S’ha celebrat el segon Fòrum d’Eficiència en la gestió d’aigua i plàstics els passats dia 20 i 21 de Febrer organitzat per la FEHM i el Clúster CliqIB.
Va ser molt interessant poder assistir a aquestes jornades ja que estan en total alineació amb altres esdeveniments que organitzem com els IBtalks o el INTO que l’any passat tenia com a temàtica l’Economia Circular.
La realització d’aquest tipus de trobades és fonamental per compartir experiències i coneixements entre els 3 pilars que fan la innovació possible que són empreses, universitats i administració pública. En aquest cas el motor principal de la jornada va ser el sector empresarial amb la FEHM que aportà experiències i casos d’èxit per part dels seus socis, tant multinacionals com Hipotels, Iberostar amb Ona del Canvi, Protur amb el seu parc fotovoltaic o Can Bonico com a hotel independent. Un altre impulsor d’aquesta jornada és el clúster CliqIB que va aportar la part d’innovació presentant productes i tecnologies innovadors tant en l’àmbit del plàstic com del tractament de l’aigua.
La nostra forma de consumir aigua, com també plàstic, és totalment insostenible, per això la CAIB ha posat en marxa l’aplicació de la Llei de residus i sòls contaminats, a partir dels quals està marcat a nivell estatal i seguint els passos d’altres països europeus. Hem de destacar les iniciatives per part de les empreses que s’estan avançant a aquest canvi a nivell intern, com ho comuniquen amb els seus clients perquè siguin partícips del canvi, proactius i prenguin consciència que la revolució verda comença des de cada decisió que pren cada ciutadà a l’hora de consumir, de viatjar, etc.
A principis de l’any 2000, quan la creació de webs amb venda directa d’habitacions va ser una novetat, i tots els actors de la distribució hotelera s’han transformat des de la Tour operació amb la venda de paquets cap a un model totalment mixt, a dia d’avui amb el domini de les OTA, bancs de llits, aquesta transformació digital va donar lloc a una aliança estratègica entre empreses d’allotjament i el sector tecnològic per donar naixement a molts productes i serveis de comercialització entre ells que ara s’han convertit en eines imprescindibles. Entre ells, Turistec és el seu millor representant. A dia d’avui les mirades estan posades a les Balears com a territori model perquè la implantació de l’Economia Circular i una gran conscienciació mediambiental com a fre a l’imparable desenvolupament econòmic. Per exemple un fet visible recent és el rebuig a l’ampliació de l’Aeroport de Palma. Un altre exemple el tancament de la fàbrica de CEMEX per la creació d’una planta d’hidrogen a Lloseta.
Per tornar més concretament a la jornada i compartir més exemples en tema d’innovació, CliqIB va posar d’exemple el projecte AQUALAB en col·laboració amb la CAIB amb la creació d’un centre per a la posada a prova i formació en tema d’aigua amb piscina i spa. Les empreses de CliqIB han aconseguit una internacionalització de la mà dels hotelers balears però és realment el seu saber-fer a l’avantguarda de la innovació que els ha permès assentar el seu lideratge i reconeixement mundial a nivell de tractament d’aigües recreatives.
Tal com es demana mesurar l’empremta de CO2, s’hauria de mesurar la petjada hídrica, a dia d’avui “el Govern no comptabilitza la diferència de consum d’aigua entre residents i turistes”, ha indicat Juana Maria Garau, directora general de recursos hídrics. Per tant a dia d’avui és impossible saber si el turista consumeix més aigua que el resident més hi ha molta diferència entre els mateixos residents segons visquin a un pis, residencial amb piscina o casa individual amb gespa a l’igual que hi ha diferència entre l’hoste de 2 o 5 estrelles, que l’hotel tengui o no un spa, etc.
El que sí que és important és comunicar sobre la situació de l’aigua a dia d’avui a la nostra illa i és el que va posar de manifest la campanya de l’any passat.
Meliá Hotels Internacional publica les seves dades i posa l’accent en la reducció dels consums energètics i d’aigua en el seu apartat de RSC.
Moltes ponències han estat realment classes magistrals de química, explicant principis d’electroporació amb Geodesic Innovació, electròlisi de baixa sanilitat amb Idegis Fluidra i filtració eficient amb Behq. La necessitat que van expressar en comú les empresses va ser el suport legislatiu per part de les institucions públiques no l’econòmic ja que “les subvencions moltes vegades no contribueixen a escollir el millor sistema sinó el que entra en el finançament”. El principal obstacle a dia d’avui és el retard en “les normatives que no avancen tan ràpid com la tecnologia disponible al mercat” i sobretot el fet que hi ha “un mosaic de normatives a nivell estatal” que dificulta la seva implementació tant per part dels hotelers com de les empreses instal·ladores. A les Balears la normativa de piscina és “molt antiga”, les empreses químiques van aplaudir la Comunitat Valenciana i la província de Sevilla la qual obliga i co-finança la instal·lació de comptadors digitals i ajuda a detectar fuites d’aigua de forma immediata, per exemple.
Com a conclusió, és important recalcar que per a què un projecte sigui sostenible, ha de contemplar 3 eixos d’aplicació que són l’aspecte mediambiental (emissió de CO2, consum d’aigua, circularitat), l’eix social, i l’econòmic per a l’empresa i el territori. Si falla un d’aquests 3, el projecte no serà viable a llarg termini i hem d’integrar aquests factors en qualsevol presa de decisió.