Jesús Ginard (Artà, 1987) és el fundador de Wavesfactory, una empresa enfocada en el desenvolupament d’instruments virtuals i plug-ins d’àudio per a la composició i producció musical. Músic per genètica, informàtic per vocació i amb estudis de comunicació audiovisual. Funda Wavesfactory en 2010, actualment ubicada al Viver d’Empreses d’Artà. Nominat als premis SOS Magazine en la categoria “millor plug-in de l’any” per Trackspacer i guanyador en la categoria “Best upcoming sample developer” en els premis The Audio Spotlight.
1- Jesús, ens pots explicar com va néixer Wavesfactory i què et va portar a crear aquesta empresa, el perquè d’aquest producte?
La idea de l’empresa va néixer el 2009 quan treballava com a compositor musical per a programes de televisió i documentals. Per la meva feina necessitava llibreries d’instruments diàriament i em molestava el fet d’haver de gastar una mitjana de 100 euros en cada llibreria. Així que vaig decidir crear una pàgina en la qual vendre les meves pròpies llibreries a preus més baixos. El procés natural em va portar a realitzar el meu primer plug-in anomenat Trackspacer el 2012. Avui en dia tenim 30 instruments virtuals i 4 plug-ins d’àudio en el mercat.
2- A dia d’avui com està posicionada Wavesfactory en el sector de la producció musical i de què et sents més orgullós?
Wavesfactory competeix en un nínxol de mercat relativament petit però molt saturat. Com és natural, hi ha els “big boys” que al mercat de smartphones serien Apple o Samsung, i després hi ha les empreses petites, entre les quals m’incloc. En ser productes digitals la quantitat d’inversió necessària, en no tenir una àmplia plantilla, és molt baixa. El més important és tenir una bona idea. El que vull dir és que un plug-in d’àudio d’una empresa gegant no té per què ser més bo que el que pugui produir una sola persona amb una bona idea i els coneixements necessaris.
3- Quins són els principals reptes de Wavesfactory per a aquest 2019?
Seguir desenvolupant plug-ins innovadors i sobretot ser més eficients pel que fa al temps de desenvolupament d’un nou producte.
4- Ara mateix quantes persones formen part de l’equip i quines són les seves perfils? On estan ubicades? Us agrada l’etiqueta de “nòmada digital” de cara a la feina del futur?
El 75% de la feina en Wavesfactory la realitzo jo. El 25% restant es divideix entre 3 persones i / o empreses especialitzades de cada sector. Al sector DSP (Digital Signal Processing) faig feina amb Ivan Cohen (@MusicalEntropy) basat a França, en temes de disseny treball amb Voger Design basats a Ucraïna, i en temes de màrqueting treballo amb Socialtech, basat a Anglaterra. L’etiqueta de “nòmada digital” m’agrada però jo no em veig reflectit ja que no em vull moure d’on sóc i en la definició sembla que estiguis obligat a moure’t.
5- Com cercau nous sons, a petició del mercat o es tracta d’avançar-se a les noves tendències?
No m’agrada seguir les modes. M’agrada la meva feina perquè només realitzo productes o instruments que signifiquen alguna cosa per a mi. Si hagués de basar-me en modes em veuria a mi mateix treballant en alguna cosa que no m’aporta res a nivell personal i no gaudiria d’anar a fer feina. En canvi, Wavesfactory és una extensió dels meus gustos en la qual no realitzo estudis de mercat i tot el que es produeix i surt a la llum és perquè realment m’agrada. En el món de l’àudio digital hi ha molta tendència a la nostàlgia, en aquest sentit jo em sento molt còmode i m’agrada portar de tornada aparells dels anys 60 ó 70 en format plug-in. Però també m’agrada desenvolupar idees noves en les quals ningú no ha treballat abans, com Trackspacer. A qui no li agradaria haver inventat l’Auto-Tune?
6- Quin programari utilitzau? Hi ha una part d’R + D a la vostra empresa, com es desenvolupa? Estau treballant amb intel·ligència artificial o Deep learning?
Els instruments virtuals estan basats en Kontakt que és un sampler de l’empresa alemanya Native Instruments, amb un llenguatge de programació propi anomenat KSP (Kontakt Script Processing).
Per al desenvolupament de plug-ins utilitzem C++ i el framework JUCE que és una meravella.De moment no hem utilitzat intel·ligència artificial tot i que és un tema que m’apassiona. Segons els papers i diferents proves que s’han realitzat fins a la data, el machine learning no té una aplicació clara dins el món de l’àudio més enllà de l’anàlisi.
7- Qui són els vostres clients? Com cercau nous mercats per expandir-vos?
Els nostres clients són músics, productors, DJs, enginyers de so i estudis de gravació. Entre ells estan Coldplay, la BBC, la ràdio televisió pública de Suècia, Peter Gabriel, Greg Wells (Katy Perry, Mika, Adele) …Sent un nínxol de mercat relativament reduït, tothom es coneix i sap què està disponible. El món musical està ple de gent entusiasta de la tecnologia i quan treus un producte és com treure una joguina nova perquè la gent es diverteixi, per millorar el seu flux de treball o per fer que el seu treball sigui millor. El millor màrqueting és un bon producte.
8- El fet d’estar situats a prop d’Eivissa, influeix en el vostre estil o relacions amb el sector de la música electrònica?
No influeix excepte en el fet que la gent sàpiga on treballem. En tots els plug-ins que puc solc afegir “Made in Mallorca”, i no és poca la gent que m’envia missatges dient “quina enveja!”.
9- Avui dia hi ha una democratització total de la producció musical, mai ha estat tan fàcil fer tutorial en línia de programari molt barats …. Una trajectòria com la d’Avicii pot ser una nova norma de cara al futur? Aquesta tendència influeix en la vostra forma de treballar?
Totalment. De fet a YouTube pots trobar un tutorial fet pel propi Avicii en l’any 2012, quan encara no era una estrella mundialment reconeguda, en què explica com ha produït una cançó en FL Studio.
10- A Mallorca comptam amb empreses punteres en el sector TIC i amb clients d’àmbit internacional. Des de fora es percep l’illa com a referent tecnològic a nivell nacional i internacional? Quins són els avantatges i inconvenients d’estar ubicats a Artà?
M’agradaria poder dir que sí, però de moment crec que no es percep a Mallorca com un referent tecnològic. Jo aporto el meu granet de sorra en el que puc i sempre incloc el nom de Mallorca. De fet, m’agradaria fer llibreries d’instruments típics de Balears. El major avantatge d’estar ubicat a Artà és la comoditat, és el meu poble natal i no m’agradaria moure’m, estic molt bé aquí. El gran desavantatge és l’aïllament que suposa el viure en una illa, i a més el fet d’estar en un poble a una hora de Palma és perjudicial a l’hora de cercar talent per treballar, ja que la majoria de gent es concentra a la ciutat. Ja sabem que una hora de cotxe a Mallorca és infinita.
11- Què recomanaries a un jove que vol entrar en aquest sector? Quines són les opcions de formació a Balears, i les que recomanaries?
Tres coses: música, matemàtiques i electrònica. El gran trident. No som molt conscient de les opcions de formació que hi ha a Balears ja que som autodidacta. El primer que faria seria instal·lar Reaper (gratuito) o el DAW que sigui i començar a gravar i a conèixer com funciona aquest món. No ens hem d’oblidar que la meta d’un instrument virtual o un plug-in de so és la música. Al final les cançons són el més important, així que començaria per aquí.
12- Hi ha alguna pel·lícula que t’ha inspirat últimament en la teva feina?
Sé que és molt típica però em va marcar profundament La Xarxa Social. Record veure-la al cinema i en sortir veure clar que estem en el lloc perfecte en el moment perfecte. Era hora d’aprendre a programar.