La tecnologia “Preven DEMAE” és una evolució del projecte “Play for Health” desenvolupat per la Fundació Bit i transferit a l’empresa Limit Tecnologies
Aquest dematí s’ha presentat a l’Hospital Comarcal d’Inca (HCIN) el projecte “Preven DEMAE”, una tecnologia que permet la prevenció i detecció precoç de la malaltia ocular “Degeneració Macular Associada amb l’Edat” (DEMAE) i alhora la reducció de les llistes d’espera dels serveis d’oftalmologia de l’hospital comarcal.
“Preven DEMAE” ha estat desenvolupat per l’empresa Limit Tecnologies a partir de la plataforma de tele-rehabilitació “Play for Health”, un projecte de salut electrònica creat des de l’àrea de Salut de la Fundació Bit des de l’any 2008 per a l’entrenament de capacitats físiques i cognitives a casa dels pacients mitjançant l’ús de videojocs i diferents mètodes d’interacció. El projecte va ser transferit a l’empresa tecnològica el passat any 2014 per a la seva distribució, comercialització i explotació.
Arran d’aquesta transferència, Limit Tecnologies ha desenvolupat, durant els darrers mesos i en col·laboració amb els serveis d’Oftalmologia de l’Hospital d’Inca, una aplicació informàtica que aporta beneficis tant als pacients diagnosticats amb DEMAE com als professionals i centres sanitaris que els atenen.
Per un costat, el pacient podrà realitzar el test d’avaluació de forma autònoma i des de casa seva, i la mateixa aplicació detectarà els canvis en l’evolució de la malaltia i, només en aquest cas, es programarà la seva consulta amb el metge. A més, es preten que el pacient interactui amb l’aplicació, accessible a través de qualsevol dispositiu amb accés a Internet, i es trobi còmode aprofitant les indicacions i aclariments que li aporta el sistema.
Per altre costat, l’aplicació permet als terapeutes fer un seguiment més selectiu que el que es realitza actualment i puguin gestionar des dels seus centres el seguiment dels pacients. Tal i com declara la cap de servei d’Oftalmologia de l’HCIN, Carmen Ortuño, “l’objectiu és tenir més contacte amb el pacient” i “tenir-los més localitzats”. Així mateix, la “Llista d’Espera intel·ligent” permetrà reduir les llistes d’espera actuals dels serveis d’oftalmologia dels centres sanitaris, tot optimitzant els recursos actuals i economitzant els costs, com a avantatges que suposa l’aplicació de la tecnologia a la medicina.
A més a més, la plataforma és multi disciplinar ja que es pot utilitzar per diferents equips mèdics i des de diferents llocs i, multi centre perquè és aplicable en diversos àmbits mèdics.
La DEMAE és una malaltia que afecta la visió central, necessària per realitzar les activitats quotidianes on és imprescindible veure directament cap endavant, com ara la lectura, la costura o la conducció. La degeneració macular afecta al 1,5% de la població, principalment en majors de 50 anys, i a l’Hospital Comarcal d’Inca hi ha 600 persones registrades aproximadament. Actualment, el seguiment d’aquesta malaltia utilitza el test “Amsler” damunt paper que realitza el pacient en presència de l’oftalmòleg.
Durant els tres propers mesos es faran proves amb 60 pacients reals de l’Hospital d’Inca i, després de la seva validació, s’oferirà a tots els pacients d’aquest hospital.
Han assistit a la presentació el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos; el director gerent de la Fundació Bit, Miquel Bernat; el director gerent de l’Hospital d’Inca, Rafael Marcote; el coordinador assistencial, el doctor Carlos Recasens; la cap de servei d’Oftalmologia, Carmen Ortuño i, Llorenç Mestre, president de l’empresa Limit Tecnologies.
A través de la transferència de coneixement del sector públic al privat el Govern de les Illes Balears, mitjançant la Fundació Bit, fomenta la competitivitat de les empreses balears. En aquest cas, es tracta d’un “clar exemple”, com qualifica el director general Mateos, ja que “s’innova en projectes de tecnologia relacionats amb el sector sanitari per poder transferir-los a l’empresa privada i que aquestes desenvolupin altres aplicacions amb la mateixa base tecnològica que puguin servir per a pacients, com en aquest cas”.
Tot i que aquesta és la primera vegada que s’aporta al mercat un producte de salut electrònica a partir d’un projecte nascut dins l’àmbit de l’Administració Pública de les Illes Balears, el director general anuncia que “esperem que hi hagi noves aplicacions” i que aquesta tecnologia “ara també es durà al sector de l’educació”.