- Dues de cada tres companyies del sector serveis utilitzen les xarxes socials
- El director general Antoni Mateos destaca que “amb les TIC augmenta la competitivitat de les pimes”
El número d’empreses amb connexió a Internet i pàgina web pròpia ha augmentat un 43% en els últims 11 anys, passant del 40,7% en 2003 al 71,4% en 2014, segons les dades de l’IBESTAT recollides a ‘l’Obsímetre número 20’ sobre l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les empreses de Balears, elaborat per la Fundació Bit.
Les empreses del sector serveis són les que presenten major nivell de connectivitat, independentment de la seva grandària. Per nombre de treballadors, les empreses de 50 o més empleats són les que major implantació tenen de pàgina web.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic subratlla que “des del Govern impulsem diversos projectes per millorar la competitivitat de les pimes, seguim treballant incidint en la importància que tenen les TIC per al desenvolupament de l’empresa”; per a Antonio Mateos “el més important, és la Factoria de la Innovació, que inculca la innovació en les pimes de Balears des del punt de vista comercial, organitzatiu, financer, però una de les branques més importants són les TIC com a canvi i innovació en aquestes pimes.”
Les empreses del sector serveis destaquen en l’ús de les TIC en el camp de la comercialització i la visibilitat; en canvi, les empreses del sector de la indústria i la construcció destaquen en l’ús de les TIC per a gestió interna com la signatura digital, l’ús de programari de codi obert o la interacció amb l’administració pública a través d’Internet.
L’informe, elaborat per l’Observatori Balear de la Societat de la Informació, reflecteix a més, que des de 2008 a 2014 s’ha duplicat a les Illes la xifra d’empreses que ha proporcionat activitats formatives en TIC als seus treballadors. Les empreses de major grandària són les que més inverteixen en formació TIC amb un 47,6% durant el període 2013-2014, mentre que les més petites ho han fet 2 de cada 10.
Respecte a l’ús de les xarxes socials, durant el període 2013-2014, el 35,5% de les empreses han utilitzat mitjans socials, encara que hi ha diferències respecte a la grandària i el sector. Les empreses del sector serveis de 50 o més treballadors són les que fan un major ús dels mitjans socials, amb un 64,4%.
“Un altre projecte que volem treure en breu són els bons TIC, una línia de subvenció per al desenvolupament d’aquestes eines tecnològiques, que projectes com el Dr.TIC assessoren. La xarxa de Telecentres també va en línia amb l’Agenda Digital d’Europa i Espanya, per a la reducció de la bretxa digital”, subratlla el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos.
Quant a la utilització de la signatura digital, ha augmentat un 46,5% entre 2008 i 2014, situant-se en un 63,9%. Des de 2008 a 2014 el percentatge ha augmentat en 20 punts percentuals, passant del 43,6% a un 63,9%. Així i tot, durant el 2013 la signatura digital està més estesa entre les empreses de 50 o més treballadors, tant del sector dels serveis (76,1%) com de la construcció (73,4%).
Sobre l’evolució de l’ús de programari de codi obert per part de les empreses, des de 2011 a 2014 ha augmentat 7 punts. Durant el període 2013-2014 les empreses que han fet un major ús d’aquest programari són les de 50 o més treballadors del sector de la indústria i la construcció.
En el cas de l’evolució de l’ús de la Xarxa d’Àrea Local, les Illes Balears han passat per alts i baixos depenent del període i el ús més gran es dóna a les empreses més grans. Els anys 2010-2011 va ser quan més empreses balears disposaven de Xarxa d’Àrea Local (LAN) amb un 90,9% d’empreses i els anys 2012-2013 quan més empreses balears disposaven de Xarxa d’Àrea Local sense fil, amb un 58%.
En la comparativa amb la resta del país, les Illes Balears estan una mica per damunt de la mitjana en relació al nombre d’empreses amb connexió a Internet (99,4% front 98,3% del total nacional), però lleugerament
per sota en la resta dels indicadors comparats.