Gràcies a un acord signat entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), Balears Multimèdia i la Fundació Bit; s’instal·larà al ParcBit la primera xarxa LoRaWAN (basada en sensors) de les Illes Balears, amb l’objectiu de servir de projecte pilot i avaluar la viabilitat i les diferents possibilitats que ofereix aquesta tecnologia per a l’administració i la recerca científica.
El projecte pilot es realitzarà al ParcBit, on s’instal·larà una antena a l’edifici de telecomunicacions que recollirà dades de sensors situats a les entrades dels pàrquings. Així, a través d’un sistema de sumes i restes, serà possible controlar el nombre de vehícles que entren i surten i establir les places ocupades i lliures de cada un dels pàrquings. S’espera que la sensorització del pàrquing estigui enllestida aquest mes de maig i ja es pugui mostrar al públic.
El rector de la UIB, Llorenç Huguet, el gerent de Balears Multimèdia, Bartomeu Tugores, i el gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster Nadal, han signat aquest 24 d’abril un acord de col·laboració per a iniciar el projecte d’implantació de la xarxa de sensorització del territori de baixa velocitat de transmissió basada en la tecnologia LoRaWAN.
Segons Pere Fuster, gerent de la Fundació Bit que gestiona el ParcBit; «es tracta d’una passa molt important en ser la primera antena LoRa a Mallorca, amb una prova pilot sobre 1000 places d’aparcament». L’experiència pilot, suposa una millora de les infraestructures de la qual se’n beneficiaran directament els usuaris del Parc i «suposa també un important estalvi, ja que permet amb menys sensors, obtenir unes dades que sense aquesta tecnologia serien impensables».
A l’acte al qual hi han assistit també el vicerector d’Innovació i Transferència, Jordi Llabrés, i el professor de la UIB, Bartomeu Alorda, ha servit també per a donar a conèixer les possibilitats de la nova tecnologia que es provarà al ParcBit per a establir entre d’altres coses, la seva cobertura, abast i utilitats.
En aquest sentit el rector de la Universitat, Llorenç Huguet, ha volgut remarcar la importància d’aquesta col·laboració amb la qual s’avaluarà l’aplicació d’aquesta tecnologia que permet com en el cas de la sensorització de l’aparcament del ParcBit aplicar solucions molt econòmiques i fàcilment expandibles dins l’àmbit públic. Així mateix, l’aplicació de la tecnologia LoRaWAN objecte del conveni requereix cert control públic d’aquest tipus de xarxes que es caracteritzen per la seva capacitat de recollir una gran quantitat de dades, i en conseqüència generar un coneixement clau per a la presa de decisions.
Des de la UIB també s’ha posat en relleu que que des del punt de vista científic, aquesta nova xarxa permetrà connectar estacions gestionades per diferents grups de recerca que recullen dades del nostre territori, les quals s’integraran en el sistema en el que esdevindrà la proposta de solucions per al nou concepte d’Illes Intel·ligents o Smart Destination on poder avaluar qüestions tan importants com l’impacte turístic i el coneixement del nostre territori.
Un dels projectes de recerca que ja s’està portant a terme i que es beneficiarà en un futur d’aquesta tecnologia és un projecte que a través de sensors recull dades sobre el volum d’aigua i la terbolesa dels torrents, una feina en la que participen diferents entitats i que resulta de gran importància quan a control de recursos hídrics.
El vicerector d’Innovació i Transferència de la UIB, Jordi Llabrés ha explicat com la tecnologia serà aplicable en molts diversos àmbits, i serà útil per a diferents organismes i entitats com per exemple l’IBANAT, els bombers, o els mateixos ajuntaments. Així algunes de les seves possibles aplicacions seran; «saber quants vehicles passen per determinat lloc de la Serra de Tramuntana, el control de la temperatura dels territoris boscosos per a preveure el risc d’incendis, el control de dispositius com comptadors d’aigua dels ajuntaments o la localització de persones o vehicles, entre moltes d’altres aplicacions que avui en dia encara no ens podem imaginar».
Finalment, Bartomeu Tugores, gerent de l’empresa Balears Multimèdia ha explicat que es tracta d’una gran oportunitat quan «tenim l’avantatge de que les infraestructures d’antenes ja estan desplegades per Balears Multimèdia (a través de la xarxa TDT i TETRA) i que aquestes s’aprofitaran per a incorporar-hi també la xarxa LoRaWAN. En aquest sentit, el gerent de Balears Multimèdia ha destacat que «amb aquest projecte les Illes Balears seran pioneres en l’ús d’aquesta tecnologia que un cop desplegada en tot el territori estarà a disposició per al seu ús en diferents administracions».