Continuamos una semana més en esta sección de entrevistas a nuestros colaboradores de la bolsa abierta de empresas docentes . Hoy es el turno de la empresa IBsis Telemàtica, empresa de pàginas web, desarrollo a medida y e-commerce.
1. Des de quan col·labores amb Dr. TIC i com vas conèixer el projecte?
La col·laboració ha començat enguany i segur que continuarà. Sempre hem seguit de prop el treball de la Fundació Bit, assistència a jornades i cursos, etc. I entre molts dels serveis interessants d’aquesta Fundació aquesta Dr. Tic. Tot va començar amb una xerrada amb els seus tècnics per iniciar un projecte de modernització d’una associació de mares i pares, on va quedar clara les intencions de col·laborar i ajudar de Dr Tic, sempre tenint en compte les limitacions de recursos, sobretot econòmics, de què disposa tot el món en general.
2. Quins serveis ofereix la teva empresa?
A la nostra àrea telemàtica oferim la creació de pàgines web (principalment amb Wordpress) i botigues en línia (Prestashop), a més de desenvolupament a mitja, però sempre orientat a la Web. També utilitzem la nostra experiència per tocar en primera persona el comerç menor en línia amb les nostres botigues de nàutica, coneixements que apliquem de nou als nostres clients (passarel·les de pagament, logística, estructuració de continguts …). Cal experimentar amb un mateix per oferir el millor servei als altres, menys teoria i més pràctica.
3. Com vas començar el teu negoci?
Al principi no hi havia res, després una idea, un autònom i finalment un SL Anem a poc a poc i abastem només el podem donar resposta. Confiem a curt termini començar a ser un col·laborador més per a molts autònoms i pimes, però sempre de tu a tu.
4. Creus que les PIMEs necessiten més formació TIC?
Si i no. La formació sempre és necessària però el dia a dia d’una pime o autònom no dóna molt temps a dedicar-se a altres coses que no sigui la teva pròpia activitat. Crec que necessiten empreses tecnològiques que els ajudin de veritat, parlin sense tecnicismes, entenguin els seus problemes i els donin solucions realistes i en tot el possible senzilles i econòmiques. I amb la formació que puguin tenir, perdre la por a les TIC i veure-les com una cosa indispensable i productiu.
5. Quins aspectes haurien d’aprofitar i millorar més?
Donar informació fiable i ràpida, que no vol dir molta quantitat. Oferir canals de venda alternatius al de sempre, encara que al final el lliurament de la compra sigui en el propi local.
Un aspecte molt important de les TIC és que si les utilitzes has de ser responsable. Si poseu un mail de contacte i un potencial client us demana informació … contesteu! I el més aviat possible, un mail triga mil·lisegons en rebre i no es pot esperar dies a contestar. Amb això n’hi ha prou inicialment, li indiqueu a la gent que esteu aquí, que voleu ajudar i resoldre els seus dubtes.
Quantes vegades heu enviat un mail a una empresa i no heu rebut resposta? Nosaltres moltes, i sincerament les passem a la cua de possibles llocs de compra o directament les descartem.
6. L’excusa sempre és no tenir temps o necessit, què els diries?
Simplement que no hi ha mes remei, gairebé és equiparable al pagament d’impostos, o els pagues o tanques el negoci. Però s’ha de començar amb projectes realistes, ajustats al temps de què es disposi. Començar per un web on dius qui ets, que fas i un contacte … estèticament neta, simple, sense adorns … i després ja es veurà, newsletter, botiga online, aplicació mòbil … o el que surti com a novetat matí.
7. Quins aspectes has millorat recentment a la teva formació TIC?
Per desgràcia en el nostre sector cal millorar dia a dia, i la millor formació és la informació de les tendències, novetats, estadístiques, etc. És molt difícil i esgotador però forma part del nostre negoci.
8. Creus que les empreses de les Balears haurien d’apostar per l’e-commerce i l’open-source?
Open-source? Si rotund sempre que realment et resolgui el problema. No sempre trobes una solució open-source als teus problemes o has de adaptar massa als teus caracterísitcas de treball. Però és un punt d’inici essencial, sempre tindràs l’opció d’aplicacions comercials oa mida.
¿E-Commerce? No hi ha més remei, encara que sigui com a catàleg. La gent vol veure i saber si un comerç té el que busca, no vol perdre el temps, vol anar a tir segur, després no tindrà problema a anar al comerç i comprar el que buscava.
E-Commerce per vendre, doncs també, però aquí entren molts altres factors que de vegades fan poc productiu aquest tipus de venda inicialment. Vivim en unes illes on pagues ports per rebre la mercaderia del teu proveïdor i el fet insular fa que els ports que ha de pagar el client per rebre siguin poc competitius, afegeix els temps de lliurament, etc. Només pots competir ajustant preus al màxim, i lògicament vendre molt més per compensar. Però cada cas és un món, i com he dit abans, no hi ha més remei i no n’hi ha prou amb mirar, cal estar-hi.
9. Què els diries als emprenedors que s’inicien perquè vegin les TIC com a aliades?
Simplement que ho són. No hi ha dubte, la gent pot viure sense mòbil ?, sense internet ?, sense WhatsApp ?, sense facebook? … Alguns diran que si; però el 99,99% dirà clarament que no, que ja forma part de la seva vida (nosaltres els primers). Llavors el canal de comunicació està i s’utilitza. Doncs cal cridar fort en aquests canals perquè et sentin amb un web, una pàgina de Facebook, botiga online … Són aliades, o millor dit l’únic que et pot salvar d’avui endavant.
No s’ha de tenir por a les TIC, el que passa és que als del gremi els agrada utilitzar tecnicismes, palabros que de vegades no entenen ni ells mateixos ni nosaltres, grans projectes, grans pressupostos, i sobretot que vosaltres us adapteu a les TIC i no al revés. Crec que això frena molta gent i veu amb por tot el que envolta les TIC. Hi ha una altra manera de fer les coses, us ho asseguro.
10. Ens pots explicar algun cas d’èxit en la implantació de les TIC en el qual hagis participat?
Doncs amb el que vaig demanar cita a Dr. Tic. Aplicar les TIC a una associació de mares i pares d’alumnes. Crec que la gent no és conscient del feinada que porta, de forma desinteressada, la gestió i comunicació d’una AMPA. Nosaltres ho hem pogut comprovar i és equiparable a qualsevol pime.
Hem començat per la comunicació amb els socis i famílies per intentar arribar al major nombre de persones i proporcionar la màxima informació possible. I sense morir en l’intent, intentat reduir el temps de dedicació de la gent, connectant en tot el possible els canals de comunicació per no duplicar el treball, eliminar paper, etc.
Està funcionant, i molt bé, amb poc esforç es publiquen les notícies a la web, es comparteixen amb facebook i s’envia a la gent que es subscrigui una newsletter cada dilluns i dijous amb totes les novetats. De mitjana hi ha 40 vistants diaris i en rebre la newsletter es passa a 130 … no està gens malament! I tot amb open-source o comptes gratuïts de servicio.Las TIC serveixen, són aliades i indispensables.