En el marc del nostre projecte Ten TIC, tendències de futur en les TIC, estem realitzant una sèrie d’entrevistes a experts de cadascuna d’aquestes tendències tecnològiques destacades amb l’objectiu de donar-les a conèixer i veure com ens afectaran al nostre dia a dia. En aquesta entrevista parlarem de robòtica.
Avui tenim el plaer de comptar amb Gabriel Oliver Codina , llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. És Professor Titular d’Universitat de l’Àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UIB des de 1991, on és el responsable del grup de recerca de Sistemes, Robòtica i Visió.
A més, estem molt orgullosos de comptar amb la participació de Gabriel en el nostre cicle CineTic, en el qual ell mateix serà l’encarregat de comentar la pel·lícula ” Un amic per a Frank” el proper dimarts 18 d’octubre a les 19h al CineCiutat. Allà els espectadors tendran ocasió de fer-li les seves preguntes directament sobre els temes que comentarem al llarg d’aquesta entrevista.
1-Ens pot explicar quines són les diferents línies del seu grup de recerca?
Tenim diverses línies de recerca en l’àmbit de l’enginyeria electrònica i les TIC. Referint-nos a la robòtica, el nostre interès se centra en dissenyar i construir vehicles autònoms, especialment aeris i marins, i programar-los per què puguin desenvolupar tasques diverses sense intervenció humana.
2- De quina manera els resultats dels seus avenços es traduiran en el nostre dia a dia en el futur? Es poden aplicar al món empresarial?
Les notícies sobre cotxes autònoms apareixen gairebé diàriament a la premsa. Tots hem llegit alguna cosa sobre el cotxe de Google, de Tesla o d’Uber, per exemple. És fàcil pensar que en pocs anys molta d’aquesta tecnologia s’incorporarà en major o menor mesura als cotxes de sèrie. La mateixa evolució s’està produint en vaixells, submarins i avions.
3- La robòtica combina diverses disciplines com són: la mecànica, l’electrònica, la informàtica, la intel·ligència artificial, l’enginyeria de control i la física. Altres àrees importants en robòtica són l’àlgebra, els autòmats programables, l’animatrònica i les màquines d’estats. En concret, quines tecnologies i tipus de llenguatge utilitza? Quins són els seus principals avantatges i inconvenients?
Es pot contribuir al desenvolupament de la robòtica des de múltiples vessants. Avui en dia totes les disciplines que vostè cita són importants i en podríem afegir altres com la neurociència o la psicologia, ja que cada vegada és més rellevant la interacció de la màquina amb l’ésser humà o la replicació d’habilitats pròpies d’éssers vius. Precisament per aquesta gran varietat d’enfocaments, no és adequat parlar d’un llenguatge predominant en robòtica. Es necessiten des dels llenguatges de més baix nivell per optimitzar els recursos de l’ordinador, fins als més abstractes que permetin gestionar conceptes.
4- Si volem seguir aprofundint en aquests temes, quines fonts es poden consultar per saber els avenços que hi ha al món de la Robòtica?
Si es tracta de pur entreteniment, existeix molta informació divulgativa a Internet. Per exemple, teclejant «Robotics news» en un cercador ens podem endinsar en un univers de notícies amb les quals podem passar moltes hores i, de passada, practicar l’anglès. És essencial verificar que la font d’informació sigui fiable, per exemple, que procedeixi d’universitats, centres de recerca o associacions professionals. Si volem arribar més lluny, el més recomanable és una bona formació en enginyeria (informàtica, electrònica, mecànica) i un postgrau especialitzat en alguna de les disciplines de base que s’han citat anteriorment.
5- Els robots estan cada vegada més presents, encara que de vegades només pensem en els humanoides del cinema de ciència ficció. Quins descobriments de la robòtica podem veure ja a la vostra vida personal/negoci?
Els humanoides són els més cridaners, però ni molt menys els més freqüents, ja que són molt complexos i, conseqüentment, més cars que altres solucions. En l’ús domèstic actualment el més conegut és el robot aspirador i les seves versions per netejar piscines o tallar gespa. També incorporen avenços aconseguits en robòtica les populars impressores 3D, els quadricòpters o els sistemes d’aparcament que porten molts cotxes actuals. Passant a altres àmbits més especialitzats, existeixen assistents de cirurgia, patrulles de vigilants, cambrers, alguns molt desenvolupats, altres encara en fase d’experimentació.
6- Quines són les recerques més significatives del seu departament que ens pot explicar? Per a què serveixen? Quines noves línies de recerca s’estan obrint?
Com ja s’ha comentat, desenvolupem vehicles autònoms aeris i submarins. Actualment usem aquests vehicles per a tasques de reconeixement i confecció de mapes a partir de les dades recollides. L’objectiu és molt similar en la majoria dels casos: el robot realitza una tasca que per a un humà resultaria perillosa o tediosa. A més, el robot treballa amb precisió i és molt metòdic. Actualment estem dedicant molt esforç per aconseguir aplicacions relacionades amb el medi ambient. Tenim projectes sobre supervisió de l’estat del fons marí i de la qualitat de l’aigua a partir de la recollida d’imatges o la detecció de diversos contaminants. Creiem que mitjançant sistemes eficients, segurs i econòmics com els que dissenyem, tota la societat pot sortir beneficiada.
7- Pensa que la robòtica pot arribar a suplir els humans en l’assistència personal o en l’acompanyament contra la solitud, tal com ho il·lustra la pel·lícula «Un amic per a Frank»?
No hi ha dubte que algunes cures assistencials són físicament esgotadores i, per tant, l’ajuda robotitzada és positiva. En canvi, reemplaçar un humà per un robot en tasques de companyia és molt més complex tècnicament i genera més dubtes personals. En qualsevol cas, penso que un bon robot sempre serà millor alternativa que la solitud no desitjada. Afortunadament, l’esperança de vida ha augmentat molt i el nombre de persones que necessita ajuda és cada vegada major. És millor anar-se preparant.
8- Qui serà el responsable del robot si aquest causa un perjudici a un tercer? El robot, el propietari, el creador, o el coordinador del robot?
No sóc expert en temes legals, però suposo que es pot reproduir una legislació similar a la qual s’aplica actualment amb qualsevol altra màquina. Hi ha responsabilitats atribuïbles al fabricant i d’altres a l’usuari.
9- Acabaran els robots amb el mercat laboral dels humans o es crearan nous mercats laborals?
Tots els avenços tecnològics, des de l’arada fins a l’smartphone, han afectat en major o menor mesura al mercat laboral. Fins ara la conseqüència sempre ha estat la mateixa, l’ésser humà ha canviat la forma de treballar. Desapareixen unes tasques i n’apareixen altres noves que generalment requereixen més formació. Essent més eficients en el treball, s’ha pogut reduir tant l’esforç, com el temps que li dediquem. Espero que la tendència continuï en el mateix sentit, però aquest és un repte social que no depèn dels qui dissenyem robots.
10 -Què aconsellaria que estudiï a un jove que es vulgui dedicar a la robòtica?
En primera instància, una enginyeria o bé ciències físiques o matemàtiques. No obstant això, en ser la robòtica tan pluridisciplinar, es pot contribuir al seu progrés des de molts altres punts de vista. En qualsevol cas, que posi molta obstinació i esforç, ho val la pena.
11 – Ens pot recomanar una pel·lícula que l’hagi inspirat en el seu treball?
El robots que apareixen en pel·lícules són gairebé sempre humanoides o bé tenen algunes habilitats similars a les humanes i, en el millor dels casos, la temàtica que es planteja és la relació home-màquina. En canvi, la majoria de robots reals tenen poc a veure amb això. Algunes pel·lícules em resulten curioses, però per passar una estona entretinguda prefereixo un altre tipus de pel·lícules. Però si cal destacar una, crec que “2001: una odissea de l’espai” continua sense rival, encara que “Wall-e” també té moments esplèndids.
12- Ens pot recomanar un llibre que l’hagi inspirat en la seva feina?
Diguem que els llibres que m’han «inspirat» són massa tècnics per considerar-los «recomanables».