[embedplusvideo height=”507″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/fahps59b-pM?fs=1″ vars=”ytid=fahps59b-pM&width=640&height=507&start=&stop=&rs=w&hd=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep5268″ /]
Nom de l’empresa. Web si la tenen. Breu descripció.
Estratègia, màrqueting i comunicació on-line.
El seu nom. És vostè telecap, teletreballador, o les dues coses?
Jordi Collell. Sóc telecap i teletreballador
Quin any es va posar en marxa l’empresa? Quan va implantar el teletreball?
Ens vam posar en marxa l’any 2006. Durant el primer any vam fer treball presencial a l’oficina, la qual vam convertir en un espai cooperatiu de treball. Actualment, la compartim amb 6 empreses més, amb les quals regularment col.laborem i cooperem. A partir del segon any, jo vaig començar a teletreballar alguns dies de la setmana, així podia dedicar-me a fer feina més intensament. A partir del tercer any i per motius personals, vaig arribar a Mallorca (l’oficina és a Barcelona) i vaig passar a teletreballar gairebé sempre, excepte alguns dies que vaig a Barcelona a treballar i visitar clients. Aquest any, el meu soci, també ha començat a teletreballar i ho fa des de Brighthon, UK.
La nostra activitat és 100% a la xarxa, i excepte algun projecte inicial (CD-ROM, DVD) actualment ja només fem coses a internet. Això fa que per fer feina, l’espai físic no sigui important. Més aviat, disposem d’un espai virtual de treball, on estem permanentment connectats.
Quin va ser el principal motiu per decidir-se a implantar el teletreball en el seu negoci?
Fonamentalment la conciliació de la vida personal i laboral. També, en els nostres perfils, a vegades ens toca fer feina molt concentrats, i les pautes de treball per ser més productius, no van tan associades a una jornada de treball tancada. Per exemple, jo organitzo el meu temps, en fases d’aproximadament 2-3 hores, amb pauses entremig que aprofito per fer feines de casa. D’aquesta manera, al final del dia, he treballat 8-9 hores, i realment les he treballat totes. Ets molt més productiu.
Quants de treballadors sou? Quanta gent a la seva empresa teletreballa? Amb quina freqüència? Des d’on?
Actualment som dos treballadors més l’equip de col.laboradors (externs). Teletreballem tots. Alguns ho fan des de casa, altres des de l’oficina compartida. Però tots treballem a l’espai virtual. Experimentalment, amb un client, i per estalviar costos de temps i desplaçaments (és a una altra ciutat), hem començat a fer reunions virtuals a tres bandes (Barcelona, Mallorca, Girona)
Disposa d’una política de teletreball, o, quines són les regles per teletreballar?
No, nosaltres treballem per projectes i els projectes tenen terminis d’execució. Advocam per un model obert, on el treballador s’ha d’organitzar el seu temps. Mentre la feina estigui feta i per la data no hi ha problema. Sempre, però intentem estar força ben sincronitzats, i d’aquesta manera podem fer ajudes quan convenen.
Quina tecnologia i aplicacions utilitza per treballar en xarxa?
D’aplicació concreta no n’utilitzem cap i moltes a l’hora. Vull dir que no tenim cap aplicació concreta per teletreballar.
Però et faig cinc cèntims de les eines que emprem regularment:
Per fer reunions, emprem el telèfon o el google talk quan hi participen dues persones. Si hi intervenen mes gent, fem servir l’eina de google+ que permet obrir “hangouts” (trobades) i en ella pots compartir documents, veure’t i xerrar..
Per organitzar-nos, portar el control de projectes: Emprem els fulls de càlcul de google (pots editar un mateix document més d’una persona a l’hora) i també els documents. Això ho fem servir amb clients, per organitzar les revisions i l’evolució del projecte.
Per compartir arxius: Fonamentalment utilitzem Dropbox, tot i que també compartim arxius amb Google Drive.
Per fer els projectes: La meva feina, a part de coordinar projectes, també consisteix en desenvolupar-los, o sigui programar aplicacions. Per fer això, emprem una eina de control de versions de codi distribuïda. Nosaltres vam triar Git, que és la mateixa eina que utilitzen per programar el nucli de Linux. Al repositori del projecte, no només hi afegim programes, normalment hi ha també arxius multimèdia i arxius de text amb documentació sobre el projecte.
Quin tipus de beneficis li aporta el teletreball?
- Organitzar el temps a la meva manera.
- Estalviar temps en desplaçaments.
- Disposar de llargues estones sense interrupcions. (A vegades apago el mòbil, i aleshores puc estar 3/4 hores programant sense cap interrupció).
- Conciliar la vida familiar.
Quin tipus de problemes li aporta el teletreball? Com els resol?
Al principi de teletreballar la majoria de temps vaig notar una mica els efectes del teletreballador. Soledat, ganes de xerrar amb gent, males pautes de treball. Però al cap d’uns mesos on semblava que la situació era insostenible (mentalment no m’era favorable), vaig establir-me el sistema de pautes de treball de 2/3 hores amb interrupcions importants. Per posar un exemple d’una jornada meva de treball: em llevo força d’hora, al voltant de les 5:30-6:00 depenent de la son, i aprofito aquesta primera hora, per solucionar temes molt urgents i organitzar el dia. Al voltant de les 7:30 surto a comprar el pa i passejo el gos. A la tornada esmorzar amb la família. A les 8:30 torno a treballar fins aproximadament a les 10:30-11 on aprofito per fer una pausa i faig tasques de casa. Seguidament torno a fer una tanda de feina fins aproximadament les 13-13:30 on torno a sortir al carrer a fer alguna activitat i després dino i faig migdiada. A les 15:00 em torno a posar a treballar, fins aproximadament les 19.
Què aconsellaria a un empresari que es planteja implantar el teletreball en el seu negoci?
Primer que avaluï quines tasques els seus empleats poden fer de forma remota. Després que proposi als empleats que vulguin, disposar de certs dies setmanals per teletreballar, i un cop ho implementi, veurà com els resultats milloren i molts del teletreballadors estaran mes contents perquè els sortirà mes a compte la feina. S’estalviaran temps de desplaçament i podran conciliar millor vida laboral i professional. És important teletreballant que hi hagi un elevat grau d’autogestió.