Hoy #enlaconsultadelDrTIC os explicamos 5 aspectos a tener en consideración a la hora de crear un boletín por email, independientemente de la herramienta usada (Mail Chimp,…):
1.- Aconseguir una base de dades legal i segmentada. Els correus electrònics als quals s’hagi d’enviar el butlletí s’han d’haver aconseguit legalment. És a dir, res de recopilar qualsevol correu electrònic que es trobi per Internet o comprar sense miraments bases de dades immenses. És qüestió d’anar-los obtenint a poc a poc i legalment a través de, per exemple la nostra pàgina web, els correus electrònics als quals volem arribar. També es pot acudir a una agència especialitzada que per ex. legalment llogui bases de dades de contactes.
A més de tenir una base de dades legal, necessitam que estigui segmentada. És a dir, si el nostre producte està pensant per a dones espanyoles d’entre 25 a 45 anys, no inclourem en la campanya que es faci emails que s’allunyin d’aquest objectiu. Majorment perquè s’estarien gastant recursos econòmics i temporals per no treure gairebé benefici.
Per millorar la segmentació, ajudarà prestar especial atenció a les estadístiques proporcionades des del panell de control de l’eina usada. Aquestes indicaran com reacciona l’usuari davant del butlletí, el que facilitarà saber si era el destinatari adequat i què ha fallat o no en l’elaboració del butlletí.
En conclusió, millor pocs emails molt centrats en objectius potencials que no molts amb públic molt dispers.
2.- Aspectes tècnics per evitar ser considerat spam. Amb l’objectiu que els filtres antispam no bloquegin el butlletí cal fer alguns ajustaments previs.
En primer lloc enviar el butlletí des d’un proveïdor de correu electrònic privat, no serveis com Gmail, Hotmail o similar. A més, amb el remitent adequadament identificat. Segon, el servidor que enviï el butlletí ha d’estar autoritzat en el registre SPF del domini del remitent (més informació sobre això aquí).
En tercer lloc, incloure en la part inferior del butlletí una opció per donar-se de baixa, així com enllaços a les polítiques de privacitat i ús (a efectes de compliment legal).
Finalment, cal tenir present uns mínims en matèria d’HTML, el llenguatge de programació bàsic per construir una web i també elements com un mailing. Aquí podeu trobar més informació sobre l’assumpte.
3.- L’assumpte de l’email que s’envia. L’ «Assumpte» és el primer que veu qui rep el correu electrònic, per tant és molt important treballar aquesta part. Ha de cridar l’atenció i «provocar» que s’obri.
Ara bé, no cal cridar l’atenció a qualsevol preu. És a dir, res de fer assumptes només en majúscules, abusar dels signes d’exclamació, fer molt llargs o utilitzar reclams comercials en pla «gran oferta» o similar. Òbviament tampoc mai deixar buit l’assumpte o escriure únicament una paraula.
4.- El disseny del butlletí. L’aspecte estètic del butlletí és també molt important. Destacar adequadament els enllaços i identificar de forma clara les ofertes amb un disseny net i no sobrecarregat és clau.
Això significa no abusar dels colors ni de les fonts molt elaborades o posar un excés de negreta o cursiva. Igualment tampoc ha d’abusar de les imatges, que definitivament han de ser usades però amb mesura. Cal no oblidar que molts proveïdors de correu electrònic bloquegen per defecte les imatges, per tant un ús excessiu pot ser contraproduent.
També ajudarà a un bon disseny incloure un botó de trucada o contacte molt fàcil de visualitzar i clicar, així com incloure l’important (el que vulguem vendre o comunicar) molt al principi. D’aquesta manera es pot veure a la previsualització i després al llarg del text es torna a incidir-hi.
Per cert, no s’ha d’oblidar que el disseny ha d’estar molt pensat per a dispositius mòbils, ja que avui en dia un alt percentatge dels emails es llegeixen des de smartphones o tauletes.
5.- Triar l’eina adequada. A l’hora de seleccionar el programa que farem servir serà important garantir la seva qualitat tenint en consideració aspectes com que l’enviament es realitzi des de centres situats a la Unió Europea (a efectes d’adequació en protecció de dades), que compleixin els requisits dels diferents proveïdors de correu (el registre SPF comentat abans) o que el suport tècnic sigui eficaç i amb temps de resposta raonables en cas de caiguda.