El pasado viernes 22 de julio tuvo lugar, en el complejo Ocimax, la Jornada Conectados en 360º organizada por Sozialmas, un evento sobre realidad virtual y vídeos 360 con ponentes de ámbito internacional.
La 1a ponència va ser la d’Elena González, Realitat Virtual (Virtual Reality VR) per a tots a Fundación Telefónica. Elena és Gestora cultural 2.0 a Fundación Telefónica i la seva exposició es va basar sobretot en explicar la feina que realitzen a l’Espai de Realitat Virtual, ubicat a la Gran Via de Madrid. González va fer un repàs de la història de la VR, des de l’Expo de Sevilla del 1992 fins al que anomenà el gran canvi, amb l’aparició de les Oculus, amb el seu creador Palmer Luckey, que va aconseguir una inversió de 2,5M US$ quan només demanava 125.000US$.
González va comparar la VR amb 2 súperpoders, el de l’empatia, com sentir-se assetjat enmig d’una aula, i el de la teletransportació en temps i espai, posant l’exemple de trobar-se de cop enmig d’un camp de refugiats i veure d’aprop la realitat que els envolta.
La VR obre un nou món de possibilitats encara per explorar, «estem en el punt d’inici» va sentenciar González, que va explicar com un pacient ha aconseguit moure les cames amb l’ajuda de la realitat virtual.
A continuació, Simón Garcés, co-fundador de Inisle Interactive Technologies (Spin-off de la UIB) i CEO de Kaboore, va començar fent un repàs de l’evolució dels dispositius de VR, passant de les Google Cardboard fins les LG 360 VR, i també dels avenços en interacció. Al diari Ara Balears li fan una entrevista on explica l’evolució de l’empresa Kaboore.
A la presentació, Tecnologia per a la Gestió de Virtual Advertising en Vídeo360, Garcés va parlar de que molts actors importants estan apostant per la VR i el vídeo 360, com són Google, Facebook, Samsung, Nokia, Sony, entre d’altres. El CEO de Kaboore, empresa situada al Parc Bit, va afirmar també que tant el nombre d’usuaris (38,9M el 2015) com la inversió en VR, que s’espera que en 3 anys augmenti 4.000M $, estan creixent de manera molt important. El màrqueting, el món de la immobiliària, el turisme, la salut i l’educació són només alguns dels sectors on el vídeo 360 pot resultar molt útil i interessant, explica Garcés.
Després va venir l’entrevista retransmesa des de Silicon Valley, Tendències i usos de la Realitat Virtual, amb Claudia Cruz, reportera del canal CNET i Juan Garzón, editor de Secció i Anàlisis a CNET, parlant de les diferències entre la VR i la realitat augmentada i de la situació actual d’ambdues tecnologies, que compten amb un llarg camí per recórrer.
Una de les presentacions més esperades era la d’Asier Arranz, Hololens, Pokemon Go i 360: L’auge de la Realitat Virtual i Augmentada. Despres d´explicar-nos la seva trajectoria profesional, ens va a mostrar un panorama actual de l´evolució de les tecnologies a partir de la Curva de Hype (imatge abaix) realitzada cada any per la consultora Gardner. Arranz, que dirigeix el laboratori de tecnologia de l’IE Business School i és també fundador d’Onirux, va explicar com es va rodar un vídeo 360 en un F-18 de l’Exèrcit de l’Aire. I ens va recordar que «els avanços tecnologics sempre s´han fet gracies als militars o als gamers».
Però la part que va generar més interès fou quan va parlar de PokemonGo, fenomen que ha aconseguit que tot el món parli de la realitat augmentada. Arranz, però, va deixar caure que tot i que PokemonGo augmenta les expectatives de la realitat augmentada, la tecnologia no és suficientment madura. En un moment de la presentació, Arranz va aconseguir que la presentació li telefonàs via Skype a través de les ulleres i poder interactuar amb ella. Durant el torn de preguntes, una de les assistents li va demanar si creia que els vídeos 360 tendrien recorregut, Arranz va contestar que les persones consumidores d’Internet i de vídeos som majoritàriament passives i que el vídeo 360 implica l’acció de qui l’està mirant, així que ell creia que fins que el consum d’aquest tipus de vídeo no fos més senzill, no tendria més èxit que el vídeo tradicional.
En acabar les presentacions, els assistents vam poder provar les Hololens de Microsoft de realitat augmentada, les càmeres 360 ( en concret la Gear 360 de Samsung y la Kodak Pixpor4K) amb la colaboració del Youtuber Viajando con Diego, el video mapping amb una instalació de Artik Center i les ulleres de realitat virtual per veure la ciutat de Palma, de la mà de Kaboore en un espai habilitat per a l’experimentació de les diferents tecnologies.
Ara que hem pogut provar tota la tecnologia desenvolupada i disponible en el mercat, només falta que les empreses apostin per crear continguts que millorin els seus serveis i ofereixen noves experiències virtuals o de realitat augmentada per tots.
Anem de camí cap a una nova Societat de l’Experiència?