El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria d’Economia i Competitivitat a destinar 915.000 euros a la Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia (Fundació Bit) per promocionar, difondre i transferir la innovació tecnològica i fomentar l’esperit emprenedor de base tecnològica durant l’any 2015.
Amb aquest import, la Fundació Bit ajudarà a incrementar la competitivitat, internacionalització i capacitat de transferència de les empreses, especialment de les pimes de les Illes Balears i impulsarà la Societat de la informació entre els ciutadans, les empreses i les Administracions Públiques, tot englobat dins les línies estratègiques de la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic.
Les àrees en les que se centrarà la tasca de la Fundació Bit són l’alfabetització digital dels ciutadans i empreses balears, el foment i suport a la creació d’empreses de base tecnològica i el foment de la innovació i desenvolupament tecnològic en els àmbits del turisme i la salut.
En el cas de l’alfabetització digital, la Fundació Bit continuarà amb la seva tasca d’analitzar els usos socials de les TIC i ensenyar-les a la societat i a les pimes per disminuir les escletxes digitals i augmentar les seves competitivitats. Tot això es materialitza amb tres projectes concrets ja operatius: el projecte d’assessorament tecnològic per a empreses, Dr.TIC; la Xarxa de Telecentres de les Illes Balears, XarxaBit, i l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI).
La Incubadora del ParcBit és un altre dels projectes de la Fundació Bit, amb un paper clau en el foment i suport en la creació d’empreses de base tecnològica. La Fundació Bit afavoreix la incubació de nous emprenedors de base tecnològica i millorar les capacitats dels actuals per tal que puguin consolidar els seus negocis, mitjançant la formació i consultoria.
La innovació tecnològica en el turisme i la salut altres dues àrees destacades del treball que desenvolupa la Fundació Bit. En matèria turística es duen a terme projectes per fomentar la interoperabilitat en la cadena de valor de la indústria turística a partir de tecnologies com l’open-data, les tecnologies semàntiques o el bigdata, entre d’altres. L’objectiu és que molts d’aquests projectes es transfereixin a les empreses a través de l’alliberament o llicenciament de prototipus tecnològics, com s’ha fet anteriorment amb Caval Channel Manager, un estàndard obert d’interoperabilitat per a la indústria turística.
L’eina de telerehabilitació Play for Health és un altre exemple de projecte d’innovació tecnològica aplicada a la salut en què treballa la Fundació Bit i què, precisament aquest any 2015, centrarà els seus esforços en estendre el seu ús dins l’àmbit sanitari, més enllà dels centres sanitaris on s’utilitza actualment, incorporar-li noves funcionalitats i explorar la seva aplicació al sector educatiu. Play for Health permet l’entrenament de capacitats físiques i cognitives a casa dels pacients mitjançant l’ús de videojocs i diferents mètodes d’interacció.
En línia amb els seus estatuts, la Fundació Bit dona suport a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i als seus ens instrumentals mitjançant la realització d’activitats de provisió de serveis i d’enginyeria de sistemes en el camp de les tecnologies de la informació i de les telecomunicacions.