visible en la pel·lícula, una vegada que Saroo creu haver trobat el seu poble d’origen, Khandwa, a Google Earth, crea un grup al Facebook, perquè els habitants reals puguin confirmar característiques arquitecturals que tenia en els seus records des de la infantesa.
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
“Lion” ofereix una visió sensible i respectuosa de les relacions familiars i el paper de les dones en el context de la identitat i el vincle emocional. A través d’aquestes relacions, la pel·lícula transmet un missatge sobre l’amor incondicional i la importància de les connexions humanes en la recerca de la pròpia identitat.
Per a saber-ne més:
- La Regla dels Tres Graus d’Influència de Christakis i Fowler
- Google Earth i la quarta dimensió
- Google, la innovació i el monopoli
- El que Google sap de Lion