Com ja us vam anunciar, el passat 26 d’abril vam celebrar per primera vegada el Dia del Llibre al ParcBit amb l’objectiu de dinamitzar la comunitat del Parc i promoure la lectura, especialment la relacionada amb la tecnologia i ciència ficció en una jornada lúdica en el marc del cicle #ParcBitInspira. Per això vam comptar amb paradetes de llibreries i roses (Quart Creixent i Norma Comics), cerveses artesanes de la mà de Cervesa Ralf, i un col·loqui amb diferents autors que van donar peu a interessants reflexions. Aquí teniu unes pinzellades del més destacat de l’acte.
Des del departament de Cibersocietat de la Fundació Bit vam anunciar la posada en marxa properament d’una nova secció al blog, #LlibresTIC, on farem fitxes de publicacions per comentar aquest tipus de lectura i estam oberts als suggeriments i col·laboracions de tots aquells interessats (que ens podeu fer arribar emplenant aquest formulari). Aquesta acció és possible gràcies al projecte del SOIB JOVE– QUALIFICATS SECTOR PÚBLIC INSTRUMENTAL/ AJUNTAMENTS 2019 amb la incorporació del nostre company Sion Moyà.
Víctor Barrientos, de l’Associació d’Amics de la Ciència Ficció (AACF), ens va parlar de “Ciència ficció i literatura“, analitzant la relació entre la ciència ficció al món de les lletres i els descobriments i avenços tecnològics. Els robots mateixos, avui presents a tot arreu (ja sigui una Roomba, Terminator…) la paraula “robot” ve del txec (robota), significa servitud, i ara es refereix a aquell aparell que simula l’ésser humà. També és important el tema de l’ètica, veure Assimov i les lleis de la robòtica. El MIT ha creat una plataforma per recopilar opinions amb una perspectiva humana sobre les decisions morals preses per màquines intel·ligents, com els cotxes autònoms. Molts d’avenços ja van ser prevists per la literatura i el cinema de ciència ficció: Juli Verne, Minority Report (veure la nostra fitxa CineTIC). En definitiva, la ciència ficció són somnis i fantasies futuristes perquè la ciència no va al ritme que avança la tecnologia.
Bel Llodrà, coordinadora del Departament de Cibersocietat de la Fundació Bit, va conversarsobre l’evolució de la tecnologia i l’anàlisi de dades amb Javier Serra, que presentà la seva novel·la “El Rumor” (Premium editorial, 2018), que ha obtengut el II Premi de Novel·la de Ciència Ficció Ciutat del Coneixement, el de major dotació econòmica en castellà per aquest gènere específic. Què va inspirar l’autor a escriure aquesta novel·la? La realitat mateixa, amb la manipulació de dades que vivim: Les persones no són conscients que estan essent controlades.
Tecnologies que apareixen a la novel·la: nanorobots, anàlisi de dades massives, Big Data per emetre estímuls per modificar el comportament humà. Els avenços en intel·ligència artificial aplicats al Big Data poden fer por pels usos que se’n poden arribar a fer. Els joves d’ara tenen molta informació amb les TIC i les xarxes socials, però és fonamental una educació amb valors crítics i ètica per què les noves tecnologies siguin una eina d’alliberació i no d’esclavatge. Els dilemes morals i l’ètica sempre són presents en la filosofia i també són necessaris per l’impacte de les TIC a la nostra societat.
Xisca Morey (Fundació Bit) fou l’encarregada del col·loqui amb Víctor Navarro, professor del CESAG (a qui també trobareu a les nostres entrevistes TIC), que presentà el seu nou llibre “Cine Ludens. 50 diálogos entre el juego y el cine” (UOC, 2019), que explica com els jocs (en sentit ampli) són part de la cultura actual. La idea del llibre és fer divulgació, analitza 50 pel.lícules relacionats amb els jocs i videojocs, és molt àgil de llegir. Actualment no hi ha ningú que no jugui (d’una manera o una altra). Cal analitzar per què jugam. L’adicció no és exclusiva dels videojocs. El joc en família ho hem d’explorar i defensar més. La realitat virtual la van vendre com el relleu del cinema i del videojoc però no va arribar a les expectatives, no ho substitueix, sinó que és un tercer espai.
Podeu consultar l’entrevista completa en aquest podcast.
Finalment, Anne-Laure Debrix (Fundació Bit) va parlar amb Lídia Nicolau, People, Happiness & Culture Director” a Habitissimo a qui també havíem tingut ocasió d’entrevistar anteriorment.
Lidia explicà com van crear el club de lectura d’Habitissimo, i una biblioteca que compta amb més de 250 obres de referència sobre start-ups, emprenedoria i innovació. Quan entren a treballar a Habitissimo els treballadors tenen dos llibres de lectura obligatòria: “Delivering Happiness” i “La empresa más feliz del mundo”. Són llibres que més que d’emprenedoria parlen de la importància de la motivació, la felicitat… Per na Lidia, el sentit de l’humor a la feina és important, així com la capacitat de mostrar-te tal com ets a la feina. Escriure afavoreix ordenar les idees. Per desconnectar, prefereix llegir. La constància i el compromís en la feina són molt importants, no només la passió. L’orientació a resultats d’equip és una qüestió en la qual estan treballant a Habitissimo. Les soft skills s’han d’entrenar i interactuar amb els altres per veure en què destacam. Algunes recomanacions literàries de na Lídia: Steve Jobs: Lecciones de Liderazgo, per veure què no s’ha de fer, i Open d’Andre Agassi, un gran llibre de desenvolupament i superació personal.
Trobareu més fotos de l’event aquí.