L’alumnat del Centre Integrat de Formació Professional Centre de la Mar de Maó podrà fer ús de les instal·lacions del CentreBit Menorca a Alaior en virtut d’un conveni de col·laboració entre el SOIB i la Fundació Bit, adscrita a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, que materialitza l’estratègia conjunta per a dur a terme accions formatives transversals que promoguin la innovació i l’experimentació en el sector nàutic.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i la directora del SOIB a Menorca, Míriam Cuerva, han visitat avui les instal·lacions del CentreBit i el seu FabLab acompanyats pel gerent de la Fundació Bit, Toni Roig; i la seva delegada territorial a Menorca, Carmen Crespo; i el director del Centre de la Mar, Carlos Garcia.
L’acord signat estableix la cessió d’ús de les instal·lacions del CentreBit Menorca al Centre de la Mar amb l’objectiu d’experimentar noves formes constructives, elaborar material didàctic innovador, i dur a terme sessions formatives. A més, el personal tècnic del Centre de la Mar podrà fer ús del FabLab del CentreBit Menorca, el laboratori de fabricació industrial, impressió 3D i robòtica, gestionat per la Fundació Bit.
Gràcies a aquest conveni, tant el personal tècnic com l’alumnat del Centre de la Mar podran beneficiar-se de les aules i les instal·lacions del FabLab del CentreBit Menorca, un espai dotat amb Impressora 3D, fresadora CNC, màquina làser de gravat, i plòter de tall. Així mateix, amb aquest conveni també es facilitarà la transferència de coneixements i experiències entre ambdues entitats.
L’estratègia compartida entre ambdues institucions és la de donar suport al sector industrial com a via de diversificació econòmica i en concret al foment de la fabricació digital, la qual cosa suposa avançar en la implementació i desenvolupament de la societat de la informació a Menorca, una manera de fomentar l’atracció de talent mitjançant la constitució de xarxes de transferència tecnològica.
Segons ha declarat el conseller Company, «aquesta col·laboració facilitarà la innovació i experimentació en la fabricació digital, el prototipatge i la individualització de la producció en un sector clau com el nàutic. Amb l’ús d’aquestes tecnologies, com la fabricació digital, o la impressió 3D, serà possible canviar els sistemes de producció cap a un model més sostenible; i avançar en el camí de la diversificació econòmica donant un impuls al desenvolupament regional adaptant-lo a les noves formes de negoci en l’àmbit de l’economia blava».
El Centre de la Mar imparteix formació de l’àrea nàutica dins la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles. Entre d’altres activitats, el centre organitza accions d’innovació i experimentació en matèria de formació professional de nàutica, i té com a objectiu la innovació i la formació dins l’àmbit del manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo.
Per acabar, les autoritats s’han reunit amb representants de dues empreses del sector: Re-bot, un projecte de nova creació incubat al CentreBit en el programa #Emprenbit; i Sasga, una empresa de Sant Lluís de gran recorregut en el sector que actualment dona feina a 90 professionals.
En aquesta reunió s’ha tractat temes claus com ara el desenvolupament de l’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030, amb especial accent en l’E08 Economia blava per a la Mediterrània. A través d’aquesta estratègia es preveu augmentar la creació d’empreses especialitzades en tecnologia marina i la inversió en recerca i innovació en l’àmbit marí; desenvolupar els sectors econòmics lligats a la mar des d’una perspectiva de sostenibilitat; reduir les emissions de CO2, avançar en la descarbonització de la mar; promoure la sostenibilitat dels hàbitats marins i reduir la contaminació de plàstics a la mar; i incrementar la productivitat i el valor afegit de l’activitat econòmica, entre d’altres. Una estratègia que comptarà amb una inversió prevista de 182 milions d’euros.