Ayer por la mañana Luis Collado, Product Partnerships Manager EMEA de Google fue el encargado de explicarnos «La revolución móvil. Nuevas oportunidades de negocio» en el 2º Foro Business Diario de Mallorca.
Segons Collado, fa uns quants anys ens relacionem, informàvem, compràvem, etc…a la plaça del poble. : Internet, que ha canviat la forma de treballar, estudiar, fer negocis, socialitzar, informar-nos, oci … Però fa molt poc temps va arribar una altra nova transformació: la revolució mòbil. Ara cada un tenim el nostre smartphone, que és la nova «plaça del poble». Al principi, el mòbil només era per trucar o enviar sms, però a partir del 2007 amb l’aparició del primer iPhone els telèfons comencen a canviar: El telèfon és el primer dispositiu de la història que sempre va amb nosaltres, durant les 24 hores, cosa que no passa amb l’ordinador. De fet, el primer que fem al despertar-nos és consultar el mòbil. Està canviant les nostres vides: les nostres formes de relacionar-nos, informar-nos, fer negocis, viatjar, comprar serveis, (per exemple, per agafar taxis, facturar o fer check-inn en hotels). Podem fer amb el mòbil coses que serien impensables fa molt poc temps. Actualment el mòbil és la pantalla a la qual dediquem més temps, encara que d’una manera diferent de quan veiem la TV (fragmentat vs continu).
Més de la meitat de cerques que es fan a Google a Espanya es fan des de mòbils. La penetració del smarphone a Espanya és la més gran d’Europa, i de les primeres del món, sobretot en majors de 14 anys: de fet, més de la meitat dels millennials fan servir el mòbil per buscar informació abans de realitzar les seves compres. Per aquest motiu «hem passat de l’e-commerce al m-commerce«, sentencià Collado. Per això és importantíssim per a les empreses ser «mobile-friendly». I atenció a les cerques per veu a través de mòbils, cada vegada més usades (es dupliquen cada dos mesos). Igual que las cerques locals: el 30% de les recerques en mòbils són de proximitat. Això suposa una oportunitat per a PIMES i negocis locals i de barri. Una altra dada també a tenir en compte: més del 50% dels vídeos que es veuen a Youtube es veuen en mòbils, el vídeo substitueix cada vegada més al text.
Però, com ens comportam els usuaris d’internet en el móbil? Com a usuaris, som els que manem, som més impacients que amb el PC, més infidels a les nostres marques, ens agrada ser protagonistes (que ens personalitzin les interaccions, recerques …), més socials (el fem servir sobretot per a xarxes socials, relacions amb amics), ens agraden les coses el més simples possibles en el telèfon intel·ligent. Per aquest motiu internet a l’ordinador no és el mateix que al mòbil. És un error comú en les empreses, s’ha de corregir amb una estratègia diferent. De fet, la gent no navega en els mòbils com al PC, busca coses més concretes, i el 80% dels usuaris abandona una web que no està adaptada a mòbils. Com tampoc esperen més de 3 segons si una pàgina d’una empresa no es carrega en el mòbil. Per tot això, com a empresa cal cridar a l’acció als usuaris en el mòbil, fer-se veure, aprofitar la geolocalització, personalitzar tot el possible, fomentar l’acció directa, retenir, repetir, i no oblidar-se de mesurar: Un cop creada la estratègia mòbil és fonamental mesurar, molt més fins i tot que a Internet.
Qualsevol empresa que vulgui fer negoci a internet i estar en el món digital necessita el seu web, mobileeweb i potser una app. Encara que no cal sobrevalorar les apps, ja que el 95% s’abandonen al cap d’un mes, i les 4 o 5 més usades ens consumeixen el 75% del temps.
En resum, en paraules del ponent, «el món mòbil ofereix una oportunitat de negoci per a tothom. Tenim la tecnologia i els usuaris. El que queda és que les empreses donin el salt a l’entorn mòbil «.