Esta semana ha tenido lugar la jornada sobre industria conectada 4.0. ¿Qué es la industria 4.0? Pues, por lo que hemos entendido, hace referencia a todas estas tendencias que están emergiendo y que estamos intentando explicar en este blog mediante TenTIC: Big Data, Internet de las Cosas, robótica, automatizaciones de procesos productivos en las industrias. En la web de Turistec se explica más detalladamente qué es la industria 4.0.
Francisco Javier Martín García, de la Secretaría General de industria y de la Pyme, explicó en qué consistía la industria 4.0. Como una imagen vale más que mil palabras, optamos por dejaros la imagen que a nosotros nos esclareció el concepto y el enlace donde podéis ampliar la información.
A la pàgina web del Ministerio de Industria y Energía es poden visualitzar píndoles formatives sobre la indústria 4.0. Com per exemple aquest sobre els habilitadors digitals:
Martín va anunciar que en breu es publicaran les ajudes per a la indústria 4.0. Si teniu cap projecte en ment o l’estau dissenyant, ja podeu consultar l’odre de bases de les ajudes per a saber quines àrees temàtiques es finançaran exactament: Orden IET/895/2016, de 2 de junio, por la que se establecen las bases para la concesión de apoyo financiero a proyectos de I+D+i en el ámbito de la industria conectada 4.0.
Article 4. Àmbit temàtic
1. L’àmbit temàtic d’aquesta ordre es circumscriu al desenvolupament per a la seva incorporació a les activitats realitzades per les empreses industrials dels habilitadors digitals inclosos en l’Estratègia de la Indústria Connectada 4.0, dividits en tres grans àrees, com són les aplicacions de gestió intraempresa / interempresa, les comunicacions i tractament de dades i la hibridació del món físic i el digital.
2. En particular, els referits habilitadors digitals fan referència, fonamentalment, a:
a) Implementació de solucions innovadores de negoci utilitzant tecnologies lligades a: (i) open / linked / big data; (Ii) data analytics.
b) Internet del futur.
c) Plataformes col·laboratives.
d) Implementació de solucions innovadores de comunicacions i tractament de dades: (i) connectivitat (ii) mobilitat (iii) computació en el núvol.
e) Implementació de solucions innovadores en els processos de fabricació utilitzant tecnologies com (i) realitat augmentada; (Ii) robòtica col·laborativa; (Iii) fabricació additiva; (Iv) sensors i sistemes encastats (v) control de processos.
f) Desenvolupament i implementació d’aplicacions i solucions tic a la cadena de valor de l’empresa industrial.
g) Ciberseguretat i confiança digital.
h) Xarxes socials com a vehicles de potencial desenvolupament empresarial.
Així mateix, Josep Lluís Pons, Director General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears, va recordar que hi ha en marxa les ajudes per incorporar personal investigador al sistema de ciència de les Illes Balears. I que les propostes també poden anar en la línia de les temàtiques de la Indústria 4.0.
Pons també va comentar que a alguns pobles de les Balears s’està provant una tecnologia antiga, les antenes LoRa, de baixa freqüència per a donar connectivitat a baix cost per a poder implementar l’internet de les coses, ja que cada sensor necessita estar connectat.
Elena Villa, CEO de TURISTEC, va recordar que al seu cluster hi ha els facilitadors digitals, aquelles empreses que poden implementar les tecnologies pròpies de la indústria 4.0. També va esmentar el projecte Smartech Destination Toolkit, sobre la gestió intel.ligent de destins turístics, comentant que si algú vol més informació sobre el projecte poden escriure a Turistec i els ho explicaran.
Finalment hi va haver un interessant debat també amb les aportacions de Jorge Velasco, CEO de Portbooker i d’Ettore Giuliani, CEO de Modosmart. Velasco va resaltar amb entusiasme que les Illes Balears són el Sillicon Valley de la indústria turística i nàutica, i que si algú vol emprendre en turisme i TIC i crear nous models de negoci, és el millor lloc del món per fer-ho. Giuliani va explicar la seva empresa està especialitzada amb Internet de les Coses pel sector turístic, i que qualsevol necessitat d’implementar sensors i analitzar dades ells ho estudien i proposen un projecte concret a l’empresa sol·licitant.