La investigació duta a terme per la Fundació Bit i la UIB té com a objectiu divulgar la problemàtica de les notícies falses i com combatre-les
El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, juntament amb la directora general d’Innovació, Núria Riera, i la coordinadora de l’Àrea de Cibersocidad de la Fundació Bit, Bel Llodrà, han presentat avui la monografia Percepció de les «fake news» entre l’alumnat universitari de les Illes Balears, elaborada pel Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació (PAPE) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Bit.
El vicepresident i conseller Yllanes ha volgut destacar la importància d’aquesta publicació en el context actual en què «les notícies falses esdevenen actualitat i, segons els experts, posen en risc la democràcia». Yllanes també ha remarcat que, tot i que «sempre hi ha hagut notícies falses (fake news) i desinformació, ara, amb l’ús generalitzat d’Internet i de les xarxes socials, aquestes s’escampen de forma més ràpida», per la qual cosa és molt necessari entendre com funciona el fenomen per ser capaços d’identificar-lo i ser crítics amb la informació que rebem.
Aquesta monografia presentada és una aproximació teòrica al fenomen de les fake news i inclou també els resultats del treball de camp realitzat entre el 10 de febrer i el 13 de juny de 2020 a l’alumnat de la UIB. D’una banda, s’hi troben els resultats d’una enquesta realitzada a més de 800 alumnes; i, de l’altra, les conclusions extretes de dos focus grups realitzats a grups més reduïts i també formats per alumnat universitari de la UIB, i en els quals es va aprofundir en diferents temàtiques relacionades amb les fake news.
La directora general d’Innovació, Núria Riera, ha intervingut en la presentació per explicar els resultats obtinguts d’aquest estudi, en què s’exposen algunes conclusions com per exemple «que els mitjans que generen més confiança són els tradicionals enfront dels digitals».
Així mateix, Núria Riera també ha explicat que de l’estudi també se n’extreu que si bé «la televisió i les xarxes socials són les fonts més consultades per l’alumnat», aquestes darreres, juntament amb les aplicacions de missatgeria, són els canals en què es confia menys; i també que, en general, «les informacions falses són més fàcilment detectables que les que són reals».
Segons ha explicat també la coordinadora de l’àrea de cibersocietat de la Fundació Bit, Bel Llodrà, aquest treball de recerca s’ha realitzat a través de tres perspectives metodològiques que han permès una aproximació profunda a la temàtica de les fake news: «una perspectiva bibliogràfica, una perspectiva quantitativa i una perspectiva qualitativa, a través de les quals s’ha investigat com els alumnes consulten les fonts d’informació i quina confiança hi tenen, com perceben la seva capacitat d’identificar i difondre notícies falses, o la capacitat dels alumnes d’identificar aquestes fake news».
A través de l’extens marc teòric de la monografia es fa un repàs de la bibliografia existent en notícies falses i desinformació i s’analitzen conceptes associats a aquest fenomen, com per exemple la postveritat. Així mateix, s’exposen els diferents sistemes de verificació existents com els articles científics, o la verificació de fets (fact-checking); i s’exposen també quines accions duen a terme els governs per fer front a aquesta problemàtica, i els mecanismes legals existents per combatre les fake news.
Aquesta monografia, que és la número 17 publicada des de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), és fruit del conveni de col·laboració, signat l’abril de 2019, entre la Fundació Bit i la UIB, i ha comptat amb la participació d’Isabel Llodrà i Francina Mas, per part de la Fundació BIT, i dels doctors David Abril, Antoni Cerdà, Bartomeu Mut i Rubén Comas, per part de la UIB.
A més d’aquesta publicació, també s’han duit a terme altres activitats, com ara la xerrada per als alumnes de la UIB «Jo com a altaveu de (des)informació», organitzada per la Fundació Bit i el Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB, i el col·loqui al voltant del llibre Fake you, que va tenir lloc en el marc del projecte de divulgació LlibresTIC de la Fundació Bit.