El pasado 29 de junio los expertos, profesionales e interesados en el mundo de los drones se dieron cita en el ParcBit en el marco de nuestro proyecto TenTIC, financiado por la EEN, de la Comisión Europea. La Jornada «El universo Dron», que contó con unos 50 asistentes, tenía por objetivo dar a conocer las distintas posibilidades de uso de drones para empresas o profesionales, desde la compra, las funcionalidades, el manejo, las utilidades y aplicaciones en distintos ámbitos, así como sus obligaciones y límites legales. Para finalizar también se pudo disfrutar de las exhibiciones y muestras de vuelos de este tipo de vehículo no tripulado.
Pep Lluís Pons, director general d’Innovació i Recerca, va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada. Va destacar que els drons «no són ni una joguina, ni una moda, sinó la base d’una nova economia i un dels focus per al desenvolupament de negocis i propostes de valor en aquest segle». Però com en moltes altres coses, la tecnologia s’avança a la seva regulació normativa, per exemple, pel que cal resoldre molts dubtes per poder aprofitar el seu potencial per a usos empresarials.
Es pot visualitzar la intervenció completa de Pep Lluís Pons a Periscope.
A continuació, Javier Montilla, director comercial d’ iHobbies, ens va donar les claus per saber «Com escollir el dron perfecte o construir-ho un mateix». També va explicar l’evolució en els usos dels drones: de vehicles militars a comercials i professionals (amb càmeres d’infrarojos ….), si bé molta part del vol s’està automatitzant. Un dron a iHobbies costaria 2200-5300 € per a models amb capacitat de 6 kg i temps de vol de 40 minuts. Els usos són infinits: controls de plagues agrícoles i forestals, jardins, optimitzar regs … són una inversió intel·ligent. De fet, Mallorca podria ser pionera en l’ús de tecnologia dron per utilitat turística, marcant com sempre tendència i marca Mallorca. En resum, el potencial real dels drones està encara per descobrir.
Es pot visualitzar la intervenció completa de Javier Montilla a Periscope.
Va ser el torn llavors de descobrir «Com pilotar un dron? Obtenció del títol de pilot oficial» per part de José Parejo Navas, Comandant d’aviació i Head Training de Panamedia. El terme dron no és del tot correcte: Hauríem de parlar de RPAs o «Aeronaus Pilotades Remotament». Representen una bona oportunitat d’ocupació si t’apassiona l’aviació, en 10 anys no hi haurà hotel 5 estrelles sense dron. Però pilotar drones no és un joc, cal estudiar i passar un certificat mèdic LAPL. Per a un dron o RPA de més de 25 kg cal fer un curs teòric de 60 hores, un curs pràctic i un examen per ser operador.
Es pot visualitzar la intervenció completa de José Parejo Navas a Periscope.
A continuació s’abordaren els temes legals amb la ponència «Permisos i obligacions legals dels drones» de la mà de Jorge Morell, advocat especialitzat en el món digital i noves tecnologies, i fundador del blog Términos y Condiciones: «Estam en un joc de drons, the law is coming: amb una nova llei a punt de ser aprovada bloquejada per la formació del nou govern, per això tenim 2 marcs normatius». Encara que molts ho desconeixen, tots els drons necessiten matrícula, encara que sigui difícil de veure, si no, es pot arribar als 250.000 € en multes … avui es regula per Llei18 / 2014, 15 octubre -art. 50 i 51 però canviarà en tenir la nova norma aprovada. És necessari una assegurança? Dependrà dels usos però sempre és recomanable. I alerta amb les imatges que es capten amb el dron, a no envair la intimitat, la privacitat és complexa, es necessita una autorització per volar una zona i sempre preval l’honor. Morell ha explicat que hi haurà moltes oportunitats en crear nous models de negoci entorn a l’univers dels drons.
Es pot visualitzar la intervenció completa de Jordi Morell a Periscope.
Finalment, Àlvaro Rodríguez, co-fundador d’ Artik Center i Fablab de Palma ens va parlar de «l’impacte dels robots voladors sobre el nostre futur» amb usos com l’agricultura, pesticides, control de caps de bestiar, arqueologia. I altres que s’aproximen en un futur no tan llunyà: reconeixement facial, dron policia, dron cambrer, drons per proporcionar wifi a tots, polseres drons per fer-se selfies, usos de salvament, tràfic … De fet Google ja ho està fent.
Es pot visualitzar la intervenció completa d’Álvaro Rodríguez a Periscope.
Acabades les ponències va ser el torn de la part pràctica, amb una mostra de drones i exhibició de vols a la seu de l’ Escola Global, a l’Edifici Adduno del ParcBit. Durante aquesta mostra, empreses i entitats com la UIB, Garau Enginyers, Promo Mallorca, NorDron, i iHobbies van demostrar la seva perícia en el maneig dels drons amb una demostració pràctica de les aplicacions que aquests tipus d’aparells ofereixen per a les empreses i professionals.