Els passats 22 i 23 de febrer es va realitzar el II Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat (CNIS) amb el lema “Una Administració més segura i connectada”. L’objectiu d’aquest Congrés és seguir avançant amb l’aplicació de l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat i amb el de Seguretat. Encara que només sigui la segona edició, s’està convertint amb el congrés de referència en quant a l’aplicació dels Esquemes Nacionals gràcies a la qualitat de les comunicacions presentades i al nombre d’assistents.
De les presentacions realitzades, destacaria les següents (es poden veure en vídeo i descarregar les presentacions):
- “Modernització Administrativa, Procediments i Impuls de l’Administració Electrònica”. Aitor Cubo va destacar la importància d’oferir serveis eficaços i eficients i va posar com a exemple el projecte Mercurio, mitjançant el qual es permet la presentació telemàtica de les sol·licituds d’autoritzacions d’extranjeria i que té implementat de manera transparent a l’usuari l’intercanvi de tots els certificats que fan falta. Va introduir la necessitat d’oferir serveis i no producte i com a exemple va posar el portal d’entitats locals.
- “Reutilització d’aplicacions. Centre de Transferència de Tecnologia – CTT, el cas Acceda“. Carlos Marcos va explicar el CTT. Ja vos vàrem contar que mitjançant el Pla ANIBAL tenim 5 iniciatives per compartir a dins el CTT.
- “Aplicant las normes tècniques d’ interoperabilitat, el cas de SIR i ORVE“. Miguel Àngel Amutio va explicar el procés de creació de les NTI i va introduir el Sistema d’Interconnexió de Registres. Aquesta iniciativa que després va ser ampliada a la ponència “L’apagada del paper: el Sistema d’Interconnexió de Registres” pareix molt interessada ja que permetrà que les administracions es puguin intercanviar registres entre sí sense necessitat d’intercanviar paper.
- “Caso Práctico: Plataforma de Intermediación, servicios de verificación y consulta de datos“. José Antonio Eusamio va presentar aquesta plataforma que permet a les administracions accedir a consultar i verificar les dades dels ciutadans, d’aquesta manera els ciutadans no han de presentar els documents que l’administració ja disposa.
- “Gestió Electrònica d’Expedients“. Aitor Cubo va presentar 2 exemples de gestió electrònica d’expedients molt interessants. En el cas de la gestió de les ajudes al transport de les Illes Balears s’ha aconseguit baixar el temps de tramitació dels 5,5 als 2,7 mesos. Per altra banda, també va presentar la gestió de les ajudes a les catàstrofes naturals que ha permés crear el mapa d’ajudes amb la geolocalització de les actuacions, en un exercici clar de transparència.
- “ENS-enyant i ENI-ciant el compliment dels esquemes als ajuntaments de la província de Barcelona“. José Antonio Arranz de Gracia va fer una interessant presentació on va destacar la importància del gestor documental, el document electrònic i l’expedient electrònic en el procés d’implantar l’administració electrònica.
- Finalment destacar que hi va haver un conjunt de presentacions on es destacava la problemàtica que tenen les administracions alhora de gestionar el software que s’ha alliberat. En aquest cas cal recordar que des de l’OTAE gestionam el software del kit ANIBAL i que ho feim mitjançant la forja i els comitès de producte.
Com a conclusions destacaria tres interessants debats que es varen repetir en múltiples presentacions enfront de les “dicotomies” producte-servei, dades-documents, una velocitat-vàries velocitats. En quant al producte-servei pareix que per avançar de manera ràpida en el procés d’implantació és millor oferir servei. En el debat de si és millor intercanviar dades o documents donat el fet de que les administracions tradicionalment gestionen documents és preferible intercanviar i gestionar documents. Finalment pareix clar que el procés d’avançar cap a l’administració electrònica hauria de ser totes les administracions al mateix temps i per tant anar a una velocitat, però aquest fet és complicat i alguns representants sobretot d’ajuntaments varen indicar que no seria possible i que realment es va a diverses velocitats.