Avui a la nostra secció secció CineTIC (fitxes de pel·lícules i sèries de ciència ficció en les quals apareixen tecnologies que són tendència) és el torn de Un amigo para Frank (2012), cinta que té com a fil conductor l’amistat que es forja entre el protagonista i un robot.
FITXA TÈCNICA:
- Títol original: Robot and Frank (Robot & Frank)
- Any: 2012
- Durada: 90 minutos
- País: Estados Unidos
- Director: Jake Schreier
- Guió: Christopher D. Ford
- Música: Francis Farewell Starlite
- Fotografia: Matthew J. Lloyd
- Repartiment: Frank Langella, James Marsden, Liv Tyler, Susan Sarandon, Peter Sarsgaard, Jeremy Strong, Dario Barosso, Bonnie Bentley, James D. Compton, Ana Gasteyer,Kurt Grelak, Rachael Ma, Susan Mitchell, Dana Morgan, Joshua Ormond, Jeremy Sisto, Katherine Waterston, Jesse Newman
- Productora: Park Pictures Features / Park Pictures / TBB
- Gènere: Ciència ficció. Comèdia. Drama | Comèdia dramàtica. Robots. Amistat
- Web oficial: http://robotandfrank-film.com/
- Sinopsi: En un futur no molt llunyà, la integració dels robots a la vida humana farà possible que sorgeixin androides programats per tenir cura de persones grans. Aquesta és la solució que troben Hunter i Madison per al seu ancià pare Frank, les pèrdues de memòria són cada vegada més freqüents.
- Principals premis:
2012: Festival de Sitges: Premi del públic2012: Independent Spirit Awards: Nominada a Millor primer guió
Font: http://www.filmaffinity.com
Tendències TIC que apareixen en la pel·lícula:
Robòtica: Segons Viquipèdia la robòtica és una branca de la tecnologia que estudia el disseny i construcció de màquines capaces d’exercir tasques repetitives, tasques en les quals es necessita una alta precisió, tasques perilloses per a l’ésser humà o tasques irrealitzables sense intervenció d’una màquina. Les ciències i tecnologies de les que deriva són: l’àlgebra, els autòmats programables, les màquines d’estats, la mecànica, l’electrònica i la informàtica.
El terme robòtica és encunyat per Isaac Asimov, definint a la ciència que estudia els robots. Asimov va crear també les Tres Lleis de la Robòtica. En la ciència-ficció l’home ha imaginat els robots visitant nous mons, aconseguint el poder, o simplement alleugerint les tasques casolanes. Les tres lleis de la robòtica descrites per Isaac Asimov, un escriptor rus de ciència-ficció. Tots els robots dels seus relats i novel·les estan dissenyats per a complir-les. Apareixen per primera vegada al relat “Runaround“, del 1942, recollit dins del llibre “Jo, robot“. Les lleis diuen així:
-
- Un robot no pot fer mal a un ésser humà o, per inacció, permetre que un ésser humà prengui mal.
- Un robot ha d’obeir les ordres dels éssers humans, excepte si entren en conflicte amb la primera llei.
- Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura que aquesta protecció no entri en conflicte amb la primera o la segona llei.
Els robots actuaran sempre respectant les lleis de la robòtica, no com una regla moral sinó perquè l’estructura del seu “cervell positrònic” està construïda al voltant d’elles; de fet, construir robots que no s’hi basessin obligaria a refer tota la ciència de la robòtica. Aquestes lleis sorgeixen com a mesura de protecció dels humans. Segons Isaac Asimov, la concepció d’aquestes lleis volia contrarestar el temor que els robots es poguessin rebel·lar i atacar als seus creadors, i no són més que una aplicació de les lleis de les eines, no formulades per ser massa evidents: una eina ha de ser segura, ha de fer la tasca per la que està fabricada i no s’ha de fer malbé (amb aquest ordre de prioritats).
Relacionat amb la perspectiva de gènere trobam:
La pel·lícula se centra principalment en la relació entre Frank i el robot, però hi ha diversos personatges femenins importants en la trama. La filla de Frank, Madison, és una figura clau que pren decisions importants sobre el benestar de Frank i el paper del robot en la seva vida. També hi ha altres personatges femenins com Jennifer, una bibliotecària, i Jake, la propietària de la botiga local, que no s’impliquen en l’ús del robot.
La decisió que el pare disposàs d’un robot que el cuidàs va ser decisió del seu fill. La seva filla desconfia en algun moment de les capacitats del robot però finalment li convé seguir-hi confiant per poder agafar autonomia. La desconfiança en la tecnologia per part del gènere femení a vegades és més alta que el masculí, com per exemple, demostra l’estudi sobre la percepció de la ciència i la tecnologia elaborat pel FECYT.
Algunes reflexions:
- Pensau que la robòtica pot arribar a suplir els humans a en l’assistència personal o en l’acompanyament contra la soledat?
- Són més els seus avantatges que els seus desavantatges? Pot arribar a ser “perillosa”?
- Qui serà el responsable del robot si aquest causa un perjudici a un tercer? El robot, el propietari, el creador, o el coordinador del robot?
- Acabaran els robots amb el mercat laboral dels humans o es crearan nous mercats laborals?
- Quines aplicacions de la robòtica se vos ocorren en la vostra vida personal/negoci?
- Pensau que les dones tenen una percepció de la tecnologia més dolenta que els homes?
- Com ho faríeu per a que les dones puguin veure amb bons ulls els beneficis i el valor de la tecnologia?
Per a saber-ne més:
- Robot & Frank Article de la Viquipèdia descriptiu de la pel·lícula.
- Un amigo para Frank Fitxa i comentaris del film de la base de datos especialitzada en cine http://www.imdb.com
- “Un amigo para Frank”, la humanidad del robot Article de Blogdecine.com que parla de com les màquines es poden convertir en imprescindibles en la nostra vida o de la pèrdua d’humanitat que pot implicar el progrés.
- Un amigo para Frank Fitxa i comentaris del film de la revista especialitzada en cine Fotogramas.es
- When a New Best Friend Hits the Ground Whirring Article de http://www.nytimes.com/ sobre la relació del protagonista amb el robot,etc.