Resumiremos en este post lo que más nos llamó la atención el pasado viernes día 28 de octubre en Gate to The Future en Artà (Mallorca), en el cual Dr. TIC estuvo presente. También se pueden consultar todos los tweets en directo del Twitter con el hashtag #GTTF.
Esta jornada sobre tendencias digitales y emprendenduría turística reunió a profesionales de reconocida trayectoria del mundo empresarial digital. Lo que más destacaríamos relacionado con las tendencias que analizamos en nuestro blog en #TenTIC y en #CineTIC fue:
- La conferencia de Antonio Cantalapiedra, Co-founder & CEO Spain & Portugal mytaxi , porque habló de cómo las TIC están cambiando los sistemas de movilidad y lo que implica para el futuro la implantación de coches autónomos y drones, con todos los cambios sociales y de legislación que ello conlleva.
- Todos los ponentes que de una forma u otra hablaron sobre la inteligencia artificial haciendo referencia, en parte a IBM Watson.
Cotxes autònoms i ciutats intel·ligents
Cantalapiedra va explicar que les apps com mytaxi permeten planificar la demanda de mobilitat i així reduir el consum de combustible, la pol·lució i el soroll. Eviten que els taxis deambulin pels carrers a la recerca d’un usuari, ja que l’usuari pot encarregar el taxi sense veure’l. Un canvi interessant de model. Això és el principi per tal d’aconseguir ser una «Smart City», però per això fa falta que les persones no siguin propietàries dels cotxes. Hi ha marques de cotxes que ja estan fent passes. Per exemple, Mercedes Benz ja fa uns anys que va comprar l’aplicació MyTaxi.
L’ús de la tecnologia per a la mobilitat permetrà a les ciutats ser més sostenibles i habitables i menys contaminades, continuà Cantalapiedra. Tot i així, la planificació urbanística i la legislació són el principal fre al desenvolupament de les ciutats intel·ligents i als cotxes autònoms i intel·ligents, i als drons voladors per repartir paquets a les cases. Cantalapiedra va afegir que a les ciutats intel·ligents també hi hauria d’haver edificis intel·ligents, i que per això una de les coses que haurà de canviar són la tipologia dels materials de construcció. A més, també hauran de canviar els productes que ofereixen les assegurances: en un món on els cotxes seran autònoms, qui serà el prestador de l’assegurança? De totes maneres, un dels avantatges que augura Cantalapiedra a tota aquesta automatització, és que els robots no tenen ego, per la qual cosa es mouen i comparteixen informació en temps real, cosa que facilita la planificació i el desenvolupament de qualsevol projecte.
Tot i les traves burocràtiques, Cantalapiedra va concloure que els destins turístics que no siguin intel·ligents jugaran en inferioritat de condicions.
Watson, la intel.ligència artificial que parla amb els turistes i planifica campanyes de màrqueting
Elisa Martín Garijo, Directora de Tecnologia i Innovació d’IBM Espanya, Portugal, Grècia i Israel, va presentar IBM Watson Marketing. Es tracta d’una intel·ligència artificial que a través del llenguatge natural, interactuant amb un humà, és capaç d’analitzar el mercat i crear campanyes de màrqueting. Us recomanamveure aquest vídeo sobre com ho fa:
Els sistemes cognitius, com Watson, funcionaran com a assessors amb capacitat per a dialogar. D’aquesta manera es pot enriquir la interacció entre el turista i el destí turístic, explicà Martín. Després va posar aquest vídeo sobre Bob Dylan i Watson:
Watson analitza les motivacions de Dylan a l’hora d’escriure cançons. Per entendre millor de què va l’anunci és recomanable llegir aquesta entrevista.
Martín va sentenciar:
- La tecnologia cognitiva enriquirà com mai la interacció del turista amb el destí.
- Watson s’anticipa a qualsevol cosa.
- Watson pot fer anàlisi de personalitat i escollir el ram de flors més adequat per regalar, per exemple.
Carmen García, Directora de IBM Commerce pel Sud d’Europa, va explicar que les conversacions a Internet utilitzan bàsicament les xarxes socials i de cada vegada són més fragmentades; un dels motius és que les conversacions entre clients i marques cada vegada es generen a través de més canals. Per això IBM ha estat treballant en tecnologies que siguin capaces d’humanitzar el diàleg entre les màquines i els humans, entre elles una API d’anàlisi de la personalitat, va apuntar García, i IBM Watson Marketing o IBM Journey Analytics. García va remarcar que aquest tipus de tecnologies permeten donar als clients allò que ni tan sols ells saben que volen.
Ignacio De Córdoba, CEO a Red Skios, va explicar que existeixen tecnologies que permeten analitzar l’estat de satisfacció dels turistes en temps real, i que ells apliquen IBM Watson a destins turístics. Segons Córdoba, Watson té capacitat d’aprendre, i afirmà que amb la suma de tecnologia cognitiva i «beacons», sense l’ús de dades personals, poden oferir respostes a preguntes molt precises. A més, va esmentar que poden conèixer l’usuari a través del processament del llenguatge natural i cognitiu i l’anàlisi de sentiment. Córdoba, basat en la seva experiència, va explicar que la gent és capaç de demanar-li a l’app IBM Watson, «i ara què faig?», o fins i tot li arriba a demanar a l’aplicació on ha d’anar.
Realitat virtual, humanitat augmentada i cyborgs
Luis Moreno, Head of Innovation en Havas Media Group, va explicar com a través dels implants biomètrics es poden recollir dades biològiques, per poder solucionar les vides als malalts. També va mostrar com a través de les Hololens de Microsoft, configurades amb 15 minuts, la ment pot fer desplaçar robots («Mind controllers»):
Moreno també va parlar d’humanitat augmentada, és a dir, com la tecnologia implantada als humans els hi poden donar més capacitats, de cyborgs, desenvolupat per Darpa. Això portaria a pensar en noves ètiques i regulacions, ja que es tracta d’introduir neurones dins elements mecànics. La humanitat augmentada arribarà a canviar el món professional i personal. També va parlar de «Mixed reality» en l’entorn laboral, per exemple com un arquitecte a una obra pot superposar realitat virtual i augmentada damunt el món físic.
Moreno va recordar que la realitat virtual serà més social que les xarxes socials. Per això Facebook va comprar Oculus. I també va pronosticar estar atents a la tecnologia blockchain que donarà molt de què parlar. Moreno va sentenciar que els millors productes dels propers 20 anys encara no s’han inventat.
ASO, posicionament d’apps als stores
Vam descobrir el terme ASO referent al SEO de les apps de la mà de Víctor Jimeno, Managing Partner a Quadram Mobile Solutions. També va fer referència al concepte de Growth Hacking, explicant com amb creativitat i enginyeria es donen a conèixer les apps i atreuen usuaris i així fan créixer les empreses. Va explicar que les 5Qs del mòbil són: 1) Molar i funcionar, 2) Descarregar, 3) Usar, 4) Registrar i 5) Guanyar diners.
De peus a l’illa
La plana local de la jornada va comptar amb Pere Fuster, gerent de la Fundació BIT, que va apostar per aplicar les TIC al desenvolupament d’un turisme més sostenible; Benjamí Villoslada, director general de desenvolupament tecnològic del GOIB, que considera prioritari un turisme de «sol i dades» i per dotar d’una millor connectivitat i latència a les illes; i Patrícia Bárcena, confundora de Sozialmas qui va reivindicar no oblidar mai el factor humà.
Per acabar la jornada, Francina Armengol, presidenta del GOIB , va ratificar «apostam per una economia del coneixement i per la diversificació»
Ressò
El hashtag #GTTF va arribar a estar en la posició número 8 de «trending topic» durant divendres dia 28.