Arran dels cursos d’alfabetització digital per a persones amb discapacitat organitzats per la Fundació iBit amb col·laboració d’ASPAYM i d’ABDEM a l’aula d’inclusió social digital d’ASPAYM, entrevistam a Alexandra Lizana, formadora del primer grup que ha realitzat el taller, finalitzat el passat 9 de novembre.
– Què és l’alfabetització digital?
L’alfabetització digital es tracta de donar coneixements i formació a aquelles persones que no arriben a les noves tecnologies. És tracta de superar l’escletxa digital que es dona en molts països i que a vegades pensam que és difícil trobar aquí a Palma. Quan vaig arribar al curs pensava que els alumnes tendrien algun coneixement previ però realment a aquest curs hi havia una gran analfabetització digital, ja que els alumnes mai havien utilitzat aquestes eines i no tenien eines econòmiques per a fer-ho.
– Quines competències bàsiques creu que s’han de tenir en matèria TIC?
El que he vist a aquest curs és que el més bàsic és adquirir competències per manejar el teclat, el ratolí, la pantalla, utilitzar Windows o Mac per conèixer el sistema operatiu, o com s’ha de teclejar. Això és el bàsic per arribar a l’ús de la web o del correu electrònic.
– En què ha consistit el curs d’alfabetització digital realitzat a ASPAYM?
El curs consistia en un temari fixat prèviament i un índex de contingut que s’ha adaptat als destinataris. Com que no totes les persones havien utilitzat mai un ordinador, vam adaptar les activitats seguint el temari establert, però modificant alguns punts. Per exemple, Facebook com a xarxa social no es va poder utilitzar ja que resultava un poc avançat per a ells, i es va canviar aquest tema per l’ús del programa de videoconferències Skype, que va agradar molt.
– Què és el que ha tengut major dificultat?
El que va tenir major dificultat va ser tot el que era registrar-se per usar correu electrònic o per entrar en una pàgina web. Dropbox, correu electrònic… Els costava molt diferenciar entre clau, correu electrònic o nom d’usuari. Això no ho duien molt be, i per això s’anaven apuntant tot a la seva llibreta marcant que era cada cosa, ja que s’ha de diferenciar tot això. És el que més els ha costat.
– Quins temes del curs han generat major interès?
Tot i que és el que més els ha costat, el correu electrònic també és el que més els ha agradat. Hi ha persones, per exemple, que tenen fills que utilitzen la tecnologia dia rere dia, els vaig dir que duguessin aquest correus electrònics, els vam agregar a contactes, i ara ja xatejen i s’envien correus electrònics. A més del correu electrònic que els va semblar genial, també va agradar molt la videoconferència amb Skype. A l’aula van fer unes videoconferències entre ells que van ser una meravella!
– Com valorau l’aprofitament del curs per part dels alumnes?
Des del segon dia ja vaig veure una gran millora i ells ja demanaven més coses, com per exemple com instal·lar un antivirus i altres coses que escoltaven pel carrer. I dia rere dia els agradava més. Ells mateixos sabien dir quines coses havien après i això es veu en els qüestionaris que s’han passat als alumnes abans i després del curs, que ja hem mirat i han anat molt be.
– Com cal motivar a les persones que estan en l’escletxa digital per a adquirir aquests coneixements?
Cal motivar-los mitjançant cursos com aquest. No val dir, has d’emprar les noves tecnologies. Jo com he vist que es motivaven era estant aquí al curs i tocant l’ordinador. Jo els deia que podien mirar pel·lícules, series o televisió i això ja els motivava a tocar l’ordinador. Per això, crec que la millor motivació és poder dur aquestes persones a cursos d’aquest tipus, gratuïts per a ells i que a través de toquetejar l’ordinador vegin les seves possibilitats. No hi ha més, toquetejar per veure la realitat de tot el que tenim.