Més de 600 persones s’han inscrit enguany a l’esdeveniment que celebra la seva 15ª edició dedicat models de negoci disruptius
Més de 300 persones d’arreu del món van participar aquest dimecres, 28 d’octubre, de manera virtual a la sessió inaugural i Key note sobre l’estat de l’art de les tecnologies disruptives en la indústria turística, tema que centrarà enguany el Seminari INTO 2020 en la seva 15a edició, impulsada per la Direcció General d’Innovació de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears. L’esdeveniment va comptar amb la representació institucional del vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la directora general d’Innovació, Núria Riera; i la directora de l’AETIB, Núria Alomar; així com també amb la participació del Rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, i els membres del comitè científic; Marta Jacob, i Joan Enric Capellà.
L’esdeveniment, que durant catorze anys s’ha celebrat a l’auditori del ParcBit, enguany s’ha realitzat en format en línia, el que ha eliminat el límit d’aforament i ha fet possible que hi participàs un gran nombre de persones.
Durant l’obertura del seminari, que fou moderada pel gerent de la Fundació Bit, Álvaro Medina, el vicepresident Yllanes va voler fer palès el compromís del Govern amb l’impuls d’un nou model econòmic més sostenible i competitiu per les Illes Balears, que segons va afirmar, passa per «transformar el model turístic amb noves propostes basades en la tecnologia i la innovació» per a així, «sortir reforçats d’aquest crisi».
Per la seva banda, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, va voler remarcar com la temàtica escollida enguany pel seminari; models de negoci disruptius, reflecteix també els canvis que es produiran durant aquest segle XXI i que vindran marcats per «la confluència de dues revolucions; una revolució digital, i una revolució energètica», les quals afectaran de manera especial «àmbits tan determinats pel turisme com el medi ambient o el territori».
Després de l’obertura institucional es va donar pas a la conferencia de la Dra. Tracy Harwood, Professora de cultura digital a De Montfort University, i experta en innovació en sectors creatius. En el seu extens currículum, destaquen els seus mèrits com a Directora del Festival d’Art i IA de Leicester, el Festival de Machinima d’Europa, i la seva activitat en investigació i en l’àmbit acadèmic com a professora de diferents assignatures a la Universitat de Monfort; així com també la seva participació en entitats com; l’Institut de Tecnologies Creatives, l’Escola de Mitjans de comunicació de Leicester, Usability Lab, o el Fòrum Interdisciplinari d’Innovació Industrial sobre Ciutats Intel·ligents de la DMU, entre d’altres.
Així, durant la Key note inaugural; Estat de l’art de tecnologies disruptives a la indústria turística, la Dr. Harwood, va fer un repàs dels avanços tecnològics que marcaran durant els propers anys la transformació econòmica en general i del turisme en particular i en la que es van analitzar les possibilitats del 5G, la Intel·ligència artificial, la ludificació, o la integració sistemes d’identificació per radiofreqüència RFIDS. Durant la seva dissertació, la conferenciant va posar nombrosos exemples de com ja s’estan utilitzant aquestes tecnologies i va analitzar els reptes que suposarà la integració de les experiències virtuals a la societat.
L’esdeveniment es va acabar amb la intervenció de la directora general d’Innovació, Núria Riera, qui va voler aprofitar per agrair la participació de tots els assistents i a la Fundació Bit i el comitè científic per l’organització d’aquest seminari. Així mateix, la Directora General va voler destacar que «aquest any el seminari ha estat dedicat als models de negoci disruptius e innovadors dins tota la cadena de valor de la industria turística amb l’objectiu de mostrar com les tecnologies emergents com el blockchain o la IA poden ajudar a aconseguir un model turistic més segur, sostenible, competitiu i de qualitat “.
El Seminari INTO, continuarà amb quatre sessions també on line que es portaran a terme els 3, 11, 17 i 25 de novembre: Models de negoci disruptius a destinacions; Tecnologies disruptives a la intermediació turística; Els nous encerts i errors de l’hostaleria després de la COVID-19; i Innovació al sector de la restauració i l’oci, i que juntament amb aquesta conferència inaugural estaran disponibles al canal de Youtube de la Fundació Bit, en acabar el seminari.
A més d’aquestes sessions, i també emmarcat en el 15è aniversari de l’INTO, enguany s’ha organitzat, amb la col·laboració de la UIB, un concurs d’idees innovadores dirigit a l’alumnat universitari i persones recent llicenciades, al qual es poden inscriure els interessats fins al 24 de novembre a través de la web: visitinnovation.org.
L’objectiu del seminari INTO, al qual hi han participat ja més de 2.000 persones en les seves diferents edicions, és impulsar la innovació, fomentar la competitivitat, i ser un punt de referència per a la indústria turística, la recerca, i l’àmbit acadèmic.