Les factures electròniques seran obligatòries a partir del dia 15 per operar amb l’Administració
L’ús de factures electròniques a Balears està un 13% més estès que en la resta de comunitats autònomes
Les empreses de Balears han millorat la seva connectivitat a Internet. També han incrementat l’ús que fan de la Xarxa, a través d’anuncis, amb l’enviament de factures electròniques i l’Administració Electrònica. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’últim informe de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), pertanyent a la Fundació Bit, sobre l’ús de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) en el sector empresarial, que situa a les Illes entre les comunitats autònomes capdavanteres d’Espanya.
El 100% de les empreses de Balears de més de 10 treballadors estan equipades amb ordinadors i en el 99,4% dels casos compten amb connexió a Internet. Tots dos indicadors per sobre de la mitjana nacional, segons recull l’OBSI “Resum de dades anuals d’empresa 2013-2014”, elaborat a partir de dades de l’Enquesta sobre ús de les TIC i comerç electrònic a les empreses 2014, que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE) anualment.
En el cas d’empreses més petites – de menys de 10 treballadors- el 76,5% disposa d’ordinadors i el 71,9% estan connectades a Internet, situant a Balears com la tercera Comunitat, només per darrere de Madrid i Catalunya. Respecte a la forma de connexió, segueix predominant la DSL o Banda Ampla fixa amb un 94,4% en cas d’empreses de més de 10 treballadors i amb un 95,5% en empreses de menys de 10 treballadors, seguida de la telefonia mòbil. Així mateix, la velocitat màxima de baixada contractada per les grans empreses illenques es mou sobretot entre els 2 i els 10Mb/seg.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antoni Mateos, destaca que “des del Govern treballem per millorar tots aquests percentatges”. En aquest context assenyala que hi ha projectes nous com “la Factoria de la Innovació per impulsar la innovació a les pimes, els xecs TIC i abonaments tecnològics per subvencionar la implantació d’ERP’s, CRM’s, o el comerç electrònic, a les pimes”.
D’altra banda, el mateix director general també esmenta altres iniciatives, com “el projecte en Administració Electrònica per fer que cada vegada els tràmits siguin més telemàtics, el Dr.TIC, i el projecte d’arxiu electrònic per custodiar les factures electròniques”. Precisament a partir de dijous que ve, dia 15 d’aquest mes, per a qualsevol relació amb l’Administració serà obligatòria la factura electrònica, “per la qual cosa ja s’observa el seu augment entre les empreses”, explica Antoni Mateos.
De fet, la diferència més significativa entre Balears i la resta d’autonomies està en l’ús d’Internet per a l’enviament de factures electròniques. A les Illes supera en més d’un 13% la mitjana nacional (32,2 % versus 18,9%).
Així mateix, en l’ús de l’administració electrònica per part de les empreses l’OBSI detecta una major interacció durant el 2014, incrementant-se 4 punts respecte l’any anterior (89,1%) en empreses de més de 10 treballadors, i fins al 62,2% en les empreses de menys de 10 treballadors de les Illes. Principalment, les empreses interaccionen amb l’administració pública amb la intenció d’obtenir informació i aconseguir impresos o formularis.
Altres usos, a part de per interactuar amb l’Administració, són fonamentalment la recerca d’informació, que és l’activitat més freqüent a la Xarxa amb un 97,1%, seguida de l’obtenció de serveis bancaris i financers i com a plataforma de comunicació.
D’altra banda, en comparació al total nacional, a les Balears hi ha un major percentatge d’empreses (més de 10 treballadors) que van pagar per anunciar-se a Internet, 36,5% enfront del 30% del total nacional.
Respecte a la forma de connexió segueix predominant la DSL o Banda Ampla fixa amb un 94,4% en el cas d’empreses de més de 10 treballadors i amb un 95,5% en empreses de menys de 10 treballadors, seguida de la telefonia mòbil. Així mateix, la velocitat màxima de baixada contractada per les grans empreses illenques es mou sobretot entre els 2 i els 10Mb/seg.
“L’Agenda Digital per a Espanya marca que la velocitat de connexió ha de ser de 30Mb/seg en el 2020, arribant a tots els ciutadans espanyols”, segons recorda el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic. “I precisament, -afegeix Antoni Mateos- la nova llei general de Telecomunicacions ajudarà al desplegament de fibra òptica, la qual cosa facilitarà que els ciutadans puguin arribar a velocitats superiors als 100Mb/seg”.
Empreses amb web pròpia i ús de xarxes socials
El nombre d’empreses de Balears que disposen de pàgina web varia en funció de la seva grandària. Així, les empreses de més de 10 treballadors que tenen pàgina web durant el 2014 són el 71,4%, indicador que ha disminuït lleugerament, 3 punts respecte al període anterior (73,1%). Aquest estancament pot ser degut, tal vegada, a la utilització de mitjans socials per part de les empreses com a mitjà per garantir la seva presència. Mentre, en les empreses de menys de 10 treballadors, el percentatge d’empreses que disposen de pàgina web és molt inferior, situant-se només en el 24,1%.
Quant al sector econòmic, del total d’empreses amb connexió a Internet disposen de pàgina web el 74,2% de les empreses del sector serveis, el 67,1% de les del sector indústria i el 63,1% de les del sector construcció. Així, el 85,3% de les empreses connectades en les Illes Balears disposen d’una pàgina web amb la seva presentació i una de cada dues, el catàleg de productes i serveis. Si més no, el 28% permet la realització de comandes o reserves online, xifra significativament superior a la mitjana nacional.
El percentatge d’ús de mitjans socials entre les empreses és a les Balears lleugerament inferior al total nacional; 35,5% respecte al 36,9% en empreses de més de 10 treballadors i 24’1% enfront del 31,8% quan parlem d’empreses de menys de 10 treballadors.
Del 35,5% d’empreses balears (més de 10 treballadors) que utilitzen mitjans socials, la majoria (96,8%) van fer ús de xarxes com Facebook, Linkedin o Google +; però el percentatge decreix quan parlem de l’ús de blogs i microblogs com Twitter o Blogger (39,6%) o de llocs web com Youtube, Flickr o Instagram que permeten compartir contingut multimèdia (35,2%).
Quan parlem dels motius que impulsen a les empreses a utilitzar mitjans socials, destaca la voluntat de millorar la imatge de l’empresa o dels productes que ofereixen (78%). El segon motiu més important pel qual les empreses fan ús dels mitjans socials, és per comunicar-se amb els clients, ja sigui per rebre queixes, suggeriments, o resoldre dubtes.