En el ParcBit han nacido dos plataformas de economía colaborativa sobre microtrabajos.
Hace unas semanas se presentó 2GN – The Good Neighbords -, como la red de ayuda social de tu barrio. Esta plataforma además de posibilitar las microtareas entre vecinos también facilita los microvoluntariados. El hecho característico de esta plataforma es que las microtareas y los microvoluntariados son realizados por los vecinos del barrio. Se clasifican los vecinos en cuatro tipos: genérico, social, animalista y ético.Para crear comunidad se están fimando diferentes convenios de colaboración con varias entidades sociales.
Jobmapp también nació en el ParcBit. Se presenta como el mercado de servicios cerca de tí. Una de las características es que dispone de un seguro de responsabilidad civil hasta 300.000 euros para sus jobbers.
Aquestes dues plataformes ofereixen que particulars, autònoms i empreses puguin oferir-se de forma local, i qualsevol persona els pugui contractar per hores o per tasques concretes.
Però també, a Internet, trobam moltes d’altres plataformes on es poden oferir tasques per a ser realitzades a distància, tant des de les Illes Balears cap al món com al revés, des de les Illes Balears es pot contractar a qualsevol persona del món sense la necessitat d’haver-se de desplaçar aquí aportant valor a un projecte desenvolupat des d’aquí. Aquest tipus de tasques estan relacionades amb l’economia digital.
Des de Upwork, podem trobar diferents perfils com per exemple Lesley Patricia R, que des de Mallorca ofereix B2B marketing o project management, entre d’altres. Des d’aquesta mateixa plataforma una empresa ubicada a Barcelona oferia a un preu tancat la creació de contingut sobre diferents destinacions turístiques, entre elles, Alcúdia, Magaluf o Cala Millor. Una empresa ubicada a Palma oferia a preu tancat una tasca de desenvolupament d’una pàgina web.
Des de Freelancer una empresa necessita contractar Bloggers entre d’altres llocs també de Palma . Una empresa d’Eivissa que comercialitza cases necessita algú que li converteixi un arxiu de CAD amb una imatge en 3D. Una empresa de lloguer d’embarcacions per a festes a Eivissa demanda un professional que li disseny un logotip.
Alguns professionals ubicats a Mallorca es presenten des de Guru.com. Lluis Cuenca es presenta com a dissenyador 3D, Daniel Polo, especialista en Web scrapping, Catarina Vicente, freelance SEO content writer, per posar alguns exemples. El menorquí Francisco Seguí es presenta com a programador de videojocs des de Panamà; Anna M. Gorelik es traductora de diferents idiomes, i treballa des de Menorca.
L’oferta de plataformes on poder trobar projectes als quals formar part o especialistes es llarga. Entre d’altres es poden consultar:
- https://www.ifreelance.com/ tot tipus de feina.
- https://www.crowdspring.com/ especialitzat en projectes creatius.
- https://www.peopleperhour.com disseny, desenvolupament i formació.
- http://www.freelancewritinggigs.com especialitzat en escriptors.
- https://www.project4hire.com/ es publica un projecte i s’oferta un preu i el temps d’execució, especialitzat en desenvolupament web i creació de continguts.
- https://www.krop.com/ especialitzat en feines creatives. Algunes feines es poden dur a terme a distància, altres no.
- https://www.fiverr.com especialitzat en feines digitals.
- https://www.blogmutt.com/ copywriters.
Les webs més conegudes de cercar feina a nivell nacional, també s’han apuntat al carro de les feines per projectes, com per exemple Infojobs.
Nòmades digitals
Aquests tipus de plataformes que permeten trobar feines flexibles permeten als treballadors combinar les feines amb les seves vides, i no tan sols això, sinó també viure allà on en tenguin més ganes en cada moment.
Relacionat amb aquesta idea de poder treballar des de qualsevol lloc del món han emergit les tribus i les comunitats de nòmades digitals. Un nòmada digital és una persona que pot treballar des de qualsevol lloc i aprofita aquest fet per poder viatjar. Per exemple, Nomadadigital és una comunitat que reuneix aquest tipus de persones i a més també té una secció d’ofertes de feina.
En aquest article publicat ja al 2014 explica la filosofia de vida dels nòmades digitals i alguns consells per trobar llocs per viure on puguin gastar menys del que guanyen i reinvertir la resta.
https://nomadlist.com/ és un rànquing de ciutats més adients pels nòmades digitals. El rànquing es crea en base a una sèrie d’atributs, com connectivitat, clima, cost de vida, seguretat, entre d’altres. Palma a dia 19 de juliol de 2017 es troba en la posició número 110 del rànquing. I informa que 21 nòmades han estat a Palma, i que hi ha 5 espais de co-working registrats. Un co-working singular situat a la platja de Palma és Bed&Desk , que permet treballar i dormir, i fomenta trobades per construir la comunitat de nòmades digitals que passen per Mallorca.
S’ha de dir, que no tots els nòmades digitals treballen només per microfeines, alguns són empresaris, altres teletreballen per grans empreses. Tot i així, analitzar el comportament d’aquestes tribus i subtribus i les relacions que estableixen amb Mallorca és un tema interessant, i molt relacionat amb el model de Sol i Dades que promou el Govern de les Illes Balears liderat pel director general de desenvolupamente tecnològic Benjamí Villoslada.