El registre d’arribades al De:central Mallorca ja denotava el to de l’esdeveniment pel simple fet d’oferir l’acreditació mitjançant reconeixement facial, però la veritat és que portava un codi QR de confirmació i aquest va ser suficient per imprimir el passi nominatiu en un moment. Allà realment es va veure que la tecnologia pot transformar l’experiència d’una arribada en un moment WOW!
L’ambient era seriós, però alhora distès amb una gran barreja de nacionalitats, així com de perfils, inversors, start-ups, consultors, 3 sessions paral·leles es van repartir entre les diferents plantes de l’auditori i cada un era lliure de sortir, entrar, aturar-se per un cafè i fer una mica de networking a la sala d’exposició de productes, la majoria programari per moneda digital.
Seria impossible fer un resum de tot el que vam sentir sobre start-ups, blockchain i moneda digital, però sí podem compartir-ne algunes pinzellades.
Steven Mc Auley és director d’Estratègia per TinyBox Academy, també és psicòleg empresarial i investigador en innovació, interacció humà-robot, intel·ligència artificial i el futur del treball.
“La IA està en un procés d’aprenentatge exponencial i com a humans ens costa entendre la velocitat a la qual es desenvolupa, ja que el nostre cervell està acostumat al lineal.”
Les dades no menteixen i per això són tan valuoses, si demanam al públic la seva opinió sobre l’actor Adam Sandler pot resultar no tan bona, però les dades de Netflix mostren que les seves pel·lícules se solen visionar fins al final, i això fa que últimament està signant per pel·lícules molt bones.
La intel·ligència artificial és el segment on s’entrellaça humà i robot i nosaltres com a adults identificam clarament que hi ha una diferència entre màquina i persona, ja que ens hem criat en un món off-line. Ara els nens d’avui en dia no entenen que és un món off-line, s’estan criant en un entorn on la Intel·ligència artificial és real i “natural”, per tant la seva percepció i criteri sobre aquest tema serà totalment diferent.
Avui en dia, ningú no està disposat a esperar per res, tot ha de ser ràpid i efectiu.
Hi ha eines d’IA que són realment valuoses per millorar la transparència i la repartició de la riquesa, així com el Blockhain. Però també ens convida a reflexionar sobre els límits de la transparència, de la veritat, de l’eliminació de la mentida, com ara s’aborda en el llibre de Dave Eggers, The Circle (Veure també la nostra fitxa Cinetic).
Bext360, per exemple, està utilitzant el blockchain per facilitar als petits productors de cafè obtenir un preu just i rebre un pagament instantani pels seus productes. La companyia utilitza intel·ligència artificial (IA) i l’aprenentatge automàtic per classificar els grans de cafè, tant en qualitat com en volum. Cada grau té un valor de mercat corresponent. L’agricultor veu instantàniament el valor de mercat i accepta o rebutja l’oferta. El pagament es realitza digitalment a través de blockchain, eliminant la subjectivitat humana i augmentant la confiança en el procés.
La IA potser serà el millor o el pitjor que hagi inventat la humanitat, per això és important recordar-se que és un decisió “Helper”, i no un decisió “Maker.”
Ralf Günthner, Co-Founder & Managing Partner – TEAM-FACTORY GmbH, ajuda les empreses a invertir en tecnologia per treure’n rendibilitat.
“Ara mateix les empreses tenen moltes dades, i la feina es centra a donar un sentit a aquestes dades per després analitzar-les i posteriorment treure’n partit, la qual cosa n’és realment la part interessant, que permet millorar l’eficiència dels processos, prendre millors decisions, la satisfacció del client, la rendibilitat de l’empresa.”
Però abans d’arribar a aquesta tercera etapa, la primera, de recopilació de dades sempre va ser la més tediosa fins a la data, però ara amb la digitalització, els sensors, les apps podem saber tot de tots. I les empreses que manegen les dades s’han convertit en les més poderoses d’aquest món.
D’allà la famosa frase “Who owns the data, owns the future”
Vegeu aquest vídeo, i observau el canvi que està succeint en el món des del 2008.
Però amb la tecnologia no n’hi ha prou, l’ésser humà ha de ser el centre de la transformació digital, veient en ella un benefici concret a curt termini perquè sigui part de la seva vida.
El canvi mai no s’acabarà, per això podem dir que aquesta famosa frase de Darwin mai no va estar tan d’actualitat.
“No és el més fort de les espècies qui sobreviu, tampoc és el més intel·ligent qui sobreviu. És aquell que és més adaptable al canvi”.