Os presentamos a Nicolau Fuster, experto en derecho en Internet e internacionalización y fundador de la empresa Lex2B. Nicolau forma parte de nuestra bolsa de empresas colaboradoras del Dr. TIC.
1. ¿Desde cuándo colaboras con Dr. TIC y cómo conociste el proyecto?
La verdad es que ésta es mi primera colaboración con Dr TIC y estoy muy ilusionado. Os conocí gracias al Profesor de la UIB Joan Franch que fue quien me introdujo y al que estoy muy agradecido
2. ¿Qué servicios ofrece tu empresa?
LEX2B ofrece todo tipo de servicios jurídicos y, en especial, para empresas del sector turístico, empresas innovadoras, que apliquen el derecho de internet, el comercio electrónico y en el ámbito de la internacionalización de empresas.
3. ¿Cómo empezaste tu negocio?
Era la consecuencia lógica de 20 años de ejercicio profesional trabajando dentro de las asesorías jurídicas internas de algunas de las principales multinacionales mallorquinas y las propias ganas de hacer un proyecto más personal destinado a ofrecer un servicio altamente especializado y a un coste razonable. Pensé que era un vacío existente dentro del ámbito jurídico balear y decidimos innovar, presentando una nueva propuesta.
4.- Creïs que les Pimes necessiten una major formació TIC?
La formació sempre és bona i necessària dins de qualsevol àmbit de la vida, no solament en les TIC. Des del punt de vista jurídic relacionat amb les TIC a més formació, més coneixement i, per tant, més seguretat i menor risc.
5.- Quins aspectes haurien d’aprofitar i millorar més?
Probablement aprofitar les sinergies de les empreses i professionals que ja han desenvolupat els seus projectes i compten amb l’experiència necessària i, sobretot, perdre la por, ser valentes a l’hora de llançar-se.
6.- L’excusa sempre és no tenir temps o necessitat, què els diries?
Sobre la falta de temps, que si es vol, es pot i sempre hi ha temps pel realment important i sobre la necessitat, recordar-los que estem en un món canviant i molt competitiu i que la falta de necessitat d’avui, pot deixar-nos desubicats demà.
7.- Quins aspectes has millorat recentment en la teva formació TIC?
Com a jurista que sóc, no concebo l’exercici de la meva professió sense les TIC i sense la formació constant. He realitzat algunes actualitzacions al màster de dret d’internet que en el seu moment vaig cursar i, a més, he implantat el concepte de l’oficina mòbil, això és, poder donar servei als meus clients en qualsevol lloc i a qualsevol moment.
8.- Creïs que les empreses de Balears haurien d’utilitzar més els serveis legals a l’hora de pensar a implantar comerç electrònic i exportar a altres països? Per què?
Sens dubte. Apoiar-se en professionals amb experiència els facilitarà el camí i els evitarà sorpreses desagradables. A Lex2b sempre apostem pel dret preventiu, això és l’assessorament previ, d’aquesta forma es permet a l’empresari poder prendre les decisions controlant el risc.
9.- Què els diries als emprenedors que s’inicien perquè vegin les TIC com a aliades?
Senzillament crec que en el segle XXI sense TIC no hi ha opció d’emprendre. No crec que sigui possible en un món tan global mantenir-se al marge o no implicar-se a fons amb les TIC.
10.- Ens pot explicar algun cas d’èxit en la implantació de les TIC en el qual hagi participat?
Òbviament sempre des d’una vessant jurídica i donant seguretat jurídica als plans desenvolupats pels diferents departaments de cadascuna de les empreses, el pas d’una agència de viatges receptiva tradicional de Viajes Barcelo a un negoci online com és Hotelbeds o, per exemple, el disseny, des d’un punt de vista jurídic, del comerç electrònic de la pàgina web de riu hotels.