Hoy entrevistamos Celia Megias, tercera de cinco hermanos, se define como una persona, amante de los retos y proactiva, lo que hace que cuando vea un problema busque soluciones creativas y las lleve a término. Desde los 16 años ha compaginado estudios y trabajos, aplicando todo lo que estudiaba: a los 20 años tuvo la oportunidad de sustituir por maternidad a la Directora de Recursos Humanos de una empresa pública con más de 350 trabajadores, entró en la Conselleria de Turismo con 21 años donde durante muchos años se adentró en el mundo del Marketing de destinos turísticos, tema que le apasiona, por lo que hizo un Máster de Comunicación Empresarial, Marketing, Publicidad y Relaciones Públicas que cursó en Barcelona. También estuvo en la Conselleria de Presidencia como coordinadora de la Dirección General de Relaciones Institucionales. Es Diplomada en Relaciones Laborales, Licenciada en Ciencias del Trabajo con especialización en Dirección de Recursos Humanos y Psicología aplicada al trabajo, con un Máster de Prevención de Riesgos Laborales, y está acabando el Grado en Derecho. Fundó CMC Creatives, donde durante 10 años pudo compaginar el cuidado de sus hijos con el diseño web y el marketing digital. Hace dos años y medio se adentró en el mundo startup fundando Red String pasando por Emprenbit y por una aceleradora de Microsoft en Sofía, Bulgaria
1.¿Nos puedes contar cómo llegaste al Parc Bit? ¿Fue por una formación? ¿Qué te aportó este curso?
Aunque no es habitual en mi generación, mi primer ordenador lo tuve a los diez años y me considero “casi” nativa digital, tenía que teclear código durante horas para programar juegos muy básicos de PC, me apasiona la tecnología y hace más de diez años que diseño y creo contenido web. Así que navegando vi un curso sobre gestión y comercialización de empresas 2.0 y me pareció interesante. Así llegué al Parc Bit y me acercó a la metodología Lean Startup y a las novedades en marketing digital.
2.¿Cómo fue tu experiencia en EmprenBit con tu proyecto Red String? ¿Cómo ha sido su crecimiento desde la idea inicial?
Cuando llegué ya tenía en la cabeza crear un sitio donde la gente a través de la tecnología pudiera elegir actividades y experiencias on line pero disfrutarlas off line aunque fuera solo. Mi paso por EmprenBit me hizo darle forma y validar el mínimo producto viable. Necesitaba generar confianza y reconocimiento de marca, así que trabajé en ese sentido.
En Red String todo gira entorno a las personas que se registran; los eventos, las actividades se programan según las preferencias de la gente que se suscribe, en grupos pequeños, en sitios interesantes y con gente que comparte los mismos intereses.
4. ¿Cómo piensas que las tecnologías han cambiado las formas de conocerse? ¿Crees que se ha perdido humanidad o casualidad o espontaneidad, o al contrario?
La tecnología ha facilitado contactar con otras personas, conocerse en un entorno virtual, pero puede ser arriesgado, se pierde mucho tiempo y crea expectativas irreales que hace que el salto al off line pueda resultar decepcionante. Se pierda el contacto humano, charlar de forma espontánea, mirarse a la cara, y eso es muy necesario para todos nosotros, somos seres sociales; conocer gente, descubrir sitios, probar cosas nuevas son claves para sentirse bien y disfrutar de cada momento.
5. ¿Qué plataformas utilizas? ¿Qué conocimientos tecnológicos ves imprescindibles para una persona que quiere trabajar en tu sector? ¿Cuáles son las herramientas básicas?
Utilizo plataformas que me ayudan a contactar con la gente; redes sociales para social media y marketing, adwords, analytics, y es imprescindible no tener miedo a usar nuevas herramientas tecnológicas, leer mucho; sobre todo de innovación y tendencias, porque así se generan nuevas ideas y soluciones creativas. Las herramientas básicas son las que precises para lo que te propones e ir conociendo y probando todas las que puedan resultar interesantes.
6. Aparte de Red String, ¿tienes otros proyectos empresariales?
Hemos lanzado Red String Travel, donde seleccionamos una serie de viajes para hacer en grupo donde poder descubrir sitios, compartir experiencias y conocer gente interesante. Además de Wanderlust Match, donde te puedes inscribir y que ayuda a los viajeros solitarios a ahorrar compartiendo estancias.
7. Ahora también eres la coordinadora de «Conector Travel», ¿de qué se trata?
Desde octubre del año pasado estoy con Conector Startup Acelerator de Carlos Blanco (Akamon Entertainment and ITNet Group ), Elisabeth Martínez, Miguel Vicente, Marc Vidal y otros, como socia para lanzar Conector Travel Tech en Palma: será una aceleradora vertical para startups del sector Travel Tech, que desde cualquier parte de España quiera entrar en un programa de aceleración de 6 meses con mentores de primer nivel, formación específica, ayudarlas a crecer , a buscar acuerdos o colaboraciones y acceder a inversión. En este primer programa dirigiré la aceleración con un contacto muy directo entre las startups y grandes corporaciones para crear la chispa mágica que potencie los beneficios de crear estas sinergias.
8.¿Cuál es la diferencia entre una incubadora y una aceleradora?
Una incubadora acoge a proyectos en fase muy inicial o incluso genera proyectos propios que se gestan desde una idea y se les da un lugar de trabajo y alguna formación; una aceleradora coge proyectos con un mínimo producto viable lanzado al mercado, con un equipo formado, un líder claro y con algunas métricas y durante un período corto de tiempo (5 meses) se les impulsa para crecer, llegar a acuerdos y acceder a inversión.
9. Hacía tiempo que había una fuerte demanda de crear una aceleradora de la industria turística en Mallorca. ¿Cómo ha sido la acogida?
Hay mucho interés porque hay muchas startups que se acercan a las grandes empresas, ya conocen las ventajas de tenerlas cerca, bien hacen pruebas piloto o incluso invierten en ellas pero de forma algo desorganizada. Hay muchas con gran potencial que mueren en el camino, un programa como el de Conector que tiene un reconocido y probado recorrido en aceleración de startups, es una solución redonda (un 70% de las startups aceleradas por conector siguen vivas y han recibido +55 millones de euros). Las grandes corporaciones entran de lleno en el mayor ecosistema emprendedor de España y uno de los más importantes de Europa, aprenden desde dentro el funcionamiento y lo que necesitan esas startups para crecer, su metodología ágil de cambio, están en contacto con otros mentores que son emprendedores de éxito: es una forma de innovación abierta muy enriquecedora, tanto para los directivos de las grandes corporaciones que participan al transmitir su experiencia a la cultura de la empresa, como para el negocio en sí.
10. ¿Por qué crees que el Parc Bit es el mejor sitio para ubicarla?
Mallorca es la isla más comunicada del mundo, como parque tecnológico está ubicado en un enclave muy especial que es la Serra de Tramuntana y por el networking que se puede generar al estar cerca de Habitissimo, Logitravel, TUI, Brújula, Bluekiri o Travel X, es un sitio ideal. Dentro de cinco años puede convertirse en un referente internacional como hub de tecnológico. El único punto débil es el transporte, ya que al no llegar el metro hasta allí se ha perdido algo de competitividad y el parking a veces está saturado.
11. ¿Qué pelis y libros te han influenciado para ser emprendedora?
Soy una lectora compulsiva y no podría decir unos pocos libros que me hayan influido porque de todos he aprendido algo y creo que hay que leer y leer, porque de ahí surgen ideas y soluciones creativas conectando todos los conocimientos que adquieres, la observación y hablando con la gente y películas como “Destellos de genio” o las películas de Steve Jobs sobre Apple son muy interesantes.
12. ¿Cómo animarías a las mujeres que quieran reciclarse o ponerse las pilas en TIC a emprender su negocio?
Las mujeres son mucho más emprendedoras, quizás algunas tienen algo de miedo a la tecnología, pero las animaría quitarse el miedo, hacer algún curso y lanzarse.
Avui entrevistam Celia Megias, es la tercera de cinc germans, es defineix com amant dels reptes i proactiva la qual cosa fa que quan vegi un problema cerqui solucions creatives i les porti a terme. Des dels 16 anys ha compaginat estudis i feines, aplicant tot el que estudiava: als 20 anys va tenir l’oportunitat de substituir per maternitat la directora de Recursos Humans d’una empresa pública amb més de 350 treballadors, va entrar a la Conselleria de Turisme amb 21 anys on durant molts anys es va endinsar en el món de Màrqueting de destinacions turístiques, tema que l’apassiona, per la qual cosa va fer un Màster de Comunicació Empresarial, Màrqueting, Publicitat i Relacions Públiques que va cursar a Barcelona. També va estar a la Conselleria de Presidència com a coordinadora de la Direcció General de Relacions Institucionals. És Diplomada en Relacions Laborals, Llicenciada en Ciències del Treball amb especialització en Direcció de Recursos Humans i Psicologia aplicada al treball, amb un Màster de Prevenció de Riscos Laborals, i està acabant el Grau en Dret. Va fundar CMC Creatives, on durant 10 anys va poder compaginar la cura dels seus fills amb el disseny web i el màrqueting digital. Fa dos anys i mig es va endinsar en el món startup fundant Red String passant per Emprenbit i per una acceleradora de Microsoft a Sofia, Bulgària.
1.¿Ens pots explicar com vas arribar al Parc Bit? ¿Va ser per una formació? Què et va aportar aquest curs?
Tot i que no és habitual en la meva generació, el meu primer ordinador el vaig tenir als deu anys i em considero «gairebé» nadiva digital, teclejava codi durant hores per programar jocs molt bàsics de PC, m’apassiona la tecnologia i fa més de deu anys que disseny i creo contingut web. Així que navegant vaig veure un curs sobre gestió i comercialització d’empreses 2.0 i em va semblar interessant. Així vaig arribar al Parc Bit i em va acostar a la metodologia Lean Startup i a les novetats en màrqueting digital.
2. Com va ser la teva experiència a EmprenBit amb el teu projecte Red String? Com ha estat el seu creixement des de la idea inicial?
Quan vaig arribar ja tenia al cap crear un lloc on la gent a través de la tecnologia pogués triar activitats i experiències on line però gaudir-les off line encara que fos totsol. El meu pas per EmprenBit em va fer donar-li forma i validar el mínim producte viable. Necessitava generar confiança i reconeixement de marca, així que vaig treballar en aquest sentit.
3. Quin és el punt diferenciador entre Red String i una altra plataforma d’organització d’esdeveniments o xarxes de contactes?
A Red String tot gira al voltant de les persones que es registren; els esdeveniments, les activitats es programen segons les preferències de la gent que se subscriu, en grups petits, a llocs interessants i amb gent que comparteix els mateixos interessos.
4. Com penses que les tecnologies han canviat les formes de conèixer-se? Creus que s’ha perdut humanitat o casualitat o espontaneïtat, o al contrari?
La tecnologia ha facilitat contactar amb altres persones, conèixer-se en un entorn virtual, però pot ser arriscat, es perd molt de temps i crea expectatives irreals que fa que el bot a l’off line pugui resultar decebedor. Es perd el contacte humà, xerrar de forma espontània, mirar-se a la cara, i això és molt necessari per a tots nosaltres, som éssers socials; conèixer gent, descobrir llocs, provar coses noves són claus per sentir-se bé i gaudir de cada moment.
5. Què plataformes utilitzes? Quins coneixements tecnològics veus imprescindibles per a una persona que vol treballar en el teu sector? Quines són les eines bàsiques?
Utilitzo plataformes que m’ajuden a contactar amb la gent; xarxes socials per social media i màrqueting, adwords, analytics i és imprescindible no tenir por a fer servir noves eines tecnològiques, llegir molt; sobretot d’innovació i tendències perquè així es generen noves idees i solucions creatives. Les eines bàsiques són les que et calgui per el que et proposes i anar coneixent i provant totes les que puguin resultar interessants.
6. Apart de Xarxa String, tens altres projectes empresarials?
Hem llançat Red String Travel, on vam seleccionar una sèrie de viatges per fer en grup on poder descobrir llocs, compartir experiències i conèixer gent interessant. A més de Wanderlust Match on et pots inscriure i que ajuda els viatgers solitaris a estalviar compartint estades.
7. La setmana passada has estat a FITUR Madrid per presentar el «Connector Travel», de què es tracta?
Des d’octubre de l’any passat estic amb Conector Startup Acelerator de Carlos Blanco (Akamon Entertainment and ITNet Group ), Elisabeth Martinez, Miguel Vicente, Marc Vidal i altres, com a sòcia per llançar Connector Travel Tech a Palma: serà una acceleradora vertical per startups del sector Travel Tech, que des de qualsevol part d’Espanya vulgui entrar en un programa d’acceleració de 6 mesos amb mentors de primer nivell, formació específica, ajudar-les a créixer, a cercar acords o col·laboracions i accedir a inversió. En aquest primer programa dirigiré l’acceleració amb un contacte molt directe entre les startups i grans corporacions per crear l’espurna màgica que potenciï els beneficis de crear aquestes sinergies.
8.Quina és la diferència entre una incubadora i una acceleradora? Quins projectes d’èxit ja han sortit de The Connector Startup Accelarator Madrid o Barcelona?
Una incubadora acull projectes en fase molt inicial o fins i tot genera projectes propis que es gesten des d’una idea i se’ls dóna un lloc de treball i alguna formació; una acceleradora agafa projectes amb un mínim producte viable llançat al mercat, amb un equip format, un líder clar i amb algunes mètriques i durant un període curt de temps (5 mesos) se’ls impulsa per créixer, arribar a acords i accedir a inversió.
9. Feia temps que hi havia una forta demanda de crear una acceleradora de la indústria turística a Mallorca. Com ha estat l’acollida?
Hi ha molt interès perquè hi ha moltes startups que s’acosten a les grans empreses, ja coneixen els avantatges de tenir-les a prop, bé fan proves pilot o fins i tot inverteixen en elles, però de forma una mica desorganitzada. N’hi ha moltes amb gran potencial que moren pel camí, un programa com el de Connector que té un reconegut i provat recorregut en acceleració de startups, és una solució rodona (un 70% de les startups accelerades per Connector segueixen vives i han rebut +55 milions d’euros). Les grans corporacions entren de ple en el major ecosistema emprenedor d’Espanya i un dels més importants d’Europa, aprenen des de dins el funcionament i el que necessiten aquestes startups per créixer, la seva metodologia àgil de canvi: estan en contacte amb altres mentors que són emprenedors d’èxit, és una forma d’innovació oberta molt enriquidora, tant pels directius de les grans corporacions que participen en transmetre la seva experiència a la cultura de l’empresa, com pel negoci en sí.
10. Per què creus que al Parc Bit és el millor lloc per ubicar-la?
Mallorca és l’illa més comunicada del món, com a parc tecnològic està ubicat en un enclavament molt especial que és la Serra de Tramuntana i pel networking que es pot generar en estar a prop d’ Habitissimo, Logitravel, TUI, Brújula, Bluekiri o Travel X, és un lloc ideal. D’aquí a cinc anys pot esdevenir un referent internacional com a hub tecnològic. L’únic punt feble és el transport, ja que en no arribar-hi el metro s’ha perdut una mica de competitivitat i el pàrquing de vegades està saturat.
11. Quines pelis i llibres t’han influenciat per ser emprenedora?
Sóc una lectora compulsiva i no podria dir uns pocs llibres que m’hagin influït perquè de tots he après alguna cosa, i crec que cal llegir i llegir perquè d’aquí sorgeixen idees i solucions creatives, connectant tots els coneixements que adquireixes, l’observació i parlant amb la gent i pel·lícules com «Espurnes de geni» o les pel·lícules d’ Steve Jobs sobre de Apple són molt interessants.
12. Com animaries a les dones que vulguin reciclar-se o posar-se les piles amb les TIC a emprendre el seu negoci?
Les dones són molt més emprenedores, potser algunes tenen una mica de por a la tecnologia, però les animaria treure’s la por, fer algun curs i llançar-se.