728
El 3r Foro Business Diario de Mallorca tuvo como protagonista a Javier Gándara CEO de EasyJet, que compartió con nosotros las claves que han llevado a la compañía aérea a ser es una de las aerolíneas y compañías más rentables de Europa en este complicado sector. ¿Cómo? Llevan 20 años apostando por la innovación…
- La indústria de les aerolínies té una rendibilitat marginal i cíclica. Un dels grans problemes de la indústria aeronàutica precisament és que ha estat gestionada per enginyers cometent l’error de no centrar-se en els clients.
- Gran part de l’èxit d’EasyJet ha estat combinar preus baixos amb una bona atenció al client.
- Fa molt poc temps, el volar era un luxe a l’abast de no moltes persones mentre que avui en dia és assequible per a tothom, es pot volar de Sant Jaume a Madrid per menys del que et costa el taxi de l’aeroport.
- Etapes de l’aviació des del punt de vista dels clients: Dels primers pioners, als pirats que es jugaven la vida, als privilegiats.
- Al 1993 tot canvia i neix l’era del client, es va liberalitzar ell espai aeri europeu.
- El model de viatges Low Cost l’inventà Southwest Airlines a EEUU, els demés vam copiar.
- Així, la primera campanya d’EasyJet era trencadora: podies volar per menys del que costen uns texans, és a dir, oferir una cosa que tenia preus prohibitius per menys de 30 lliures.
- A Easyjet ens consideram una startup, (però una startup de 20 anys).
- Hi ha molts tipus d’innovació un d’ells és donar-li la volta al model de negoci o desviar-te per superar ara obstacles legales..hay de trencar regles.
- Al 2017 durem a Palma una base estacional amb 3 avions i 120 treballadors.
- Els quatre pilars del model lowcost són: alta utilització d’actius, alt factor d’ocupació, desagregació de serveis i venda directa. En Easyjet sobretot apostem per l’alta utilització actius (avions). Però no n’hi ha prou amb volar molt, també has de omplir els vols tot l’any mínim 90%.
- Innovació ha estat obrir nous canals de venda i arribar a altres segments com el de negoci.
- Hem deixat de fer algunes coses de lowcost pur: volar sol a aeroports principals, fer només venda directa, o no preassignar seients. Preasignando seients es guanya temps en l’embarcament i desembarcament.
- I no som els únics, aerolínies tradicionals estan emprenent canvis per poder reduir costos i millorar el servei.
- La innovació ha de tenir un sentit. En el nostre cas, és que el transport aeri sigui més fàcil. Per a això ja estem fent servir drones per a inspeccions d’avions, realitat virtual per incrementar la seguretat, apps i tot tipus de noves tecnologies al servei del client. De fet, la nostra app permet a través de @ flightradar24 fer un seguiment de l’avió que vas a agafar, per exemple.
- Per tot això, en Easyjet no ens veiem com una aerolínia, sinó com una ecommerce que fa volar avions i ven serveis, retailer que ven multicanal digital.
- Coneixent millor al client (bases dades), més investigació, ens permet millor atenció client i ser més valorats. Un client decideix volar amb nosaltres pel preu, i també la conveniència i comoditat. Som la 3a web aèria més buscada nivell mundial.
- Com som una e-commerce, el mòbil i l’app són fonamentals per a la venda.
- Portem temps utilitzant intel·ligència artificial substituint a la humana, aplicada a l’revenue management i per adaptar-se al 7/24 i poder gestionar el Big Data. També fem datascience predictiu.
- Allò que facis ha d’aportar valor a l’experiència del client. D’aquí el concepte «viatjar 3.0»: la funció d’Easyjet no acaba en arribar a la destinació, cal fer al viatger experiència viatjar més fàcil. Per exemple: The Barcelona Street Project: amb les les sneakairs, sabatilles connectades al teu smartphone i et porten a destí (wearables).
- En resum, la clau és trobar el model de negoci, i desenvolupar-lo amb èxit.