La Direcció General d’Innovació i Recerca i la Fundació Bit visiten les Pitiüses i es reuneixen amb el Consell d’Eivissa per posar en marxa un ParcBit i una estació científica a l’illa
El director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el director gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster, s’han reunit amb el Consell Insular d’Eivissa per tal d’establir acords de col·laboració en la implantació de noves iniciatives que permetran incrementar l’activitat de recerca i innovació a l’illa d’Eivissa.
La reunió es portà a terme a la seu del Consell Insular d’Eivissa en el dia d’ahir, on els membres del Govern de les Illes Balears tractaren amb la consellera de Transparència, Participació, Bon Govern, TIC, Treball, Formació i Habitatge del Consell d’Eivissa, Viviana de Sans, dos temes claus en matèria d’innovació i recerca: la construcció d’un ParcBit i una estació científica.
Per una banda, el ParcBit Eivissa compliria amb l’objectiu de què cada illa principal disposàs d’un parc tecnològic, promocionant així la implantació d’empreses de nova tecnologia, augmentant la inversió en R+D+i a Eivissa i també el seu nombre d’investigadors. Així mateix, tant Pep Lluís Pons com Pere Fuster varen conèixer in situ l’espai de Sa Coma on s’ubicaria el futur ParcBit Eivissa.
Per altra banda, des de la Direcció General es considera també rellevant que l’illa d’Eivissa disposi d’una estació científica des d’on es faci recerca relacionada amb el medi ambient i la ciència, així com monitoreig de projectes. La idea és que aquesta estació científica s’especialitzi en una temàtica concreta i en sigui la coordinadora, treballant conjuntament amb la resta d’estacions científiques ubicades a les Illes Balears.
En aquest sentit, el dimarts també es va fer una visita a l’estació científica ubicada al centre d’interpretació de Can Marroig, a Formentera, per tal de conèixer el seu estat i plantejar una possible reactivació.
A banda de la reactivació de l’actual estació científica de Formentera i l’impuls d’una de nova a Eivissa, el Govern de les Illes Balears preten promoure també l’estació científica de La Mola a Menorca, així com obrir-ne dues més, una a Mallorca i l’altra a Cabrera. Actualment ja s’estan duent a terme reunions amb tècnics de medi ambient i instituts de recerca per identificar els possibles temes d’especialització de cada estació científica perquè puguin coordinar-se.
Segons declaracions del director general Pep Lluís Pons, “aquest tipus d’iniciatives poden evitar la fuga de talent que pateix la nostra comunitat, fent que els investigadors balears, amb qui s’inverteix en formació, es quedin a les Illes i així aportin el valor i coneixement que realment tenen al nostre sistema d’R+D+i”.
Despesa en R+D a les Illes Balears:
La despesa total en R+D realitzat pel sistema de ciència i tecnologia de les Illes Balears en aquests últims 11 anys ha augmentat considerablement i l’esforç realitzat ha estat significatiu, pràcticament gairebé s’ha duplicat el seu valor, és a dir, ha passat de ser de 46.323 milers d’euros en el 2003 (0,24 % sobre el PIB) a 85.335 milers d’euros en el 2014 (0,32 % sobre el PIB). No obstant això, considerant que la població activa de les Illes Balears representa el 2,63 % de la població activa del total espanyol i que contribueix en un 2,5 % al PIB de l’Estat, només aporten el 0,67 % de la despesa en R+D total, fet que col·loca a les Illes Balears, com ja és habitual, en la cua de la despesa en R+D a Espanya.
La tendència positiva existent des de l’any 2003 fins a l’any 2010, tant en el nombre d’investigadors com en la despesa en R+D es va veure interromput a causa de la crisi econòmica internacional, tal com va ocórrer en pràcticament totes les comunitats autònomes de l’Estat.
En el cas del nombre d’investigadors, tot i que en l’any 2014 es va incrementar un 5%, segueix ocupant les darreres posicions dintre del conjunt d’Espanya, només per davant La Rioja, Cantàbria i Extremadura.