Durant aquestes darreres setmanes s’han portat a terme al ParcBit algunes de les actuacions previstes en el projecte; un seminari internacional sobre compra pública innovadora, celebrat els dies 24 i 25 d’abril, i una reunió d’stakeholders de les Illes Balears, celebrada aquest 10 de maig
Aquest 10 de maig al ParcBit, en el marc del projecte europeu iBuy, s’ha celebrat una reunió d’stakeholders del projecte. El director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha participat en aquesta trobada, a la qual hi han assistit actors implicats en el disseny de l’estratègia de compra pública innovadora (CPI) i la seva implementació a les Illes Balears.
Durant aquesta sessió per a stakeholders, els assistents han pogut discutir sobre els resultats d’un mapa de demanda de necessitats no resoltes mitjançant licitacions públiques tradicionals, així com de les alternatives de finançament que hi hauria per abordar-les. Així mateix, els assistents també han pogut conèixer exemples de bones pràctiques en compra pública innovadora portades a terme pel propi Govern, i debatre sobre les següents passes a seguir el l’estratègia CPI per a les Illes Balears.
També en el marc d’aquest projecte europeu, integrat dins de l’Interreg Europe, es va celebrar els passats dies 24 i 25 d’abril a l’auditori del ParcBit, un seminari internacional dirigit a compartir experiències sobre el “Finançament de la compra pública Innovadora (CPI) i els seus reptes i oportunitats”. El Seminari va comptar amb sessions plenàries, taules rodones i rondes de discussió amb la participació de nombrosos assistents de regions europees com Lituània, Finlàndia, Romania, Grècia, Letònia, i Portugal.
El gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, fou l’encarregat de donar la benvinguda als participants d’aquest seminari internacional, durant el qual es tractaren temàtiques com; l’adequació dels fons FEDER per a la CPI; exemples de projectes finançats amb altres fons de la UE; cofinançament de projectes per stakeholders; diferències entre la contractació pública general i la CPI; o el finançament nacional per a la CPI com a exemple per a altres països, entre d’altres.
La CPI és un instrument orientat al foment de les polítiques d’innovació en tant que facilita el desenvolupament de solucions innovadores a necessitats encara sense cobrir. La implementació d’aquest tipus de contractació pública permet compensar la bretxa de mercat característica dels sectors d’alta tecnologia, ja que en reduir el risc, afavoreix la inversió privada en recerca i desenvolupament.
El projecte iBuy, és un projecte europeu dissenyat per fomentar i implementar de manera eficient nous programes de compra pública innovadora (CPI) i a més del Govern de les Illes Balears, hi participen altres entitats públiques de regions europees com Lituània, Finlàndia, Romania, Grècia, Letònia, i Portugal. Amb un pressupost total d’1.471.100€ (220.000€ per a les accions a desenvolupar en les Illes Balears) i una durada de quatre anys, iBuy està cofinançat amb fons FEDER i vinculada també a la RIS3, la Estratègia d’especialització Intel·ligent de les Illes Balears.