Avui entrevistam n’Andreu Florit, CEO de REM Experience, un estudi de 3D, Realitat Virtual i Augmentada, situat a Maó (Menorca) i especialitzat en el desenvolupament d’experiències immersives, escenaris virtuals i entorns interactius. Parlarem sobretot de Realitat Virtual i Realitat Augmentada. Tot i que a simple vista semblen conceptes molt similars, la diferència principal és la creació de l’entorn virtual. Així, la Realitat Augmentada utilitza un entorn real i afegeix components digitals (en forma de gràfics o imatges). Per contra, la Realitat Virtual no fa servir aquest mitjà, sinó que crea un món virtual a través d’entorns 3D o imatges i vídeos 360º.
Des de Matrix, passant per Second Live, fins als diferents models d’ulleres, la Realitat Virtual ha experimentat un impuls que es demostra en el fet que cada cop més empreses estan desenvolupant aquesta tecnologia: Samsung amb Gear VR; Meta amb Oculus Rift; Sony amb Playstation VR; HTC/Valve amb Vive; Microsoft amb Hololens; Google amb Day Dream i Cardboard; LG amb LG 360 VR, etc…Però, quin són els usos de la RV apart de l’oci? Medicina, arquitectura, art, patrimoni i arqueologia, educació, esports, cura de la salut viatges, negocis…el ventall és molt ample.
Pel que fa a la Realitat Augmentada, el joc Pokemon GO va ser el que va donar més a conèixer aquesta tecnologia, però també trobam altres exemples com l’Ikea Place, que utilitza la Realitat Augmentada per poder col·locar mobles virtuals a ca teva i veure com queden. Però els seus usos van molt més enllà: moda i comerç minorista, educació, industria, medicina…
Pel que fa als dispositius de Realitat Augmentada, observam que les grans marques també aposten pel seu desenvolupament: Google, després de les Google Glass sembla que està treballant en el projecte Iris per desenvolupar unes ulleres previstes pel 2024 que tendrien un aspecte similar al d’unes ulleres per esquiar i estaria equipat amb càmeres que gravarien imatges del món real que, mitjançant un processament computat, integrarien elements virtuals al camp visual de l’usuari. Mentre que Apple ha anunciat que al 2023 arribaran les seves ulleres de realitat augmentada, qualificades com “la propera revolució després de l’iPhone”. I Meta té previst llançar tres models d’ulleres de realitat augmentada independents el 2024, 2026 i 2028. A això cal sumar-hi les seves intencions de llançar un altre model anomenat Hypernova, que s’aparellarà amb el mòbil.
Ens pot explicar les diferències entre Realitat Virtual i Realitat Augmentada?
La Realitat Virtual és la creació d’un món virtual completament nou i immersiu amb el qual podem interactuar a través d’un casc o d’unes ulleres de Realitat Virtual. De fet, quan gaudim de la realitat virtual estem immersos en un món que res no té a veure amb l’entorn real.
D’altra banda, la Realitat Augmentada fa referència a la combinació del món real amb un altre virtual. És a dir, que és la tecnologia que ens permet observar a través d’un dispositiu tecnològic com un mòbil o una Tablet, el nostre entorn real, i alhora els elements virtuals que hem creat per a complementar l’experiència visual.
Quines aplicacions té o pot tenir la realitat Virtual?
Tant la Realitat Virtual com la Realitat Augmentada tenen múltiples aplicacions.
La Realitat Virtual s’ha fet popular per obrir una nova finestra a l’entreteniment però nosaltres, per exemple, som especialistes en el desenvolupament de cursos i activitats formatives a través de Realitat Virtual. En aquest àmbit la RV té múltiples avantatges, com el fet de poder practicar i aprendre de manera il·limitada, sense les barreres d’espai i temps de l’ensenyament tradicional, o el fet de poder eliminar els riscos que comporten determinades formacions relacionades amb seguretat i salut, prevenció de riscos, maneig de maquinària etc…
A més a més, la Realitat Virtual garanteix un aprenentatge més significatiu i àgil que les metodologies tradicionals, ja que l’usuari o alumne aprèn per si mateix mitjançant el procés assaig-error, i ho fa mitjançant una experiència immersiva que potencia la seva motivació.
I amb tot, les formacions en Realitat Virtual també redunden en un estalvi de costos i una reducció de les emissions de CO2 per a les empreses i entitats que l’apliquen, de manera que és una tecnologia adequada per avançar en el desenvolupament sostenible.
I la Realitat Augmentada?
La Realitat Augmentada també es va fer molt popular a través d’alguns jocs. No obstant això, avui en dia és una eina tecnològica que s’aplica amb freqüència en sectors com el màrqueting, la cultura o l’art perquè ha obert una nova forma de connexió amb el públic.
A l’àmbit del màrqueting, per exemple, la Realitat Augmentada ens permet obtenir informació visual complementària sobre l’objecte que desitgem comprar i per tant, agilitzar la decisió de compra.
D’altra banda, la Realitat Augmentada anima a les persones a gaudir i consumir cultura, i posa en valor el nostre patrimoni de diferents maneres. Per exemple, a REM Experience hem desenvolupat una app de RA que permet als visitants d’un jaciment arqueològic recórrer l’espai protegit i veure, a través del seu mòbil, com era exactament cada racó quan estava habitat, segles enrere.
Així mateix a REM Experience hem aplicat la Realitat Augmentada a diverses obres pictòriques de manera que el públic pot connectar amb elles d’una nova forma ja que, en enfocar-les amb el mòbil, observa una animació personalitzada que amplia la narrativa de l’obra.
Quin tipus d’equipament és necessari per gaudir de la RV?
Actualment, gaudir de la RV es molt accessible ja que només es necessita unes ulleres portàtil de RV. Molts models tenen un cost inferior als 500 euros.
La seva empresa és relativament recent, del 2019, com va sorgir la idea de negoci en aquest camp?
La idea de negoci de REM Experience va sorgir ara fa poc menys de 3 anys. Vaig conèixer en Rafael, l’altre fundador del projecte, que es dedicava a la creació de videojocs en Realitat Virtual. Després de veure allò que feia, vam estar parlant sobre el potencial d’aquesta tecnologia i la possibilitat de traslladar-la al camp cultural i educatiu.
Com a menorquí, sempre havia tingut la curiositat per saber com seria un poblat talaiòtic en vida i vam començar a explorar si seria possible la reconstrucció d’un poblat talaiòtic que permetés veure com vivien els habitants de l’època. Ens van acceptar tot d’una el projecte des del Consell Insular de Menorca, actualment es pot veure en el centre d’interpretació de la Torre d’en Galmés. A partir d’aquí, degut a l’interès i il·lusió que va generar el projecte, vam decidir seguir endavant amb REM Experience.
Quins són els principals serveis que donen, alguns exemples?
A REM Experience fem realitat qualsevol projecte relacionat amb la tecnologia RV i AR, els desenvolupaments 3D i els vídeos 360º.
En aquest àmbit, hem portat a terme projectes molt diversos fins ara. Per exemple, hem creat simuladors 3D per a formar alumnes o persones treballadores en un entorn immersiu al qual es pot accedir, bé a través del navegador (WebGL) o bé amb ulleres de Realitat Virtual.
En l’àmbit de l’educació també hem desenvolupat un laboratori virtual per a una de les editorials d’Antropologia més rellevants dels EUA. Una eina a través de la qual els alumnes poden explorar, mesurar i estudiar ossos de primats i homínids de manera minuciosa.
A més a més som creadors d’Archaeologist, el primer videojoc educatiu d’Arqueologia i Història per a joves a partir de 12 anys. Es tracta d’un videojoc que ens permet conèixer el treball dels arqueòlegs i la seva metodologia d’una forma divertida i interactiva, mentre coneixem dades molt interessants de diferents períodes històrics, des de la Prehistòria fins a l’Edat Moderna.
Actualment ja ho han implementat alguns centres docents i esperem que altres professors s’animin a introduir-ho en les seves classes per a potenciar la motivació dels alumnes en l’aprenentatge de les Ciències Socials.
La Covid-19 va suposar molts de canvis pel seu negoci?
Si, va suposar un canvi important, ja que alguns projectes que teníem es van cancel·lar, però també van sorgir noves oportunitats, sobretot en el món educatiu, degut al fet que no podien anar els alumnes a les aules va quedar patent la necessitat de disposar d’un material educatiu adequat als nous temps.
Què és el metavers?
El metavers és el món que ens espera a la cantonada. És un món en el qual combinarem el nostre entorn real amb el virtual per a gaudir més del que més ens agrada.
Quines diferències hi ha entre metavers i realitat virtual?
Quan parlem de Realitat Virtual parlem d’una mena de tecnologia. Quan parlem de metavers ens referim a un nou entorn social i de comunicació entre les persones. La Realitat Virtual és només una de les tecnologies que permetrà la construcció i desenvolupament del metavers.
Ha suposat la popularització del metavers una evolució de la realitat virtual?
El metavers ha servit per a conceptualitzar millor el resultat de l’aplicació de la Realitat Virtual, entre altres tecnologies. Així que sí, crec que usar tant aquest nou terme ha fet que les empreses les entitats i les persones pensem més en la Realitat Virtual, en les seves noves aplicacions i resultats…
Quines són les aplicacions de la RV a la Indústria 4.0?
En aquest àmbit també podem parlar de múltiples aplicacions de la Realitat Virtual. Actualment la indústria està utilitzant la Realitat Virtual per a formar i capacitar els seus treballadors, especialment en aquells sectors en els quals les pràctiques representen costos o riscos importants. A REM Experience, per exemple, hem desenvolupat un simulador 3D per a la formació dels inspectors de vehicles per a l’empresa Applus, i ara mateix és una formació homologada que permet a l’empresa formar els futurs inspectores en qualsevol moment i lloc, de manera immersiva, i sense posar límits a la pràctica.
Dins les múltiples possibilitats que la Realitat Virtual té per a la indústria, a REM Experience ens agrada destacar el fet que agilitza el camí cap al desenvolupament sostenible en diferents àmbits, com el desenvolupament de maquinària o la presentació i comercialització de producte.
Per exemple, quan els fabricants de maquinària desenvolupen un prototip mitjançant Realitat Virtual per tal que el client el vegi i provi abans de la seva sortida al mercat, això permet que puguin fer-se canvis a l’àrea tècnica abans de la seva fabricació, de manera que es redueix considerablement l’ús de materials innecessaris, les emissions de CO₂ i el producte en estoc.
Hem sentit a parlar dels “bessons digitals”, ens pot explicar què són i per a què serveixen? Vostès desenvolupen projectes d’aquest tipus?
Els bessons digitals representen un pas endavant dins la intel·ligència artificial. Un bessó digital, o digital twin, és una rèplica virtual realitzada a imatge i semblança d’un producte —la turbina d’un avió, les pales d’un aerogenerador, la façana d’un edifici, etc.— al qual se li incorporen dades en temps real que poden ser captats a través de sensors o de tecnologies relacionades amb el Big Data. Una vegada recol·lectada aquesta informació, aquesta és processada amb Intel·ligència Artificial, Cloud Computing i Machine Learning per a il·luminar una representació viva que sent, pensa i actua.
Fins al moment et puc dir que no hem desenvolupat cap projecte en aquest sentit, però segur que l’abordem aviat perquè en l’últim any hem treballat per abastar projectes en sectors i amb tecnologies molt diverses. De fet, a REM Experience iniciem la nostra activitat com a especialistes en Realitat Virtual i Augmentada i actualment també desenvolupem projectes relacionats amb els vídeos 360è, la fotogrametria, la tecnologia hologràfica i els espais immersius, entre altres.
Han fet un simulador nàutic pel centre de la mar, en què consisteix i per a què serveix?
Tots els simuladors 3D per a la formació que desenvolupem, tant per a WebGL (PC) com per a Realitat Virtual, busquen millorar la qualitat de la formació que reben els alumnes. En el cas del Centre de la Mar, recreem diferents pràctiques en entorns immersius perquè els alumnes rebin la informació de manera visual, atractiva i motivadora, i puguin aprendre mitjançant la seva pròpia experiència. Per exemple, els alumnes poden conèixer les diferents parts del motor d’una embarcació i treballar el seu muntatge, o de la vela d’un veler. Aquest sistema permet a més que els alumnes practiquin de manera il·limitada, reduint notablement els elevats costos i les limitacions d’espai i temps de les pràctiques reals.
En quins projectes estan treballant actualment?
Actualment, seguim treballant amb diferent projectes educatius i culturals, com gimcanes culturals per a diferents poblacions, simuladors 3D pel centre de la Mar o APPLUS o riscos laborals. Al mateix temps que seguim desenvolupant noves fases del videojoc educatiu Archaeologist, així com altres projectes propis.
És sociòleg de formació però treballa en el món STEM, què recomanaria per incentivar les vocacions per aquestes carreres, sobretot entre les nines?
Bé, els i les joves han de tenir present que les noves tecnologies poden aplicar-se de manera eficient en tots els sectors, incidint clarament en el benefici i progrés de la societat, i en el desenvolupament sostenible.
En aquest sentit, animem a les dones empresàries, emprenedores i treballadores a veure en les noves tecnologies una oportunitat de progrés a nivell personal, laboral i empresarial.
A REM Experience estem impulsant el nostre pla d’igualtat i promovem la incorporació de la dona al sector tecnològic. De fet nosaltres ja comptem actualment amb un equip humà en el qual les dones superen als homes i els resultats són molt gratificants, per això continuarem treballant en aquesta línia.
Creu que la implementació de més tecnologia de RV a l’àmbit educatiu com són les universitats tendria beneficis?
Els desenvolupaments 3D, la Realitat Virtual i la Realitat Augmentada estan cridats a transformar el sector educatiu en els pròxims anys. Com ja he esmentat abans, els avantatges d’aquestes tecnologies sobre l’educació són nombrosos. Si l’alumne aprèn en un entorn immersiu es motiva, vol aprendre i el fa de manera àgil. I a més, si pot experimentar i practicar per si mateix de manera il·limitada gràcies a aquestes tecnologies aconseguim un aprenentatge més significatiu. Així que sí. És una evidència que aquestes tecnologies ja estan modernitzant i optimitzant els sistemes d’ensenyament a tots els nivells.
A més a més, aquí entren en joc dos conceptes molt importants: La ludificació, ja que aquestes tecnologies permeten desenvolupar eines educatives que incorporin el joc per a fer-les més atractives -de fet l’ésser humà sempre ha après a través del joc; i l’e-Learning, ja que permeten desenvolupar tant l’aprenentatge presencial com en línia.
Ara mateix els laboratoris virtuals, els videojocs educatius per a potenciar les competències, les aplicacions ludificades per a l’ensenyament i les experiències educatives en Realitat Virtual són eines en auge que ja s’estan implementant en universitats, centres docents i centres de formació des de l’Educació Primària fins a la Formació Professional i la Universitat.
Quins estudis complementaris ha fet per desenvolupar la seva empresa de realitat virtual? Quin és el perfil professional dels seus socis?
A REM Experience comptem amb un equip humà multidisciplinari. Som un grup de persones amb formacions molt diverses i complementàries que gaudim aplicant les noves tecnologies a sectors molt diversos. sempre amb l’objectiu de treballar pel benestar de les persones i en pro del desenvolupament sostenible.
En aquest sentit, comptem amb professionals tecnològics especialitzats en Unity, 3D Artist, programadors i informàtics i també amb especialistes en cultura i patrimoni; en educació i pedagogia; en sociologia o en lletres i publicitat.
Per acabar, ens pot citar algun llibre i peli/sèrie que l’hagi inspirat en la seva feina?
El llibre Ready Player One.