Ayer Dr.TIC tuvo la oportunidad de participar en la iniciativa FeimTIC i «fer berenar» con todos los asistentes para hablar de las oportunidades legales existentes en el mundo del comercio electrónico. Es decir, cómo un soporte jurídico proactivo y preliminar en una empresa que opere en el mundo digital (y no en la fase final del proyecto), puede permitir a la misma obtener una importante ventaja competitiva frente al resto.
La sociedad de la información está cada día más cerca de la sociedad de la infoxicación, la hipercomunicación y el exceso de oportunidades, lo que ocasiona que diferenciarse del resto para hacerse más atractivo al consumidor, sea fundamental. En esa tarea de diferenciación, se comentó ayer durante la charla que el Derecho puede jugar un papel muy importante al permitir detectar oportunidades completamente lícitas que ocasionen la generación de características únicas del negocio. O lo que es lo mismo, que la empresa se diferencie del resto y obtenga una significativa ventaja competitiva.
En la charla se señalaron 10 oportunidades legales ordenadas de menor a mayor grado de incertidumbre. Es decir, sin llegar a ser ninguna de ellas ilegales :P, sí es cierto que mientras más se asciende en la escala más se entra en aguas pantanosas, por tanto mayor es el riego aunque quizá también mayor el posible beneficio competitivo.
Las 10 oportunidades legales señaladas fueron las siguientes:
1.- La condició de consumidor de la persona jurídica, una particularitat de la legislació espanyola a tenir en consideració ja que permet a una empresa actuar en el tràfic jurídic com a consumidor (sempre que sigui al marge de la seva activitat professional) i aprofitar-se dels avantatges que la llei proporciona a tal figura.
2.- Establir a les Condicions Generals de Contractació que en l’exercici del dret al desistiment, sigui l’usuari qui carregui amb les despeses de devolució del producte i no l’empresari.
3.- Una adequada regulació de les cookies empleades pel lloc web per a, d’una forma raonable, obtenir hàbits de consum dels usuaris que poden emprar-se en altres àmbits com per ex. una major fidelització.
4.- Una adequada gestió del contingut generat al món digital pel servei online, tot això mitjançant eines com Safe Creative, Creative Commons, marques d’aigua o l’etiqueta «nopin» per Pinterest.
5.- L’obtenció dels nous noms de domini de primer nivell que a partir d’aquest estiu es posaran a la disposició de qualsevol, per ex. el .app, .music o .design.
6.- Marqueting de SEO i SEM més efectiu, en emprar com a paraules clau a l’hora d’adquirir anuncis en per ex. Adwords les marques registrades de tercers.
7.- Teletreball, permetent la conciliació de vida familiar i laboral i obtenint amb això una major productivitat. Destacable pel fet que des de febrer 2012 està per fi regulat a Espanya, encara que sigui mínimament.
8.- BYOD o «Bring Your Own Device», com a oportunitat per A retallar despeses i facilitar l’ús de tecnologia, en permetre als empleats treballar amb els seus propis dispositius, normalment més avançats i operatius que els proporcionats per la pròpia empresa.
9.- Big i Small Data, com a element per a descobrir nous patrons, tendències i informacions que per exemple permetin posar en comú les dades online i offline dels usuaris d’una tenda de comerç electrònic.
10.- La creació d’un mercat de segona mà de programari en general i apps en particular, o el que és el mateix, la possibilitat de revendre aplicacions i crear sobre la base d’això un nou nínxol de mercat.
En conclusió, és necessari diferenciar-se per ser competitius.
I el Dret, sobretot en el canviant entorn digital, pot ser una gran ajuda per obtenir aquesta diferència.