El pasado 14 de mayo la FUEIB organizo un evento con la participación de Néstor Guerra, consultor en modelos de negocio. Fue una charla muy interesante, en el sentido de que mostró el panorama global de patrones de modelos de negocio disruptivos relacionando Canvas con tipos de tecnologías. Aquí desde nuestro blog de divulgación de tendencias tecnológicas Dr. TIC, nos hemos propuesto de compartir la presentación de Néstor Guerra, añadiendo ejemplos de empresas de Baleares que han apostado por estos modelos.
No estamos hablando de futuro, no estamos hablando de Silicon Valley sino de aquí, ahora, y eso es lo que más nos gusta de este blog, mostraros los grandes retos que están afrontando nuestras empresas locales!
Si por casualidad aun no conocéis a Néstor Guerra, aquí hemos escogido uno de sus numerosos vídeos disponibles en YouTube.
Guerra empezó afirmando que «La innovación siempre ha cambiado el estatus-quo de las cosas a lo largo de nuestra historia» , y como» seres humano nos cuesta asimilar el cambio de forma exponencial, nuestra mente está preparada para el crecimiento de forma lineal».
Si antes «el conocimiento se creaba tardando siglos y estaba reservado a una élite, ahora es gratuito, instantáneo, de libre acceso» por todo el mundo sin importar el origen socio-económico de la persona.
Si antes la vida de una empresa era superior a los 50 años en la década de los 60, ahora es cada vez mas corta( inferior a 10 años), además los modelos de negocio caducan rápidamente y paradójicamente los negocios nuevos crecen de forma más rápida, según nos explico Guerra con gráficas y cifras.
A continuación, el ponente nos expuso la diferencia entre el riesgo el cual es medible, y la incertidumbre, no saber qué va a pasar. Es difícil gestionar lo que no se conoce y es por eso que grandes empresas como Nokia, Blockbuster, Kodak, EMI no han sabido reposicionarse. Si queremos indagar más en el tema de como las nuevas tecnologías pueden tumbar a los más grandes, Néstor nos recomienda la lectura de The Innovator´s Dilemna.
Quién hubiera imaginado en tan poco tiempo el liderazgo alcanzado por parte de Netflix, Spotify, Wikipedia, Zipcar, Airbnb, Uber, Whastapp, Facebook. Si haces click en la imagen de abajo, verás en en tiempo real, cuantos $ estos gigantes de Internet están obteniendo de beneficios y que más del 50% de eso va a Apple.
Click above to view the interactive version on PortasGroup.
Lo que es interesante es que la charla de Néstor Guerra era ideal para ilustrar un ejercio que hizo Eric Stromberg, ex-jefe de Google en Nueva York (y, él mismo, un emprendedor web) que os explicamos a continuación.
Stromberg ha creado una matriz que nos permitirá encontrar el próximo unicornio. En el eje horizontal: un sector de actividad, un objetivo o un tema (compras, juegos, turismo, deporte …); En vertical: un problema para resolver («transformar un proceso fuera de línea en procesos en línea», «crear un modelo de suscripción», …). Para cada cuadro, Stromberg identificó una casilla que ocupa un nicho … cuando existe. Hay 31 columnas y 40 líneas. 1.240 posibilidades. Se identifican 115 cajas. Entonces nos quedan 1,125 modelos de negocios para estudiar.
Néstor Guerra pone en relación ideas, innovación tecnológica y modelos de negocio que siguen unos patrones, una lógica adaptada a distintos sectores, y muestran una transformación a través de su valor diferencial sea digital o no! La lista no es exhaustiva.
Iot (Internet de las cosas) Philips HUE vende luz por m2, con esto no hará falta cambiar de bombilla ya que el modelo de negocio del fabricante pasa de venderlas, a cobrar por usarlas.
Y a nivel de sensorización el Parc Bit esta en proceso de instalación de un parking inteligente con la empresa IOT Labs.
En Seattle está abierta la primera tienda de Amazon Go sin tener que pasar por caja, pero realmente Amazon tiene más un negocio off-line: el retail, que online: el interfaz, detrás de cada envío hay una cadena de personas.
Aquí en Palma, en el Mercado de Pere Garau, justamente tenemos una iniciativa que le quiere plantar cara a Amazon Fresh que es 2GN. Se trata de una empresa de carácter social que participó en nuestro programa Emprenbit y sigue el modelo de social lean canva , una adaptación del muy conocido Lean Canva. Néstor destacó que cada vez hay más emprendedores sociales enfocados a la sostenibildad y que aunque no estén enfocados a la rentabilidad los empleados pueden tener sueldos gratificantes. Una cosa no quita la otra.
La impresión 3D permite imprimir cosas personalizadas y va a cambiar el modelo de negocio de la venta de piezas de recambio. Siemens se esta preparando para ello con Shapeways. Pero también cabe destacar empresas como Cut&Go en Palma que permite diseñar muebles o imprimir cualquier pieza para reparaciones en casa. La empresa tiene una maquinaria de vanguardia que utiliza tanto la impresión 3D como la robótica. Sin olvidarnos de la empresa Somnis en el Centre Bit Menorca que entre muchas cosas más imprime trampas biodegradables para cualquier tipo de insectos.
La tecnología Blockchain permite certificar información de forma automatizada sin tener que pasar por autoridades oficiales como un notario, un banco central, como por ejemplo el Menorca Coin que apuesta por la economía local o FIZZY el nuevo seguro de vuelo de Axa, que reintegra directamente la compensación por retraso de vuelos sin necesidad de realizar ningua reclamación.
Inteligencia artificial , Néstor puso el ejemplo de Google Duplex. Aquí en el Parc Bit, tenemos la empresa Roomdi que ha desarrollado con algoritmos de IA tarifas de hoteles y también se esta desarrollando un Chatbot para atención a los clientes de Logitravel.
SAAS (Software as a Service) o el modelo de pago por uso.
Con este tipo de tecnología se paga por una suscripción y pagas por lo que usas como es el caso de la empresa Bluekiri ubicada en el Parc Bit pero con su centro de datos (la nube) en Madrid. Además se puede replicar a muchos sectores, como por ejemplo cuchillas de afeitar con Dólar shave club , para un curso con Tutelus o Treehouse y paga por km como Car2Go.
Circular Business Model, donde se pretende reaprovechar todos los segmentos de la cadena de producción como es el caso de la empresa de gestion de residuos TIRME en Mallorca, que ofrece material férrico/no férrico recuperado de la planta de tratamiento de escorias de incineración, así como compost.
Néstor mencionó también el triple balance, que incluye los componentes económicos, sociales y medioambientales. Es cierto que las generaciones más jovenes dan muchas importancia a los aspectos éticos, comercio local, empresas inclusivas, medioambientales. Si el consultor mencionó a la alemana Mud Jeans que recicla vaqueros, aquí a nivel local podemos añadir la manacorina Es Calaix que trabaja con el mismo objetivo.
Gamificacion business model, es otra tendencia a tener en cuenta. El juego puede ser una oportunidad de negocio, es el caso de Volkswagen con su projecto Fun Theory y la verdad es que es interesante ver como el juego saca el niño que llevamos todos dentro.
Del mismo modo, Néstor abordó aspectos más negativos de estos nuevos modelos de negocio como la ‘gig economy‘ que define esa situación laboral en la que personas son contratadas puntualmente para trabajos esporádicos en los que deben aportar todo lo necesario para la actividad, como es el caso de los conductores de UBER o AirBNB Experiences, que todavía no están operativos aquí en Baleares.
Para seguir profundizando este tema Néstor Guerra nos recomienda un par de lecturas interesantes:
Business model gallery 100 modelos de negocios actualizados y documentados de forma rigurosa.
Modelos de negocio disruptivos de la Fundacion Innovación Bankinter, su anexo es particularmente interesante porque plantea un calendario de previsiones hasta el 2029 .
Y para terminar su presentación el consultor aporto una reflexión o, como dicen los anglosajones, «Food for Thought», recordándonos que «el 97% de los científicos e investigadores están aún vivos. La tecnología puede cambiar el mundo pero debe aportar valores, y esto depende del ser humano y del uso que le daremos».
Esta consideración tiene mucho que ver con lo que decía el científico Gus Speth.
El passat 14 de maig la FUEIB organitzà un esdeveniment amb la participació de Néstor Guerra, consultor en models de negoci. Va ser una xerrada molt interessant, en el sentit que va mostrar el panorama global de patrons de models de negoci disruptius relacionant Canvas amb tipus de tecnologies. Aquí des del nostre blog de divulgació de tendències tecnològiques Dr. TIC, ens hem proposat compartir la presentació de Néstor Guerra, afegint exemples d’empreses de Balears que han apostat per aquests models.
No estem parlant de futur, no estem parlant de Silicon Valley sinó d’aquí, ara, i això és el que més ens agrada d’aquest blog, mostrar-vos els grans reptes que estan afrontant les nostres empreses locals!
Si per casualitat encara no coneixeu en Néstor Guerra, aquí hem escollit un dels seus nombrosos vídeos disponibles a YouTube.
Guerra va començar afirmant que «La innovació sempre ha canviat l’statu-quo de les coses al llarg de la nostra història», i com a «éssers humà ens costa assimilar el canvi de forma exponencial, la nostra ment està preparada per al creixement de forma lineal» .
Si abans el coneixement es creava trigant segles i era reservat a una elit, ara és gratuït, instantani, de lliure accés per tothom, sense importar l’origen socioeconòmic de la persona.
Si abans la vida d’una empresa era superior als 50 anys en la dècada dels 60, ara és cada vegada més curta (inferior a 10 anys), a més els models de negoci caduquen ràpidament i paradoxalment els negocis nous creixen de forma més ràpida, segons ens va explicar Guerra amb gràfiques i xifres.
A continuació, el ponent ens va exposar la diferència entre el risc, el qual és mesurable, i la incertesa, no saber què passarà. És difícil gestionar el que no es coneix i és per això que grans empreses com Nokia, Blockbuster, Kodak, EMI no han sabut reposicionar-se. I si volem indagar més en el tema de com les noves tecnologies poden tombar els més grans, Néstor ens recomana la lectura de The Innovator´s Dilemna.
Qui hagués imaginat en tan poc temps el lideratge assolit per part de Netflix, Spotify, Wikipedia, Zipcar, Airbnb, Uber, Whatsapp, Facebook. Si fas clic a la imatge de baix, veuràs en en temps real, quants $ aquests gegants d’Internet estan obtenint de beneficis i més del 50% d’això va a Apple.
El que és interessant és que la xerrada de Néstor Guerra era ideal per il·lustar un exercici que que va fer Eric Stromberg, ex- cap de Google a Nova York (i, ell mateix, un emprenedor web), que us explicam a continuació.
Stromberg ha creat una matriu que li permetrà trobar el proper unicorn. A l’eix horitzontal: un sector d’activitat, un objectiu o un tema (compres, jocs, turisme, esport …); En vertical: un problema per resoldre ( «transformar un procés fora de línia en processos en línia», «crear un model de subscripció», …). Per a cada quadre, Stromberg va identificar la casella que ocupa el nínxol … quan existeix. Hi ha 31 columnes i 40 línies. 1.240 possibilitats. S’identifiquen 115 caixes. Llavors hi ha 1,125 models de negocis potencials….
Néstor Guerra posa en relació idees, innovació tecnològica i models de negoci que segueixen uns patrons, una lògica adaptada a diferents sectors, i mostren una transformació a través del seu valor diferencial sigui digital o no!
Iot (Internet de les coses) Philips HUE ofereix llum per m2, amb això no farà falten canviar de bombeta ja que el model de negoci del fabricant passa de vendre-les, a cobrar per usar-les.
I a nivell de sensorització al Parc Bit està en procés d’instal·lació un pàrquing intel·ligent amb l’empresa IOT Labs.
A Seattle està oberta la primera botiga d’Amazon Go sense haver de passar per caixa, però realment Amazon té més un negoci off-line: el retail, que en línia: la interfície, darrere de cada enviament hi ha una cadena de persones.
Aquí a Palma, al Mercat de Pere Garau, justament tenim una iniciativa que li vol plantar cara a Amazon Fresh que és 2GN. Es tracta d’una empresa de caràcter social que va participar en el nostre programa Emprenbit i segueix el model de social lean canva, una adaptació del molt conegut Lean Canva. Néstor va destacar que cada vegada hi ha més emprenedors socials enfocats a la sostenibilitat i que malgrat no estiguin enfocats a la rendibilitat dels empleats poden tenir sous gratificants. Una cosa no treu l’altra.
La impressió 3D permet imprimir coses personalitzades i canviarà el model de negoci de la venda de peces de recanvi. Siemens s’està preparant per a això amb Shapeways. Però també cal destacar empreses com Cut&Go a Palma que permet dissenyar mobles o imprimir qualsevol peça per a reparacions a casa. L’empresa té una maquinària d’avantguarda que utilitza tant la impressió 3D com la robòtica. Sense oblidar-nos de l’empresa Somnis al Centre Bit Menorca que entre moltes coses més imprimeix trampes biodegradables per a qualsevol tipus d’insectes.
La tecnologia Blockchain permet certificar informació de forma automatitzada sense haver de passar per autoritats oficials com un notari, un banc central, com ara el Menorca Coin que aposta per l’economia local o FIZZY la nova assegurança de vol d’Axa Inssurance, que reintegra directament la compensació per retard de vols sense necessitat de realitzar cap reclamació.
Inteligencia artificial, Néstor va posar l’exemple de Google Duplex. Aquí al Parc Bit, tenim l’empresa Roomdi que ha desenvolupat amb algoritmes d’IA tarifes de hoteles i també està desenvolupant un chatbot per atenció als clients de Logitravel.
SAAS (Software as a Service) o el model del pagament per ús.
Amb aquest tipus de tecnologia es paga per una subscripció i pagues pel que fas servir com és el cas de l’empresa Bluekiri ubicada al Parc Bit però amb el seu centre de dades (el núvol) a Madrid.
A més a més es pot replicar a molts sectors, com ara fulletes d’afaitar amb Dólar shave club, per a un curs amb Tutelus o Treehouse i pagar per km com Car2Go.
Circular Business Model, on es pretén reaprofitar tots els segments de la cadena de producció com és el cas de l’empresa de gestió de residus TIRME a Mallorca, que ofereix material fèrric/no fèrric recuperat de la planta de tractament d’escòries d’incineració, així com compost.
Néstor esmentà també el triple balanç, que inclou els components econòmics, socials i mediambientals. És cert que les generacions més joves donen molta importància als aspectes ètics, comerç local, empreses inclusives, mediambientals. Si el consultor va esmentar a l’alemanya Mud Jeans que recicla texans, aquí a nivell local podem afegir la manacorina Es Calaix que treballa amb el mateix objetiu.
Gamificacion business model, és una altra tendència a tenir en compte. El joc pot ser una oportunitat de negoci, és el cas de Volkswagen amb el seu projecte Fun Theory i la veritat és que és interessant veure com el joc treu el nen que portem tots de dins.
Del la mateixa manera, Nestor abordà aspectes més negatius d’aquests nous models de negoci com la ‘gig economy‘ que defineix aquesta situació laboral en què persones són contractades puntualment per a treballs esporàdics en els quals ells han d’aportar tot el necessari per a l’activitat com és el cas dels conductors d’ Uber o Airbnb Experiences, que encara no estan operatius aquí a Balears.
Para seguir aprofundint aquest tema Néstor Guerra ens recomana un parell de lectures interessants:
Business model gallery 100 models de negocis actualitzats i documentats de forma rigurosa.
Modelos de negocio disruptivos de la Fundació Innovació Bankinter, el seu annex és particularment interessant perquè planteja un calendari de previsions fins al 2029.
I per acabar la seva presentació el consultor ens va aportar una reflexió, o com diuen els anglosaxons, «Food for thought», recordant-nos que «el 97% dels científics i investigadors estan encara vius. La tecnologia pot canviar el món però ha d’aportar valors, i això depèn de l’ésser humà i de l’ús que li donem.»
Aquesta consideració té molt a veure amb el que deia el científic Gus Speth.