El pasado viernes 10 de mayo tuvo lugar la 3ª edición de KikiriTIC! en la que os contamos algunos datos a nivel nacional e internacional de los usos de los dispositivos móviles y de la penetración en la sociedad del márketing móvil, así como algunos casos de éxito de empresas de aquí que ya lo han puesto en marcha.
Per aquells que encara no ho coneixeu, és un programa de xerrades tecnològiques mensuals que venim organitzant des de març conjuntament amb la Cambra de Comercio de Mallorca y la Fundació Bit a través del projecte Dr.TIC.
En primer lloc, Francina Mas, responsable de l‘Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit, presentà algunes dades significatives a tenir en compte, com el fet que Espanya sigui el líder de la UE en l’ús de smartphones, o que un 10% dels usuaris de smartphone comprar productes o serveis a través d’aquest dispositiu. Pel que fa als usuaris que fan més ús de la publicitat via mòbil se situen en la franja d’entre 18-24 anys: de fet, 2 de cada 3 usuaris de smartphones tenen menys de 45 anys. L’ús de les xarxes socials (sobretot al Facebook) des del mòbil augmenta de manera significativa, igual que el vídeo des dels dispositius mòbils, arribant ja als 9,3 milions d’usuaris. No cal oblidar que l’exposició a anuncis offline porta a la recerca a través del mòbil: un 68% ha fet una recerca a través del telèfon intel · ligent després de veure un anunci, mentre que el 59% utilitzen Internet en els seus telèfons mentre esperen. De fet el 2013 el nombre de visites a webs a través de smartphones superarà les visites a través de l’ordinador. I és que gran part de l’èxit de l’e-commerce és degut a les apps desenvolupades expressament per smartphones, porque estos dispositivos nos permiten llegar a un mercado global poniendolo al alcance de la mano. Un último dato: en España más de 14 millones de personas compraron desde un dispositivo móvil en 2012, experimentando un crecimiento del 152% la facturación mobile commerce.
A continuació, Ignacio Millet, emprenedor de Sa Formatgeria, una empresa tradicional de venda de formatges i productes balear ens va explicar la seva experiència de com entrar en el món 2.0 ha transformat en l’últim any el seu model de negoci. De no tenir ni tan sols pàgina web han passat a tenir un bloc actualitzat en espanyol i anglès, optimitzat per a dispositius mòbils, a més de vendre els seus productes per internet a península i Balears, estar presents a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Forsquare) , a més de l’ús de codi QR. Tot això fa possible arribar a més clients, turistes, etc … amb un servei d’aprovisionament de formatges per a iots les 24 hores, per exemple. Perquè al cap ia la fi es tracta d’apropar més els productes als consumidors, i què millor que a través dels smartphones, a l’abast de la mà de tots. Per a això és fonamental tenir la web optimitzada parell poder ser consultada pel mòbil.
Patricia Bárcena, experta en Màrqueting Online, ens parlà de la seva experiència coordinant events 2.0, entre altres # palco20 amb l ‘Auditòrium de Palma. Bárcena va explicar la importància de les TIC a l’hora de preparar un esdeveniment, a més de per al seu seguiment i difusió: comptar amb wi-fi perquè els assistents puguin tuitejar, crear un bloc per a l’esdeveniment, gestionar les inscripcions a través de plataformes com Amiando, etc … El paper de les xarxes socials és fonamental, i ens va explicar alguns trucs per al twitter. El cas de # palco20 constitueix un clar exemple d’aprofitar el poder de difusió dels espectadors més actius a les xarxes socials a través dels seus smartphones, als quals se’ls permet transmetre les seves impressions sobre l’espectacle al qual assisteixen i interactuar amb la resta d’usuaris.
A aquells usuaris més participatius durant l’espectacle se’ls premia permetent assistir a nous espectacles, aprofitar-se de noves promocions i conèixer en persona als seus artistes favorits.
Alfonso Villar, CEO de Playspace, una startup que ha llançat al mercat apps dels seus jocs socials multijugador per als usuaris que tenen a Espanya i Llatinoamèrica. Ens va explicar com han aconseguit arribar al Top 10 d’aplicacions gratuïtes en l’App Store a través de les campanyes de mobile advertising que van realitzar, observant els criteris de posicionament d’App Store (descàrregues per dia, descàrregues d’altres aplicacions…), aprofitant per exemple les dates de Nadal en que els seus competidors no oferien aquests jocs en línia. També va proporcionar xifres sobre les preferències dels consumidors de jocs en línia, que juguen més a través dels smartphones que amb els PCs Per això van apostar per treure la versió per tablets i smartphones dels seus jocs en línia. Villar va parlar dels formats i mètriques de publicitat en móbils i va exposar les seves estratègies de màrqueting (combinant la presència a xarxes socials, blogs, notes de premsa, anuncis, promocions creuades..) així com el pla de medis online de Playspace.