Avui entrevistam una emprenedora mallorquina, Patrica Bárcena, especialista en Social Media, Influencer màrqueting i Tendències Tech amb més de 10 anys d’experiència en el sector i fundadora de l’Agència Sozialmas. Ja vam tenir ocasió de comptar amb ella en una sessió de CineTIC, i va ser un plaer. Patricia està especialitzada en investigació i docència de les xarxes socials, és curiosa per naturalesa i caçadora de tendències tech. Es mou entre Mallorca, Madrid i Silicon Valley. Escriu a El Económico i ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació com: RTVE, TreceBits i mitjans locals a Mallorca. Gràcies a les xarxes socials ha tingut l’oportunitat de conèixer altres països, treballar amb programes de televisió, estar en contacte amb grans directius, personatges públics, periodistes i donar cobertura a esdeveniments internacionals com el CES Las Vegas, Startup Grind o el WebSummit.
1. Com vas començar en això de les xarxes socials?
És curiós, crec que les xarxes em van trobar a mi enlloc de trobar-les jo a elles. Vaig muntar el meu primer negoci a punt de fer els 18 anys i als 21 vaig decidir seguir estudiant, i em vaig bolcar en l’àrea de Màrqueting i Comunicació. Em va cridar l’atenció l’esdeveniment Nonick a Bilbao, es tractava del primer Congrés Europeu de Community Managers i allà va ser quan vaig prendre la decisió d’especialitzar-me professionalment en social media, ja fa una dècada.
2.Quasi tothom té xarxes socials ara, però abans no tant. Com ha evolucionat el teu negoci, el perfil dels teus clients?
Record els primers cursos que donava … Els alumnes que venien, en gran part era perquè els obligaven. Havies d’educar les persones en els beneficis que podien obtenir si les feien servir. Ara crec que la situació és just a l’inrevés, la gent pensa que les xarxes són miraculoses i que les saben utilitzar per ser usuaris actius durant anys. La clau està en conèixer-les a fons (la majoria coneix només la punta de l’iceberg) i en destinar el menor temps per obtenir els màxims resultats.
3.Treballar en xarxes socials requereix estudiar sempre, tenir creativitat, … Com ho fas per estar al dia? Quines són les teves fonts per saber cap a on van les tendències, quines xarxes utilitzen més els joves …?
És cert. I aquesta és la meva major motivació. Les xarxes són una cosa viva i en constant evolució. Estudio diàriament, i moltes hores, el meu moment favorit són els “torns de nit” que compartesc a Twitter, perquè és quan hi ha menys interrupcions i quan arriben les notícies fresques d’USA. Per citar algunes fonts … em quedaria amb TreceBits com a mitjà en espanyol, Matt Navarra com a referent en anglès i el seguir els usuaris i blocs de les pròpies xarxes socials.
4.Quines són les professions de futur en xarxes socials? Què aconsellaries a un jove que es vulgui dedicar a això, molts volen ser YouTubers, per exemple?
Parlar de futur és sempre arriscat. Ja duem anys dient que els robots generaran gran part del contingut i les xarxes tenen una estreta relació amb les tendències tecnològiques. Jo a un adolescent li diria que primer es dediqui al que més l’apassioni, i que dins d’aquesta carrera tengui ambició de coneixement i conegui les darreres tendències. Si parlam de l’entorn de les xarxes, en un present immediat aconsellaria una formació complementària contínua com de temes legals, ciberseguretat o planificació de publicitat en les diferents xarxes socials. I qui tregui una mica de temps, IA, programació i robòtica.
5.Les xarxes socials desapareixeran? O canviaran?
No crec que desapareguin, però sí que és veritat que els que duem més temps estam controlant més el nostre temps en elles. Per posar-te un exemple, els meus amics Jimmy Pons i Phil González acaben de llançar un llibre sobre desconnexió digital. Un altre tema que també és una amenaça per a les xarxes és el de les Fake News i les males pràctiques, tot això s’haurà de controlar si volem seguir gaudint d’elles. En aquest àmbit, us aconsello seguir a Newtral, un gran projecte de fact checking liderat per la periodista Ana Pastor.
6.Quins perills tenen les xarxes socials per la gent jove? Però no cal demonitzar-les gratuïtament, també tenen usos positius, com conscienciar els joves?
El major perill tant per a joves com per a totes les edats és la manca de sentit comú i de formació. Igual que des de petits ens ensenyen que un ganivet es fa servir per cuinar i que matar és dolent, hem d’educar els adolescents en els aspectes positius de les xarxes i d’Internet. Si el/la teu/va fill/a vol ser youtuber en lloc de prohibir, acompanya’l en el procés i ajuda’l a generar contingut. Desenvoluparàs la seva creativitat, el seu maneig audiovisual, la seva comunicació, etc. i com a pare/mare coneix tots els aspectes de la privacitat de cada xarxa, perquè estiguin protegits. La clau és l’acompanyament i la confiança enlloc de la prohibició.
7.És difícil aconseguir un equilibri entre les dades que compartim a les xarxes i les que són utilitzades per les empreses tecnològiques. La intimitat serà el luxe del futur? Però al cap i a la fi, no som nosaltres mateixos els responsables del que compartim en acceptar termes i condicions que ni tan sols ens llegim?
Exacte, en la pròpia pregunta estau donant totes les claus. D’una banda, el luxe del futur serà la intimitat, pagarem amb dades encara que siguin anonimitzades. Per exemple, si volem pagar menys per l’assegurança del cotxe, segurament ens connectaran un dispositiu al cotxe del qual trauran estadístiques que els servirà per millorar i aprendre. Però el fet que ens tenguin “controlats” ja existia, per exemple amb la targeta de crèdit, un banc treu un perfilat de tu pels llocs en què compres i et mous. Important llegir-nos aquests termes i condicions, o seguir a Jorge Morell que ens els dóna resumits i ben explicats, i ser conscients de què volem compartir i què no, tenint en compte les possibles conseqüències.
8.Som conscients que les xarxes socials estan creant la nostra reputació digital que les empreses miren a l’hora de contractar personal?
Ens hi estam acostumant. Encara hi ha dubtes de si és bo pujar o no una foto anant a prendre una copa amb amics. El més important és ser tu mateix i fer servir el cap. També cal considerar a qui tens a les xarxes, si vols compartir més intimitat, tanca teu cercle als més propers. De totes maneres, poder crear una bona identitat digital és una oportunitat genial per donar-nos a conèixer i destacar en el nostre entorn professional.
9.Parlem del fenomen dels influencers. Som conscients que estan fent publicitat?
L’influencer màrqueting no ha nascut amb les xarxes. Periodistes, esportistes, actors i actrius, models, i altres personatges públics han estat prescriptors de marques durant molt de temps. Això s’ha traslladat a les xarxes socials. Les xarxes com a tals ja no tenen aquesta essència pura del principi, de ser un canal de comunicació i ja, per la qual cosa hem d’entendre que les marques vulguin amplificar els seus missatges mitjançant aquests prescriptors. En aquest cas, el que aconsellaria tant a marques com a influencers és la transparència, senyalitzant-ho al copy amb algun hashtag específic. A ningú no li agrada sentir-se enganyat.
10.Respecte el tema de les Fake news, com podem verificar tot el que ens arriba per diferents vies?
És un tema súper interessant!! Com us comentava abans, és una de les grans preocupacions de les xarxes socials, sobretot en l’àmbit polític. Hi ha un estudi que diu que l’any 2022 més de la meitat de notícies que recorrin la xarxa seran mentida. És una cosa que segur que evoluciona, però en el camí aconsell seguir a Newtral i a Maldito Bulo a nivell nacional o a qualsevol de les entitats associades a la International Fact–Checking Network. Espanta pensar que Trump hagi estat un dels que més ús hagi fet de les fake news i estigui de President dels Estats Units.
11.Parlan’s de la teva experiència a Silicon Valley, recomanable per a emprenedors?
Brutal. Meravellosa. M’ha agradat tantíssim que ja hi he anat 5 vegades i tenc en ment tornar-hi aviat. No sé per quant de temps Silicon Valley tendrà l’essència actual, de fet ja he començat a notar canvis, però té alguna cosa especial. La diversitat, el talent, les ganes d’ajudar-se i saber de l’altre, el fet d’inspirar-te passejant pel Campus com el de Google, Facebook o les oficines de Netflix, les hacker houses, les barbacoes o els esdeveniments i com no, les passejades per la Universitat de Stanford. Crec que ha de ser una visita obligada per a tots aquells als quals els apassiona la tecnologia o tenen alguna startup. Podria escriure infinit més !! Però millor que pugueu descobrir-ho per vosaltres mateixos.
12.La tecnologia ben utilitzada pot ser molt útil, però també és perillosa. Es pot treballar en tecnologia sense estar enganxat?
És clar que sí! Ara, deman … a què ens referim amb tecnologia?? Només al mòbil i l’ordinador ?? Perquè al cap i a la fi, estam envoltats de tecnologia des de molt abans: tele, consoles, electrodomèstics, etc. Si ens referim a estar enganxats al mòbil, puc dir-te que per exemple en el meu cas, anant amb amics/es a vegades he estat qui menys l’ha tocat. De tota manera, les generacions futures el fan servir més i ho veuen natural i potser no és tan dolent com creiem, només ajunta molts dispositius en un.
13.Quines creus que seran les tendències tecnològiques del futur (cotxes autònoms, intel·ligència artificial, realitat virtual, realitat augmentada, blockchain, 5G, IOT, robots …)? Arribarà un dia en què no sabrem distingir entre robots i humans?
Crec que totes aquestes tecnologies són present i són futur, les anirem normalitzant. Per aquest tema m’encanta esmentar a amics que són grans en la matèria com Àngel Bonet, Asier Arranz o Paola Santana, Àngel ha escrit el llibre “Tsunami Tecnològic”, Asier està en el lab de Nova York d’IBM i Paola ha estat una de les pioneres en el món dels drons (des de Silicon Valley) i ara està treballant amb Social Glass i és assessora d’HyperLoop, no els perdeu la pista!
14. Un llibre i una peli i/o sèrie que t’hagin inspirat en la teva feina.