Avui a la nostra secció CineTIC (fitxes de pel·lícules i sèries de ciència ficció en les quals apareixen tecnologies que són tendència) és el torn de Moneyball: Trencant les regles (2011), cinta en què es mostra com el Big Data pot servir com a eina per decidir fitxatges en el món esportiu.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Moneyball
- Any: 2011
- Durada: 133 minuts
- País: Estats Units
- Director: Bennett Miller
- Guió: Aaron Sorkin
- Música: Mychael Danna
- Fotografia: Wally Pfister
- Repartiment: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Stephen Bishop, Chris Pratt, Kathryn Morris, Tammy Blanchard, Glenn Morshower, Erin Pickett, Sergio Garcia, Jack McGee, Brent Jennings, Ken Medlock, Kerris Dorsey, Vyto Ruginis
- Productora: Columbia Pictures / Michael De Luca Productions / Scott Rudin Productions / Specialty Films
- Gènere: Drama | Deporte. Béisbol. Basado en hechos reales
- Sinopsi: El 2001, Billy Beane (Brad Pitt), director general dels Atlètics d’Oakland (beisbol), es va fer famós a aconseguir grans èxits per mitjà del mètode “Moneyball”, programa que consisteix a construir un equip competitiu amb menys recursos econòmics que la majoria dels equips de les Grans Lligues i emprant mètodes estadístics per ordinador per coordinar els jugadors. (FILMAFFINITY).
- Principals premis:2011: Òscars: 6 nom., Incloent millor pel·lícula, guió adaptat, actor (Pitt)
2011: Globus d’Or: 4 non., Incl. millor pel·lícula dramàtica, guió, actor (Pitt)
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen en la pel·lícula:
Big Data: Segons Viquipèdia, és el nom que reben els conjunts de dades, els procediments i les aplicacions informàtiques, que, pel seu volum, la seva naturalesa diversa i la velocitat a què han de ser processades, ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals. Aquest processament de dades s’utilitza per tal de detectar patrons dins seu, podent fer així prediccions vàlides per a la presa de decisions. La disciplina dedicada a les dades massives s’emmarca dins de les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquesta disciplina s’ocupa de totes les activitats relacionades amb els sistemes que gestionens grans conjunts de dades. Les dificultats més habituals en aquests casos se centren en la captura, l’emmagatzematge, la cerca, la compartició, l’anàlisi, i la seva visualització. La tendència de manipular ingents quantitats de dades es deu a la necessitat, en molts casos, d’incloure les aquesta informació per a la creació d’informes estadístics y models predictius emprats en diversos camps, com per exemple de les anàlisis de negoci, publicitari, les dades de malalties infeccioses, l’espionatge y el seguiment de la població o la lluita contra el crim organitzat. El límit superior de la capacitat de processament s’ha anat desplaçant al llarg dels anys, d’aquesta forma els límits que estaven fixats el 2008 rondaven l’ordre de petabytes a Zettabytes de dades. Els científics amb certa regularitat troben limitacions a causa de la gran quantitat de dades a analitzar en certes àrees, com ara la meteorologia, la genòmica, les complexes simulacions de processos físics, i les investigacions relacionades amb els processos biològics i ambientals. Les limitacions també afecten els motors de cerca a internet, als sistemes financers i a la informàtica de negocis. Els data sets creixen en volum degut, en part, a la introducció d’informació ubiqua procedent dels sensors sense fils i els dispositius mòbils (per exemple les VANETs), del constant creixement dels històrics d’interaccions d’aplicacions (per exemple processos de registre), càmeres digitals (sistemes de teledetecció), micròfons, lectors de ràdio – frequency identification. La capacitat tecnològica per càpita a nivell mundial d’emmagatzemar dades es multiplica aproximadament per dos cada quaranta mesos des dels anys vuitanta. S’estima que el 2012 cada dia van ser creats a prop de 2,5 trilions de bytes de dades (de l’anglès quintillion, 2.5 × 1018 )
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
Encara que hi ha alguns personatges femenins secundaris, com la filla adolescent de Billy, Casey, i la seva exdona, Sharon, la seva presència i implicació en la trama és limitada. La pel·lícula se centra més en l’aspecte tàctic i estratègic del beisbol, així com en els obstacles i les lluites de Billy Beane. El film mostra un entorn liderat i operat per homes, el món del beisbol, i el desenvolupament de la tecnologia, en aquest cas, del programa estadístic que ajuda a seleccionar qui serà bon jugador, també ho desenvolupa un home. Les dones no tenen cap paper destacat.
Algunes reflexions:
- Pensau que el Big Data tindrà cada vegada més aplicació en el món esportiu? I en un altre tipus de negocis per ser més eficients i gestionar millor?
- Quines aplicacions se vos ocorren en la nostra vida personal/negoci per al Big Data? N’estau aplicant alguna?
- Incorporaran les empreses la figura del Data Scientist en el seu equip?
- Podeu mirar a la vostra classe a qui li agrada el futbol? Contau nins i nines
- I a qui li agrada l’estadística? Contau nins i nines
- Quina probabilitat hi ha què un nin o una nina es converteixi en un expert d’anàlisi de dades? I què es pot fer per revertir aquesta situació? Pensau que els analistes de dades tenen un bons sous.
Per a saber-ne més:
Moneyball Article de la Viquipèdia descriptiu de la pel·lícula.
Moneyball Fitxa i comentaris del film a la base de dades especialitzada en cine http://www.imdb.com
Big Data aplicado al deporte Article de Jordi Casanovas a inLab FIB (UPC) que explica com es van aplicant cada vegada més els wearables i el Big Data per gestionar equips esportius.
El fútbol (ahora) es así Reportatge del Magazine Digital sobre com l’aplicació de wearables i els programes de Big Data estan revolucionant el món del futbol.
‘Big data’, penalti y ¡gol! Article d’TLife.guru sobre com cada vegada més empreses aposten pel Big Data i programari d’anàlisi de dades en el món esportiu.
El Big Data aplicado al fútbol Article de Javier Pastor a la revista Cloud Computing sobre com els clubs esportius espanyols estan aplicant ja el Big Data.
El ‘big data’ reinventa el fútbol Article d’Esther Macías per TICBeat sobre com monitoritzar el rendiment dels jugadors, analitzar l’estratègia de l’equip propi i el contrari i fins i tot mesurar i preveure el comportament dels fans ja possible gràcies al Big Data.
Así es como el Big Data está transformando el fútbol Article de http://www.xataka.com sobre l’evolució de l’aplicació de l’anàlisi de dades en el futbol.
La tecnología de datos utilizada por Alemania para el Mundial llega a Madrid Article del http://www.mundodeportivo.com sobre el ‘Big Data Tour’ organitzat per la multinacional alemanya SAP.
Un súper ordenador de Microsoft decidirá los fichajes del Real Madrid Article de http://www.elconfidencialdigital.com/ sobre l’aposta del club pel Big Data per tenir tota la informació dels jugadors en plantilla.
Moneyball to the Next Level: How MLB Teams are Using Big Data Article de http://www.dataversity.net que explica com cada vegada més equips de beisbol van apostar pel Big Data.
Beyond Moneyball: How Big Data Is Changing Baseball Article de http://www.sporttechie.com que explica alguns detalls del procés de recollida i anàlisi de dades en baseball.
Business Moneyball: Companies Embrace Data Analytics To Maximize Profits, Find Employees And More Article de http://www.ibtimes.com/ sobre com cada vegada més empreses, no només del món esportiu, utilitzen el Big Data per augmentar beneficis.
The Lessons of Moneyball for Big Data Analysis Article de http://www.datacenterknowledge.com que explica la història real dels personatges que van inspirar la pel·lícula.
El análisis de negocio basado en datos revoluciona la forma de entrenar, gestionar y ver el fútbol : Article sobre empreses i tècniques analítiques d’ IA per analitzar i millorar el rendiment en el futbol.