Avui entrevistam a un antic col·laborabor nostre que tenim el plaer de retrobar. José María Gilgado, és consultor i formador de gestió empresarial a Consultoria Innovadora. També es Codirector del Postgrau en Màrqueting Digital i Xarxes Socials de la UIB. Parlam d’e-commerce a les PIMES illenques i com superar la insularitat, com estar al dia per donar formació, màrqueting digital, Big Data, el mètode Lean i moltes coses més.
1. Ets professor de Comerç Electrònic i co-director del Màster de Màrqueting Digital de la UIB, formant els “community managers del Futur”. Quin és el perfil dels alumnes que participen en aquest màster?
El curs s’adreça a llicenciats, graduats i diplomats universitaris, així com a professionals sense titulació amb interès en el màrqueting digital i les xarxes socials. El perfil és molt variat, des d’alumnes que acaben d’acabar una carrera (turisme, ADE, etc ..) fins a persones que treballen a PIMES o multinacionals i volen augmentar els seus coneixements en aquesta àrea.
En què es diferencia la vostra formació? Des que existeix el Màster, quins han estat els vostres majors èxits?
L’ “Expert Universitari en Màrqueting Digital i Dirección Comunitària (Community Management) és títol propi de la UIB (19 ECTS) i 130 hores presencials. Ens diferenciem perquè és un títol reglat per una Universitat, molt pràctic, amb professors tant universitaris com reconeguts professionals del Màrqueting Digital de grans empreses i consultores.
Gràcies a les pràctiques en empreses i la borsa de treball, el major assoliment és sens dubte el nivell d’inserció en el mercat laboral, que s’acosta al 100% dels alumnes.
2. En les carreres tecnològiques solem trobar percentatges més alts d’alumnes masculins, en Màrqueting Digital també és així? Si hi ha diferències, a quins factors es podria atribuir?
Al postgrau hi sol haver paritat entre gènere masculí i femení, essent aquest últim lleugerament superior normalment. El màrqueting, la comunicació i les xarxes socials són àrees que tradicionalment en les empreses desenvolupen tant homes com dones.
3. També ets professor d’e-Commerce per Semilla, ens pots explicar la teva visió de la venda en línia per al sector agrari? Per què és important per a aquestes empreses llançar-se a l’e-commerce?
Algunes empreses o organismes ens contracten per a realitzar cursos i seminaris adaptats al seu sector. En el cas del sector agrari, és un sector tradicionalment poc digitalitzat i que està veient com la competència de grans corporacions, com AMAZON, estan començant a entrar en el sector fent que els marges es redueixin de la mateixa manera que passa amb les grans superfícies.
4. Quins coneixements tecnològics veus imprescindibles per a una persona que vol treballar en aquest sector? Quines són les eines bàsiques que cal dominar per poder vendre online?
Més que coneixements cal actitud, ja que en aquest món cal estar constantment aprenent per no quedar-se enrere. És molt important ser autodidacta i aprendre practicant. Per vendre en línia sobre tot cal saber com funciona el Màrqueting Digital, el posicionament en cercadors (SEO), la publicitat en Interntet de pagament per clic (SEM) i la gestió de les xarxes socials.
5. La nostra insularitat es viu moltes vegades com un handicap per a la venda en línia de les empreses locals, quines solucions logístiques hi ha? Penses que l’e-commerce pot servir per superar els costs de la insularitat?
L’única solució és que les administracions reconeguin la insularitat com una peculiaritat que fa més difícil les transaccions empresarials i augmenta el cost de la logística, per la qual cosa s’haurien d’augmentar les ajudes i subvencions per al transport de mercaderies entre la Comunitat i la península per poder competir en igualtat de condicions.
6. De quina manera les tecnologies i les xarxes socials han canviat les formes de relacionar-se entre una empresa i els seus consumidors? ¿Les empreses estan a mercè de les opinions per gestionar la seva reputació digital?
Sens dubte les xarxes socials han canviat les formes de relacionar-se entre una empresa i els seus consumidors. La reputació on line representa el prestigi d’una marca o persona a la xarxa, i aquesta la conformen sobretot els propis usuaris/consumidors, per la qual cosa és de vital importància cuidar-la; en cas contrari, no podrem modificar una visió negativa fàcilment.
7. Com et mantens al dia sobre els nous usos de les TIC per poder compartir-los amb els teus alumnes?
M’agraden molt els llibres, però en aquest cas, he de dir que no són les millors fonts d’aprenentatge just pel que hem comentat anteriorment; un cop que s’han publicat ja estan obsolets. Es poden llegir blogs de màrqueting digital, acudir a conferències, seguir a “gurús” a les xarxes, etc .. però la millor manera d’estar al dia és utilitzar les eines que vas a posteriorment ensenyar, així t’assegures un aprenentatge continu i actualitzat.
8. Quines són les noves tendències del comerç electrònic? ¿La compra emocional des del mòbil és una realitat?
L’ e-commerce creix un 23% any rere any, per la qual cosa pels venedors tenir presència online ia hauria de deixar de ser una opció per passar a ser una obligació.
Aplicacions com Facebook Messenger ja permeten utilitzar xatbots per posar-se en contacte amb els consumidors. El nombre d’empreses que optaran per aquesta forma de connexió amb els seus clients augmentarà, igual que les compres per veu a través del mòbil, si bé encara queden un parell d’anys perquè aquestes tecnologies siguin més comuns i populars. Sens dubte les compres a través del mòbil en lloc d’altres dispositius (ordinadors o tablets) són el present més que el futur.
9. Què opines sobre la hiper-segmentació? Està a l’abast d’una pime fer ús del Big Data?
Una de les claus del màrqueting és el coneixement dels clients, dels seus gustos i necessitats, i gràcies al Màrqueting Digital i les xarxes socials és més fàcil que amb el màrqueting tradicional. En uns anys apareixeran noves aplicacions web que faran que el Big Data estigui a l’abast de les Pimes.
10. També ets expert en el mètode Lean and Agile, penses que es pot aplicar per millorar la gestió de tot tipus d’empreses, o només per a les grans? Per què el recomanaries?
Sóc expert en Lean Management, que encara que comparteix principis amb el Lean and Agile, són dos mètodes diferents. En qualsevol cas, la metodologia o filosofia “Lean”, que no és més que com fer més amb menys, com ser més ràpid, productiu i eliminar l’innecessari en els processos i /o projectes de les empreses, és recomenable avui en dia per totes les empreses i persones, ja que els marges són cada vegada més ajustats i el temps sempre és limitat.
11. Quines pelis i llibres t’han influenciat en la teva feina?
“Vivir sin jefe”, un llibre de referència per a emprenedors que repassa els 50 errors més comuns així com les seves solucions, escrit per Sergio Fernández.
Les millors pel·lícules són aquelles que et fan ser positiu i no perdre el sentit de l’humor, com “La Vida és Bella” de Roberto Benigni, o les que et fan perseguir els teus objectius i somnis com “A la recerca de la felicitat”, protagonitzada per Will Smith.