823
Avui entrevistam Álvaro Rodríguez de Cut and Go, que ens explicarà com apliquen robòtica i escànner 3D per crear dissenys personalitzats per hotels, etc…entre altres productes. Álvaro actualment està desenvolupant diverses tasques empresarials: Direcció tecnològica a Komposit Studio, productora audiovisual tecnològica. Col·laborador a CUT & GO, factoria de dissenys, fabricació digital i R + D + I. Cofundador d’Artik Center, centre multidisciplinari de tecnologia, disseny i comunicació. CIR2001, dirigint i gestionant el manteniment industrial de clients com Drassanes de Mallorca.
- Fa uns anys vas participar a Factoria d’Inovació amb l’empresa Noise control? Ens pots explicar un poc la teva experiència? La recomanaries a altres emprenedors? En realitat qui va participar va ser Manuel Granero, soci fundador de Cut & GO. Sí que vaig poder compartir l’experiència i absolutament la recomano, ja que només per l’auditoria i posterior assessoria, se’ns mostren formes de procedir, empresarialment, que obren la ment i mostren diverses possibilitats de fer créixer la teva empresa.
- Actualment ets a l’empresa Cut&Go, que ofereix projectes d’arquitectura, decoració, interiorisme, art, moda, màrqueting, publicitat, events, escenografia, i fins i tot cinema i TV. Amb quines tecnologies comptau per oferir un ventall tan ampli de serveis? D’una banda tenim un laboratori de fabricació digital, del qual m’encarrego, en el qual vam provam, prototipam i experimentam amb diferents materials, procediments de treball, etc…Tenim una àrea d’electrònica i robòtica, impressores 3D i allò que no tenim, ho fabricam. Després hi ha la part de producció on comptem amb: Unscanner 3D d’alta resolució; una premsa de buit, sublimació i termoconformació, per donar forma, textura i color a materials plàstics; 2 fresadores CNC de gran format per materials plàstics, fustes i compostos; un braç robòtic de 7 eixos i 3m d’envergadura, per modelar en materials tous com fusta i porex; un plasma d’alta definició per a tall de metalls; un làser de CO2 de 150w per a tall i gravat de materials tous (plàstics, fustes, etc.). També comptam amb una àrea d’acoblament, muntatge i acabat, on acabam els treballs. I el més important, l’equip humà, professional, amb experiència i altament qualificat en les diferents disciplines que fem servir.
- Ens pots explicar un poc més en què consisteix la tecnologia escanner 3D i quines aplicacions pot tenir? En el cas de l’escanejat 3D, és una tecnologia que permet digitalitzar un element físic tangible. Vaja, que passam un objecte real a l’ordinador! Aquest tipus de tecnologies ens permet replicar, per exemple una gàrgola de la catedral i fer-la de 3m, com a element decoratiu. L’aplicació que més m’agrada és la d’enginyeria inversa, poder, per exemple, digitalitzar la façana danyada d’un edifici emblemàtic sense ni tan sols tocar-la, sense produir-li cap dany i després, un cop a l’ordinador, amb diferents programaris provar diferents simulacions de reparació.
- I la robòtica, com l’heu incorporada? La vos han feta a mida? D’una banda hi ha el braç robòtic, és una robòtica industrial i ens ho van modificar per poder utilitzar-lo per modelar. És el mateix robot que podem veure soldant o movent peces de cotxes en una cadena de muntatge. D’altra banda està la robòtica que fem servir al Lab, utilitzam hardware i programari lliure, com Arduino i Raspberry.
- Creus que els robots eliminaran llocs de feina o ens facilitaran tasques fent que els humans ens dediquem a altres feines menys mecàniques? És un tema que em demanen molt. Els robots substituiran llocs de feina, però també en crearan nous. Estam en un canvi d’època i no en una època de canvi. Vam tenir l’edat de pedra i ara estam en la de plàstic, els processos han avançat molt i a causa d’internet i les comunicacions desenvolupam col·laborativament i en massa. Sempre pos el mateix exemple, fa anys hi havia una persona que anava venent gel pel carrer, fins que es va inventar el congelador.
- Pensau que l’anomenada indústria 4.0 i l’IoT ja han canviat la vostra manera de treballar? Sí que ha canviat la manera de treballar en el sentit d’allò que volem fer i els nostres objectius. Evidentment no tothom té aquesta visió i queda una mica de temps perquè es consolidi a la societat.
- Teniu un equip multidiscliplinar de persones, això enriqueix els productes? Teniu dificultat per trobar els professionals que necessitau? Tenim un equip que és el que dóna valor a aquesta empresa, qualificat i professional. És molt difícil avui en dia trobar algú que, a part de ser bo en la seva, sigui un bon treballador. A Mallorca és molt complicat trobar personal tècnic qualificat. Creiem que tenim la solució i estem desenvolupant una línia de formació. Intentam posar-la en marxa com més aviat millor i farem cursos de formació en robòtica industrial i la resta de tecnologies que utilitzam.
- Quins coneixements tecnològics considereu imprescindibles per a una persona que vulgui treballar en el vostre sector ? I per estar al dia ? És gairebé més important l’actitud i les ganes de superació que l’experiència. Tot i això, el personal adequat hauria de tenir un perfil tècnic, conèixer aquestes ja no tan noves tecnologies i tenir una base tecnològica en disseny, cnc o robòtica.
- En què consisteix la teva feina i què és el que més t’agrada? En aquests moments m’encarrego del Laboratori de fabricació digital i imatge, del robot i del finishing (acabat) dels productes. M’agrada tot, m’encanta innovar, programar el robot, fer prototips, tot!
- Quin és el perfil dels vostres clients? Teniu plans d’internacionalitzar-vos? Els nostres clients són estudis d’arquitectura, enginyeries, dissenyadors, decoradors, sector hostaleria. Estam desenvolupant una fàbrica mòbil per poder dur directament en un contenidor marítim modificat una rèplica bàsica de la nostra fàbrica i directament fabricar a peu d’obra, estalviant costos en transport i temps en replantejaments, repeticions, mesuraments, etc…
- I els vostres proveïdors de materials? I proveïdors tecnològics? Intentam que els materials siguin d’aquí, estimam Mallorca i les Balears i intentam que aquí on anam se sàpiga. No obstant això, hi ha molts materials que vénen de fora. Els proveïdors tecnològics, eines, etc… sí que vam aconseguir que gran part siguin almenys d’Espanya.
- Sou finalistes al Connect Up, com està resultant aquesta experiència? Doncs ens prenem tot el que fem molt seriosament, ja sigui un treball gran o petit, de molts o pocs diners i així amb els concursos. Estam molt emocionats i a més ens estan donant més formació, mai deixam d’aprendre, formar-nos i avançar.
- Algun llibre i alguna pel·lícula que t’hagin servit d’inspiració com emprenedor o en la teva feina? Ja des de petit, encara que m’agrada la literatura clàssica, he optat per llibres de tecnologia, sobretot els manuals i còdexs de Leonardo da Vinci. Som molt fan del cinema en general, i tant una policíaca com de ciència ficció o basades en fets reals, m’agraden. La música i tocar la bateria em permeten desconnectar d’internet. Tinc també un programa en ràdio, L’Hora internet, on parlam de tecnologia. És el meu gran hobby.