Encetam la secció d’entrevistes de Vocacions TIC, on parlam amb estudiants de Balears de carreres TIC, amb la primera entrevista a Alex Alemany. Alemany, menorquí i estudiant d’informàtica a la UPC, és l’organitzador de STEM Talks Menorca, i l’organitzador del grup GDG (Google Development Group) de Menorca.
1. Quina carrera estàs estudiant, on i per què la vas triar?
Estic estudiant enginyeria informàtica a la Facultat d’informàtica de la UPC. Vaig triar aquest grau perquè m’agradaven les matemàtiques des de petit i en arribar a ESO em vaig voler endinsar dins el món de la tecnologia.
2. Quan vas posar en marxa el GDG Menorca, per què i què t’aporta?
GDG Menorca va començar a principis de 2015 i va fer el seu primer esdeveniment a finals del mateix any. Aquest grup es va crear gràcies a n’Andreu Ibáñez organitzador de GDG Lleida i de GDG Spain, que a 2014 va donar una xerrada sobre les Google Glass i els wearables al MenorcaConnecta, gràcies a ell vaig conèixer aquests grups i vaig anar a un esdeveniment de GDG Barcelona on n’Andreu participava i allà va ser on em van animar a fer-ho diferents grups de diferents punts d’Espanya que també participaven a aquell esdeveniment.
Jo veig GDG Menorca per a mí com un mitjà de coneixement sobre ciència i tecnologia a la vegada que una forma de poder involucrar-me dins la comunitat tecnològica a Menorca, Balears i Espanya i una gran forma de coneixer gent de moltes disciplines i de diferents mons relacionats amb STEM.
3. Quina és la teva motivació per haver organitzat per segon any les STEM Talks Menorca i en què consisteixen? Tendran continuïtat?
Els GDG Tenen esdeveniments que son iniciatives de Google, com el Women Techmakers que es fa el mes de març per tot el món, i esdeveniments que són idea pròpia dels organitzadors. En aquest cas, em vaig proposar intentar fer unes jornades que formessin l’esdeveniment més important del GDG Menorca i de l’illa dins el món STEM i que fossin unes jornades que tractessin temes actuals en el món de la ciència i la tecnologia però, a la vegada, que no fos necessari un gran coneixement del tema, sent un esdeveniment més divulgatiu per tot interessat en el tema. Es tracta de dia i mig, amb ponències i alguna taula rodona sobre Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (tot vinculat amb les noves tecnologies) i que tracten temes ben diversos. Espero que si, que STEM Talks Menorca segueixi més anys!
4. En què t’agradaria treballar quan acabis la carrera?
La informàtica, avui en dia, es pot trobar en qualsevol camp professional pel que encara no tenc molt clar a què m’agradaria dedicar-me. Dins la meva carrera hi ha 5 mencions, pel que he de decidir quina branca agafaré (de moment, m’estira la menció de computació, que està possiblement més encaminada a investigació i que treballa camps com IA, RV, bioinformàtica…)
5. Què és el que t’agrada més estudiar i per què?
Ara mateix estic al segon quadrimestre de 1r i pel poc que he fet, el que més m’agrada és programar, que és com aprendre una nova llengua, i matemàtiques, on pots veure la connexió que tenen amb la informàtica (en quasi tot el que fem).
6. Una tecnologia que et desperti especial interés, i el motiu?
Em desperta especial interés l’Internet of Things, ja que es refereix a la interconnexió dels objectes que ens envolten, de poder rebre informació del teu voltant i a la vegada que aquesta informació també s’intercanviï entre els mateixos objectes. També em sembla molt interessant la computació quàntica, ja que m’agrada molt la física i el fet de poder aconseguir un ordenador que superi el rendiment d’un supercomputador per així aplicar aquesta potència a nous avenços cientifico-tècnics i invesitgacions que ara estan estancades perquè els càlculs que requereixen són impossibles de realitzar puguin tirar endavant a aquesta nova eina em sembla fascinant.
7. Com creus que les tecnologies estan canviant la forma de viure de la gent?
Crec que el canvi més rellevant de les noves tecnologies és la forma amb la que estem connectats amb el nostre entorn, ja siguin persones o objectes, sobretot a nivell quotidià. Avui en dia, sense sortir de casa, pots rebre qualsevol tipus d’informació del tràfic, temps, notícies… tot a partir d’un dispositiu ja sigui un mòbil o un assistent (com Google Home) o un smartwatch i tot a temps real. Per exemple, jo ara visc a BCN, sense Google Maps, que si li especifiques d’on a on vols anar, et diu les possibilitats que tens, les aturades, a l’hora que passa el transport i si va amb retard, no sabria anar a cap banda!
8. Com i per què recomanaries a un jove estudiar una carrera tecnològica?
Crec que si t’agraden les ciències i les matemàtiques, plantejar-te una carrera tecnològica és ideal. Si tens curiositat en saber com funcionen les coses, si t’agraden els ordinadors… És quasi segur que una carrera tecnològica és perfecte. Hi ha una cita molt interessant d’Einstein que diu “Els científics estudien allò que existeix, els enginyers creen allò que encara no existeix” és per això que una carrera tècnica és realment apassionant, perquè seràs el responsable dels avenços que vindran d’aquí cap endavant.
9. Què creus que faltaria introduir a primària i a secundària per despertar més vocacions tecnològiques?
Crec que seria molt interessant un programa d’activitats de divulgació cientifico-tècnica per als centres educatius. Si bé es fa alguna sortida ocasionalment, crec que si els alumnes vegessin de forma pràctica allò que estudien i se’ls donés a conéixer totes les novetats dins aquest món amb xerrades i tallers, faria que s’interessesin més en tot el relacionat amb STEM. Una bona iniciativa que vaig veure fa poc a les notícies és que es crearà el Museu de la Ciència i la Tècnica.
10. Ens pots recomanar una pel·lícula/sèrie què t’inspiri?
Una pel·lícula que m’agrada molt és “Los Becarios”, que de fet tracta com dos agents comercials perden la seva feina i intenten entrar a fer feina a Google. Es veuen les instal·lacions reals de l’empresa i el seu entorn i tracta sobre una competició entre grups de becaris per aconseguir finalment una feina fixa allà.
11. I un llibre que t’inspiri?
El Zahir de Paulo Coelho, tracta d’un escritor de gran fama. La seva dona està desapareguda i això fa que comenci tot un camí espiritual que no només envolta tot un dilema amorós, que per a mi va ser secundari, si no tot un esforç per arribar a conèixer-se a si mateix i intentar resoldre totes les preguntes que mai s’havia volgut plantejar perquè implicaven sortir de la seva zona de comfort.