La era de la Sociedad de la Información lleva más de 20 años acumulando datos e información y cada vez a una velocidad más vertiginosa con la digitalización de todos nuestros datos que crea unos volúmenes, variedades y detalles que ahora tenemos que saber explotar para ser más competitivos.
El auge del Big Data se materializó ayer en Mallorca captando la atención tanto del mundo empresarial, para convertir sus minas de datos en minas de oro, como del mundo universitario para ofrecer una formación educativa capaz de responder a las necesidades crecientes del mercado laboral.
La UIB està preparant per al proper curs acadèmic, un nou màster sobre Big Data destinat a alumnes de carreres com ADE, enginyeries informàtiques …. per respondre a la demanda del sector empresarial a experts en Big Data: es tracta de ser capaços d’anar més enllà del «Business Intelligence», que es dedica a analitzar les dades per explicar el que ha passat, cap al Business Analytics, que permetrà predir el Futur», segons paraules d’Alex Rayón Jerez, professor d’Economia Digital de la Universitat de Deusto (Bilbao ), i autor del blog sobre Big Data de la mateixa universitat.
Així que ahir va ser un dia marcat pel Big Data a Palma amb una presentació del propi Rayón, a les 13h a la UIB sobre «Aplicació del Big Data a la millora de la competitivitat de l’Empresa» i per la tarda el 1r fòrum de tendències empresarials organitzat pel Club Diario de Mallorca.
El repte és el mateix per a tots a dia d’avui, saber com utilitzar aquesta quantitat de dades que emmagatzemem en el Núvol de forma massiva per tres factors principals segons explica Rayón, «l’abaratiment de la computació, la digitalització i sensorització de tot, així com les xarxes socials, inesgotable font de comentaris, retuits, M’agrades, etc. » El primer pas i més important de tots seria tenir dades de qualitat i fer-se les preguntes adequades, així com lideratge, capacitació de les persones perquè les dades generin confiança «.
Així que si vostè és de les persones que es fa més preguntes que respostes, com un filòsof, sap programar algoritmes en R, Hadoop, Python per convertir dades primàries en patrons de consum i prescripcions per la creació de nous productes i campanyes de Màrqueting dissenyades per a cada nínxol de mercat, es podrà convertir en un alquimista 2.0.