- Factoria d’Innovació és un programa promogut per la direcció general d’Innovació per impulsar estratègies de R+D+I a les pimes de les Illes Balears
- Per mitjà d’aquest programa es duran a terme més de 500 actuacions, com ara consultories gratuïtes, inici de processos de certificació, formació i plans d’innovació
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha inaugurat aquest matí la Jornada de presentació del programa Factoria d’Innovació, dissenyat per la Direcció General d’Innovació per al període 2022-2024, amb la finalitat de impulsar i fomentar estratègies de R+D+I i certificacions d’innovació a les micro, petites i mitjanes empreses de les Illes Balears.
Aquest programa va arrencar el mes de novembre passat amb la captació, identificació i selecció d’empreses amb potencial innovador al territori. Com a resultat d’aquesta primera etapa, s’han identificat 848 empreses amb potencial innovador, en diversos sectors, que van des de la manufactura, l’agricultura, la ramaderia, silvicultura i pesca, així com al sector de les informacions i telecomunicacions, activitats professionals científic tècniques, hostaleria, activitats administratives i de serveis, entre d’altres.
D’acord amb el calendari programat, al llarg del període 2023-2024 es capacitarà les empreses a les normes oficials de certificació en innovació UNE i es posaran en marxa les consultories especialitzades i individualitzades.
En aquest sentit, el vicepresident Yllanes ha precisat que, a través de Factoria d’Innovació, es duran a terme més de 500 actuacions individualitzades en matèria d’innovació, que van des de consultories a formació, passant per l’elaboració de diagnòstics i plans d’innovació . Així mateix, gràcies a aquest programa es facilitarà a les empreses els processos de certificació segons normes oficials, com per exemple UNE 166.001, de Projectes d’R+D+I; i UNE 166.002, de sistemes de Gestió de la R+D+I, o equivalents.
Cal destacar que aquestes certificacions permeten l’obtenció del segell Pime Innovadora del Ministeri de Ciència i Innovació, el qual dona accés a bonificacions a la cotització a la Seguretat Social i a deduccions fiscals per R+D+I.
El vicepresident ha afegit que, amb la posada en marxa de Factoria d’Innovació, “volem ajudar les micro, petites i mitjanes empreses a aconseguir el repte ineludible de la innovació, per millorar la competitivitat del nostre teixit empresarial, així com la seva productivitat i impactar positivament a la nostra economia”. Yllanes ha recordat que “les polítiques d´Innovació, Recerca i Desenvolupament ens ajuden a impulsar nous nínxols econòmics que contribueixen de forma efectiva al canvi de model econòmic i caminar cap a una diversificació, per mitjà d´un creixement sostenible i productiu que genera llocs de treball més estables, de millor qualitat i que contribueixen a la transició verda i digital”.
Per part seva, el director general d’Innovació, Aitor Morrás, ha precisat que aquest programa es desenvolupa seguint les directrius del Manual d’Oslo per a demanar i interpretar dades de la innovació tecnològica. A més, ha explicat que, de les 848 empreses amb potencial innovador identificades, 576 són a Mallorca, 127 a Eivissa, 139 a Menorca i 6 a Formentera. El 78,07% d’aquestes empreses estan situades a un nivell 2 de l’índex de potencial d’innovació, que va del 0 al 5.
Jordi Hurtado, representant de FI Group, ha indicat que Factoria d’Innovació representa una gran oportunitat per millorar la capacitat d’innovar les pimes, «ja que són serveis d’acompanyament i formació gratuïts realitzats per consultors especialitzats i amb una àmplia experiència en innovació. Així, animem les empreses de totes les illes a presentar candidatura al programa, el qual obre una primera finestra de recepció de candidatures a partir d’avui i fins al proper 24 de març». Hurtado ha afegit: “des de FI Group procurarem donar un suport proper i adaptat a les necessitats individuals de cada empresa, proporcionant eines i metodologies pràctiques de treball per fer aquest camí d’evolució en la innovació”.
Les empreses interessades en participar en aquest programa es poden posar en contacte a través del correu electrònic factoriainnovacio@fi-group.com.
Activitats que desplegarà Factoria d’Innovació
Concretament, a través de Factoria d’Innovació s’identificaran fins a 200 pimes i agrupacions empresarials amb potencial innovador per, mitjançant la consultoria especialitzada i individualitzada, dotar-les d’eines per implantar i desenvolupar la innovació en la seva activitat i encaminar-les en el procés de certificació com a pimes innovadores.
També permetrà identificar almenys 100 empreses interessades a iniciar processos de certificació. En acabar el contracte amb FI Group, s’espera que almenys 30 empreses es trobin en procés de certificació per a la implantació de normes oficials de certificació, com la UNE 166.001 de Projectes d’R+D+i, i UNE166.002 de sistemes de Gestió de la R+D+i, o equivalents. L’objectiu final serà l’alta al Registre de Pimes Innovadores.
Així mateix, aquest projecte permetrà la realització de 48 diagnòstics d’innovació a les empreses, 48 plans d’acció d’innovació i la capacitació de 48 empreses, a més de dur a terme diversos tallers i esdeveniments.