484
Ayer el Tramuntana Tech Talks, enmarcado en los actos de celebración de los 15 años del ParcBIT, tuvo una ponente de lujo: Gemma Escribano, Chief Marketing Officer de Wallapop. Escribano compartió con el numeroso público algunos de los secretos de las claves del éxito del marketing móvil y digital de esta exitosa startup. He aquí algunos de sus consejos y reflexiones:
- Amb 4 anys Wallapop ha arribat quasi als 50 milions usuaris. Vam començar centrant-nos en fer una app, però bona, mentre que la web era només un mostrador, no era funcional: és el que s’anomena mobile first design. Com totes les startups, teníem pocs recursos i s’ha de triar, no es pot començar amb tot.
- A l’empresa som un equip jove i dinàmic, capaç d’adaptar-nos als canvis, no tenim una taula fixa, treballam per projectes i no per departaments.
- Quan ets un marketplace, com és el nostre cas, hi ha d’haver producte per vendre a través de l’e-commerce. Quan vam començar érem els propis treballadors de l’empresa els qui anàvem per comerços de Barcelona amb una llibreta per mostrar-los el nostre producte.
- Un consell a les startups: començau, llençau-vos, encara que no estigui tot preparat, mai no serà tot perfecte, ja anireu corregint les coses a millorar. A més, cal ser ràpid perquè cada dia surten noves idees i nous negocis.
- Sempre s’ha de mirar si les accions a prendre en màrketing es pot mesurar, si tenen impacte sobre les KPI (indicador clau de rendiment) de negoci, un retorn directe, invertir. Accions com esdeveniments, per exemple, és més difícil mesurar el retorn.
- Wallapop es centra sobretot amb Socialads (publicitat a xarxes socials), no tant display ads (anuncis a webs), search ads (als motors de cerca), ni trànsit incentivat ( vídeojocs ).
- Captar usuaris és fàcil, allò difícil és captar-ne de qualitat. Quasi tot a Wallapop ho fem «in house», subcontractar poc, només alguna campanya de televisió. És molt important el tracking per mesurar l’impacte de les accions.
- Les campanyes i accions amb Youtubers no han tengut massa repercusió, per això apostam per microinfluencers (de 1000 a 100.000 followers) , més barat i generen impacte. També es combinen accions amb influencers (tenen credibilitat sobre un tema i poden ser prescriptors) i microinfluencers, que han generat un gran impacte.
- Una altra estratègia és el media for equity: anuncis amb baix pressuposts que fan moltes startups a TV, ràdio, revistes, a canvi d’accions de l’startup…
- També llençam campanyes creatives i impactants amb «argot del carrer» i personalitat
- Sempre cal treballar les xarxes socials. Bidireccionalitat.
- El 90% de les descàrregues de Wallapop són de tràfic orgànic.
- Accions diferents i KPIs per segments d’usuaris per impactar en el moment adequat. Per exemple, demanam que valorin el nostre servei just quan han acabat de realitzar una venda.
- A Wallapop ens funciona millor un compartir a whatsapp per viralitzar, que cap altra xarxa social.
- Implicam als usuaris per viralitzar, per exemple, els hi facilitam que comparteixin els seus anuncis a través de les seves xarxes socials.
- Cal demanar la informació personal als usuaris per fases, no tota de cop. Sino s’espanten i marxen.
- Només treballam el contingut dins l’app. També fem appindexing de continguts (mostrar els continguts de les apps a les cerques dels usuaris).