Aquesta publicació és una guia de com posar en funcionament una botiga online, editada per l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Fundació Bit, i dirigida a tot tipus d’empreses i emprenedors.
Cada vegada més els consumidors comprem per Internet, i si bé fa un temps aquestes compres es concentraven sobretot en certs productes o serveis tals com els viatges o les reserves hoteleres, avui en dia aquesta tendència s’estén a molts diferents àmbits i sectors, en els quals el comerç electrònic s’està expandint ràpidament. Pràcticament es podrà comprar qualsevol cosa a través de la xarxa i això des de qualsevol part del món. És per això que estar a la xarxa, ja no suposa només una necessitat d’imatge o comunicació, sinó que és eminentment una qüestió de rendibilitat. Arribar a més gent, augmentar les vendes, o internacionalitzar l’activitat econòmica són les principals oportunitats que un pot trobar amb el comerç electrònic.
L’Objectiu de l’Agenda Digital, de les polítiques de foment de l’ús de les noves tecnologies europees i espanyoles, és que un 50% de la població compri per Internet l’any 2015, l’any 2012 hi compraven un 40,10% de la població de les Illes Balears i un 35,70% de la població d’Espanya Per tant, es preveu un increment dels potencials compradors per Internet, cosa que fa veure una oportunitat de negoci en el camp del comerç electrònic.
És per això que a partir de les sessions d’introducció al negoci electrònic i de les consultes rebudes a través del servei d’assessorament tecnològic per a pimes i emprenedors (Dr.TIC), la Fundació Bit, a través de l’OBSI es proposà el repte d’oferir a l’usuari no expert aquesta guia inicial per a posar en marxa un comerç electrònic. La publicació, es va obrir a suggeriments durant un mes per a la seva revisió, per totes les persones interessades, bé com a proveïdores de serveis, bé com a casos pràctics o com a potencials clients, i suposa així un pràctic punt de partida per a totes aquelles persones que volen engegar un negoci de venda online o que volen dotar el seu negoci d’un nou canal de promoció i de venda.
La monografia ofereix al lector un recorregut per cadascun dels aspectes a tenir en compte a l’hora de muntar una botiga online, definint primer els conceptes i explicant els diferents tipus de comerç electrònic per a que el futur venedor virtual pugui definir funcionalitats i així calcular de manera aproximada el cost del projecte. També es descriuen els tipus de tecnologies i sistemes que hi ha a l’abast actualment, així com altres aspectes crucials com; ús de TPV’s virtuals i passarel·les de pagament electròniques, serveis de missatgeria, màrqueting, o aspectes legals del l’e-comerç. Així mateix, la monografia disposa d’un capítol dedicat a les reserves online especific per al sector turístic, i en el que es tracta de resumir les funcionalitats més habituals dels motors de reserva i els portals de reserva.
A més a més, la número 8 de la col·lecció de monografies ofereix gran quantitat de taules molt pràctiques on trobar dades d’interès com; tipus de productes comprats pels ciutadans a través de dispositius mòbils, o comparatives de preus i característiques d’aplicacions de comerç electrònic de codi obert, o de tendes virtuals al núvol, entre d’altres.
Finalment, a la monografia hom pot trobar també els exemples d’empreses que han engegat amb èxit un negoci d’aquest tipus, com poden ser The Grove, o Crochetismos, així com també una sèrie de contactes d’interès, bibliografia que ampliarà els coneixements que es tracten, i un clarificador glossari de termes.
La publicació, disponible online a la web de l’OBSI (obsi.ibit.org) és la vuitena d’una col·lecció de monografies que aborden temes d’interès relacionats amb la societat de la informació i el coneixement, i que per estar publicades únicament a la xarxa i no en paper, queden obertes a possibles revisions i actualitzacions per recollir així els canvis constants que apareixeran en quan a sistemes, conceptes i tecnologia.