«Estamos en un momento fascinante de la humanidad donde el avance de las neurociencias aporta un extraordinario valor a la economía en general y se convierte en algo esencial para el turismo, ya que por primera vez en la historia podemos empezar a conocer el funcionamiento de la mente humana y cuáles son las causas que nos motivan» explica Fernando Gallardo, uno de las más influyentes expertos en Innovació Turística a nivel internacional.
Los estudios enfocados al impacto de la música, sobre nuestro cerebro, nuestras emociones, comportamientos no son nada nuevos y sus resultados han influenciado muchos sectores como el cine donde las imágenes y la música se unen para transportarnos, como la música puede ayudar al desarrollo del cerebro infantil desde el embarazo, efecto Mozart.
En nuestra mente de consumidores las marcas también han creado unas melodías que se arraigan en nuestra memoria sonora para siempre, pruebalo con este Quizz de audio branding. Y ahora a Mallorca, se esta llevando a cabo un experimento para entender como la musica influye sobre la experiencia de ir de compras.
A més de totes aquestes demostrades tècniques, durant l’últim fòrum d’Àgora Next, Roberto Carreras, fundador de Muwom, va compartir els últims avanços dels seus projectes musicals en l’àmbit sensorial i de neuromàrqueting. En un món on les marques volen portar qualsevol fet a nivell d’experiència, el neuromàrqueting s’està apoderant d’aquests resultats comportamentals per augmentar la satisfacció i com a conseqüència la facturació de l’empresa que els posa a prova.
A nivell esportiu, els entrenadors ja han pogut observar un rendiment fins a 15% superior dels seus esportistes segons el tipus de música que soni ja que el diàmetre dels vasos sanguinis augmenta quan sona la nostra música preferida. Però de la millora del rendiment esportiu a l’augment del % d’acció de compra hi ha tot un món.
És el que s’està tractant de posar a prova el Centre comercial Fan Mallorca, propietat del grup Carrefour Property i el projecte més gran d’aquesta empresa al nostre país, és aquest nou desenvolupament d’àudiobranding, impulsat per Muwom, al costat del DJ Carlos Jean, la signatura de neuromàrqueting Neurologyca i l’expert en identitat i branding Andy Stalman, conegut com «Mr Branding» i que ha derivat en 288 llistes de reproducció amb un total 14.000 cançons que aniran sonant en funció del que estigui passant en temps real al centre comercial, segons indica l’empresa productora de música.
«Un programari triarà unes cançons o altres de forma automàtica en funció de la zona del comerç, però també de l’hora del dia, el temps que faci, l’època de l’any o el nombre de persones que hi hagi en aquell moment», diu Roberto Carreras, CEO de Muwom, aquest programari és una novetat pel que ha apostat el centre comercial FAN i els algoritmes transformaran les dades recollides pels sensors en ambient musicals personalitzats i adaptables en temps real. Millorar l’ànim dels visitants un dia plujós, o influir en la velocitat a la qual aquests es desplacen en funció del ple o buit que estigui el recinte.
«Som els primers a incorporar la música com un element realment experiencial«, assenyala Dolors Bañón, directora de Desenvolupament i Promoció Immobiliària de Carrefour Property. No obstant els algoritmes definits pels analistes de dades de Muwom també hauran considerat les especificitats de Mallorca, en el sentit que els dies de pluja coincideixin amb els dies de més afluència per falta del gaudi del sol i les aigües mediterrànies.
L’objectiu d’aquest projecte segons explica Juan Graña, CEO de Neurológyca, és demostrar en directe i mitjançant tècniques de neuromàrqueting i realitat virtual, com les emocions positives i la intencionalitat de compra pugen davant determinats estímuls musicals. «El 85% de les decisions de compra són inconscients i no racionals, a més d’estar basades prioritàriament en factors emocionals» segons declara Martin Lindstrom (Buyology, 2008). Les zones seran acústicament diferenciades segons les preferències dels més petits en els espais infantils o el descans desitjable en l’àrea de restauració, per posar alguns exemples. «Tot serà acuradament parametritzat per un programari d’última generació que s’ajustarà al seu ritme diari, amb canvis en els quals influiran elements com el clima, l’horari o el nombre de persones que el visiten en cada moment», ens indica el co-fundador de Muwom, durant Àgora Next.
Igualment aquest sistema té en compte la participació dels usuaris amb una app disponible en quatre idiomes (espanyol, català, alemany i anglès), que els permetrà votar pels seus èxits favorits i compartir-los a Facebook i Twitter. L’app també incorpora una opció de suggeriments, amb la qual el client pot recomanar a FAN les seves cançons preferides perquè siguin incloses en aquestes llistes de reproducció.
En aquesta mateixa idea d’innovacions basades en el software, un dels temes principals de Sónar + D 2017 és la intel·ligència artificial i com està canviant la manera en què produïm i experimentem l’art i la cultura en el seu sentit més ampli. Aprofundeix en la intel·ligència artificial.
Pablo Foncillas, professor de Direcció comercial a l’IESE sentencia: «L’interessant serà quan hi hagi una intel·ligència, no intuïció, que es vegi el què passa i es parametritzi. Si ets capaç de treure patrons i anar afinant serà un gran pas endavant». I aquest gran pas endavant, està ara en marxa amb la recollida de dades i la seva anàlisi com ens ho explicava Antònia Tugores en una recent entrevista en aquest blog.