CaixaFòrum ha acollit l’esmorzar empresarial ESADEAlumni, orquestrat per Ángel seu president, també organitzador de Connect’Up, amb la participació de Pedro Rullan, conseller delegat del Grup Serra.
Aquest esmorzar va ser el marc d’una taula rodona centrada en com el sector turístic balear afronta el desafiament tecnològic, i no podia comptar amb millor moderadora que Celia Megías, directora tècnica de Conector Travel Tech, dirigint els torns de paraula entre Manuel Aragonès, CEO de Travel Compositor, Alfredo Fernández, director de Desenvolupament de Logitravel i José Díaz, director comercial de TravelgateX, quatre entitats ubicades al Parc Bit.
Va ser tot un plaer per part de Dr. TIC poder assistir a aquest esdeveniment, sentir tota l’energia i inquietuds per part dels seleccionats de Connect’up.
Aquí compartim amb vosaltres reflexions dels membres d’una taula rodona molt amena:
Alfredo Fernández, director de Desenvolupament de Logitravel va dir:
Logitravel, va començar amb un punt diferenciador, que va ser el de vendre creuers online, era un nínxol de mercat que no feia ningú més. I aquesta estratègia de cobrir nínxols de mercat la segueixen mantenint amb la compra d’una agència física especialitzada en viatges de lluna de mel per incorporar el seu know-how als seus productes, o com el tema de viatjar per participar a esdeveniments esportius amb Deportravelling a través d’una col·laboració amb AS.
Ara també Logitravel està a un projecte de lloguer vacancional amb la comercialització de lloguer de vacances per ajudar el propietari a integrar el seu accés a totes les plataformes.
Alfredo destaca 2 grans tendències: la personalització, l’augment de la demanda dels viatges a mida, tot i que els paquets són el 90% del negoci cal destacar que cada vegada mes clients volen alguna cosa personalitzada.
D’altra banda, l’usuari és cada vegada més còmode i no vol llegir tots els opinions ni ficar-se en totes les plataformes, cerca uns llocs eficaços i de confiança.
Àsia és el primer lloc on s’inverteix en tecnologia, després Amèrica i Europa. Amb l’objectiu d’apropar-se al mercat asiàtic, el grup Logitravel ha creat My Room que té seu a Dubai, i dóna serveis a un TTOO xinès: però clar, la demanda i els fluxos són diferents i s’han d’adaptar i aprendre el més ràpid possible, per exemple allà el 70% del trànsit transaccional es fa pel mòbil.
Manuel Aragonés, CEO de Travel Compositor ens va explicar que:
El grup TUI està utilitzant els motors de reserva de Travel compositor i els ha permès millorar notablement les seves reserves, per la seva flexibilitat i usabilitat pel client.
El repte de cara a futur que tenen entre les empreses de Balears és més networking, perquè l’excés d’hiper competitivitat fa que la gent desconfiï.
Som millors del que pensam, però hem de triomfar fora per poder tenir èxit aquí després, a causa d’aquesta desconfiança.
El mercat xinès es va a disparar i caldrà adaptar els mercats receptius a la seva demanda, idioma, mentalitat. Cal veure-ho com una oportunitat, no una amenaça, perquè el nostre talent no el tenen els xinesos
Blockchain, està per tot arreu i és normal que ho esmentem aquí, fins i tot hi ha projectes per a habitatge vacacional, per a desintermediar, que això era l’objectiu dels inicis d’Airbnb, amb pagament en tokens. No se què passarà al final, però el que està clar és que el flux de transaccions canviarà.
Eliminar intermediaris, bé, però al llarg de la història, els que no aporten valor sempre han acabat sortint de la cadena de forma natural.
L’economia només té de col·laborativa el nom, perquè amaga una economia de gent mal pagada i amb contractes puntuals.
José Díaz, director comercial d’TravelgateX va comentar:
La tecnologia és una comodity i no un fi en sí.
Travel Gate X ha estat una escisió de Logitravel Group, s’ha especialitzat en donar servei a negoci d’una banda, per assolir objectius de vendes, però té un altre client que són els equips de sistema que validen la integració.
La tecnologia només funciona gràcies a la gent que està darrere, res no és art de màgia.
El repte de la tecnologia és ajudar a complir objectius de negoci, ser palanques.
El gran inconvenient del blockchain és que és molt complicat. És clar que va néixer arran d’una idea d’evitar intermediació, augmentar la transparència, es podria comparar a Airbnb en els seus inicis, però resulta que han muntat un imperi sobre la base de la col·laboració, el model de l’amfitrió redueix els intermediaris però després d’uns anys, la professionalització d’agències ha entrat amb força i tornem al model de la intermediació.
També la idea de l’blockchain és eliminar l’hegemonia dels bancs però veurem cap a on ens porta.
Consells Globals i respostes als oients:
Una Start-up hauria de tenir una primera volta baixa, per cometre errors a petita escala i ser humils per a projectes de B2C.
Quan has de cremar tots els fons que entren, es converteix en una jungla on l’objectiu és vendre ràpid.
Si et fiques en alguna cosa cal ficar-se amb passió.
De vegades no es dedica prou temps a pensar com aconseguir el client.
La personalització és un repte, Logitravel ho va oferir amb assessors personalitzats en els creuers en el seu dia, el problema de la personalització i del tracte directe és l’escalabilitat, i això la tecnologia ho podria solucionar amb el xatbot.
Cabify per exemple, dóna un tracte més personalitzat, un cop registrat ja no et demana la teva adreça, t’ofereix música, aigua, etc …. i no sempre és més barat que un taxi.
Tots els ponents estaven d’acord sobre el fet que en qualsevol moment pot sortir un nou intermediari, Kayac, Trivago poden sorgir del no-res … i canviar el panorama i no queda altre remei que adaptar-se. Per això és important seguir innovant i diversificar serveis i productes per a garantir l’adaptabilitat als canvis de mercat.